reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

reklama
Zupa wiśniowa

Wlewam duży kompot z wiśniami bez pestek i trochę wody dla rozrzedzenia i zwiększenia ilości zupki, można osłodzić do smaku, wsypuję kilka suszonych śliwek, żeby dały fajny świąteczny posmaczek :)
Przygotowuję masę do klusek: mąka, jajko, cukier, sól, woda.
I na gotującą się zupkę wlewam masę łyżkami.
Jak ktoś lubi małe kluseczki to może wlewać ciurkiem i od razu mieszać a duże kluski to najlepiej włożyć łychą do wrzątku i chwilę odczekać aż się ssiądzie :)

Mega komplikejted (;) Podobnie robię czasem z jagód zupkę tylko bez śliwek :D
 
ha no prosze takie owocowe zupki z kluskami to ja robie latem w upały ;)ale bez sliwek;) moja tesciowa to jeszcze troszke je zageszcza kislem;)
 
Ryba po japońsku ( mogą być płate śledziowe lub jak kto woli)

Sos:
zagotować 2 szkl wody dodać mały koncentrat pomidorowy cały słoiczek keczupu pikantnego 3łyżki cukru 3łyżki octu wyłączyć dodać1/2szkl oleju


Rybe przyprawić wegeta odstawić
pokroić dość dużo cebuli ogórków konserwowych i papryki konserwowej
Rybe uśmażyć w dowolnej panierce układać w naczyniu warstwami ryba warzywa ryba zalać sosem najlepsze są tak po4 dniach


Ryba po grecku

sos taki sam jak po japońsku tyle że przekładamy pokrokoną drobniutko włoszczyzne i wszystko tak jak w/w


Ryba w sosie musztardowym

Rybe ( najlepiej filet) gotujemy w rosole z dużą ilością włoszczyzny ok godzine póżniej zostawiamy w tym rosole najlepiej na noc rybe kroimy na kawałki wedle uznania układamy w naczyniu zalewamy sosem

Sos
1/2 SŁOIKA MAJONEZU
1/2 JOGURTU NATURALNEGO MAŁEGO
4ŁYZKI MUSZTARDU FRANCUSKIEJ
4ŁYŻKI MUSZTARDY ROSYJSKIEJ
PIEPRZ SÓL DO SMAKU


Ryba w Sosie tatarskim
Rybe przygotowujemy tak jak do sosu w musztardzie


Sos
Majonez i Jogurt po1/2 opakowania
MARYNOWANA CEBULA PIECZARKI OGÓREK KONSERWOWY
SÓL PIEPRZ DO SMAKU


SMACZNEGO RYBKI SMAKUJA NAJLEPEIJ 3-4 DNI PO ZROBIENIU:)
 
Ciasto na pierogi, z ktorego ja korzystam :)

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Skladniki ze soba polaczyc. Nadziewac wg uznania.
 
Z tego przepisu wychodzi super ciasto :) wszystko odmierzam bardzo skrupulatnie ;)
A farsz to tak wymyslam troszke, sprawdzonego nie mam. Na glownym troche napisalam.
 
ja na pierogi preferuję jeszcze łatwiejszy przepis: mąka plus woda :-)

pytanie: czy jak robicie zupę krem np brokułową to czy miksujecie tylko brokuły czy brokuły z marchewką, pietruszką itp? bo wszędzie w necie miksują tylko brokuły... a co ja mam zrobić z pozostałymi warzywami? :-)
 
reklama
Futrzaczku ja jak kiedyś zmiksowałam wszystkie warzywa to mi się jarzynowa z tego zrobiła a nie brokułowa no i zmieniła zupełnie kolor z zielonego na brązowy..
 
Do góry