reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

A ja wczoraj na obiad zrobiłam tego kabaczka Abejki i jest pyyyszny :tak::-), trochę udoskonaliłam farsz dodając pieczarki i przyprawiłam bazylią, oregano i zieloną pietruszką, mniam :tak:.
Zapiekałam ok.40 min, bo kupiłam spore kabaczki.
Bardzo ładnie wyglądały i mojemu małżowi nawet smakowały :szok:, ale na koniec powiedział, że zamiast kabaczka i ryżu wolałby makaron, to go wyśmiałam, że to by była zapiekanka makaronowa :-D:-D:-D.
Preferuję bez keczupu, ale kwestia gustu, a Nikusiowi w ogóle nie smakowało :no::-(.

reklama
Geperty ... pytałaś na "pogaduchach" o fajną sałatkę ;-)

- podgotowane brokuły (żeby były jeszcze fajne chrupiące i nie zrobiła się z nich ciapka)

- pomidor pokrojony w kostkę

- kukurydza z puszki

- sos czosnkowy: jogurt naturalny (najlepiej Bakoma - sprawdzony ;-)), do tego wycisnąć kilka ząbków czosnku (w zależności jak ostry ma być sos), sól i pieprz do smaku.

Wszystko wymieszać, pięknie wygląda i suuuper smakuje :tak:

... i jeszcze takie szybkie przepisy

Sałatka z Ruccoli z parmezanem (moja ulubiona ... mniami ...mniam :cool2:):

- ruccola
- pomidory
- swieże pieczarki pokrojone w plasterki (nie za dużo)

wymieszać, polać sosem z octu balsamico i oliwy z oliwek doprawionego solą i pieprzem. Posypać cieniutkimi plasterkami parmezanu (ale musi być oryginalny: Parmigiano Reggiano lub Grana Padano, bo inaczej szkoda pracy i będzie fujjj :-p)

Sałatka z czerwonej fasoli:

- fasola czerwona z puszki,
- kukurydza,
- ogórek korniszon pokrojony w niezadrobne kawałki,
- papryka konserwowa,
- ser żółty Gouda pokrojony w kostkę,

Do tego sos z jogurtu naturalnego i majonezu, doprawiony solą i pieprzem.

Sałatka z serem Feta:

- świeża papryka pokrojona w paseczki,
- świeże ogórki (jeśli szklarniowe to mogą być ze skórką) pokrojone w grubą kostkę,
- pomidory,
- trochę sałaty lodowej,
- ser Feta.

Dodać zrobiony sos vinegre z odrobiną czosnku i oregano.

A ja ostatnio robilam hamburgery. Pyszne a oto przepis.

Pol na pol mieso mielone wieprzowe i wolowe
sucha bulka namoczona w mleku
przyprawy sol pieprz i fix knorr do kotletow mielonych
sos barbequ (nie za duzo ale tak aby mieso sie skleilo)

Wszystko mieszamy formujemy male plaskie kotleciki i smazymy na grllu tylko ja rozkladam na foli aluminiowej zeby mieco nie wpadlo miedzy ruszta i dopiero jak sie zetnie to zdejmuje i jeszcze pare minut smaze bezposrednio na grillu. Do tego buleczki ogorek konserwowy lub kiszony jak kto lubi pomidor cebulka majonez i ketchup i gotowe.

kurcze ale mi narobilyscie smaka:-) chyba skocze do sklepu po jakies produkty i zrobie w domu:-p

tikus tylko ze ja nie wiem co to ruccola:zawstydzona/y::confused::-p:-)ale brzmi apetycznie hehe;-)a czerwona fasola chodzila za mna przez ostatni miesiac:-D:-D tylko nie wiedzialam z czym zjesc i chyba na to sie dzis zdecyduje:tak:

antenka super przepis, zawsze mi sie kojarzylo z filmow ze w stanach to wlasnie na griilu te hamburgery robia i juz widze ciebie oczyma wyobrazni jak przekladasz kotleciki:-)chyba tez sprobuemy w kolobrzegu;-)

a w ogole to juz kiedys mialam wam pisac ze kiedys antenka podala przepis na tortille(z serkiem rama) i to jest ZAJEBISTE!!!!:-)cala z mamita zjadlysmy:szok::-D:-D

Bo tu naprawde jest tak ze na kazdym balkonie i w kazdym ogrodku stoi wielki grill i jak tylko zrobi sie troeszke cieplej (luty) to zaczyna sie sezon i tylko zapachy sie po calym osiedlu roznosza.:-):-):-):-):-)
Super ze tortille smakowaly.;-);-);-);-)

reklama
Dzięki Tikuś, skorzystam chyba z tej brokułowej :tak:, z fetą mi się już przejadła, choć to moja ulubiona, ewentualnie z czerwoną fasolą mogę też pokombinować ;-), a co to jest ruccola też nie wiem :confused:.
Antenka dzięki za pomysł, hamburgera z grilla jeszcze w tym roku nie jadłam, mniam, zobaczę czy ładne mielone dostanę :cool2:

Do góry