reklama
dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2005
- Postów
- 1 746
To ja zacznę, bo właśnie dzisiaj zrobiłam:
LASAGNE ZE SZPINAKIEM
(na 4 głodne osoby)
1 opakowanie płatków lasagne (ja używam firmy ARRIGHI, bo nie trzeba ich wcześniej podgotowywać)
2 opakowania szpinaku mrożonego hortex
10 dkg sera pleśniowego rokpol
30 dkg sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 szklanki mleka
2,5 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, vegeta
odrobina oliwy z oliwek
1. Do garnka wlewam odrobinę wody, wkładam zamrożony szpinak (najlepiej, aby garnek miał większą średnicę, aby całe szpinakowe "tabliczki" się w nim zmieściły) i duszę na małym ogniu aż "odtaje" i zacznie bulgotać. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, rozdrabniam ser pleśniowy i wrzucam do szpinaku, żeby się rozpuścił. Dodaję śmietanę, vegetę i pieprz do smaku. Gotuję jeszcze chwilkę (2-3 minuty) i odstawiam do wystygnięcia.
2. W drugim garnku przygotowuję sos beszamelowy: rozpuszczam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąki i robię tzw. zasmażkę (uwaga! nie może zbrązowieć, chodzi tylko o połączenie masła z mąką). Zdejmuję z gazu i wlewam powoli mleko, cały czas mieszając przyrządem kuchennym pt. rózga, aby nie powstały grudy. Wymieszane stawiam z powrotem na niezbyt duży gaz i mieszając doprowadzam do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za gęsty dodaję mleka, jak za rzadki - mąkę. Doprawiam vegetą i gałką muszkatołową. Odstawiam do wystygnięcia.
3. Piekarnik nagrzewam do 190-200 st.C. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
4. Smaruję masłem naczynie żaroodporne. Na dno naczynia nakładam sos beszamelowy. Na sos kładę płaty lasagne (tak, aby nie było "prześwitów". Na warstwę płatów - szpinak, na szpinak beszamel, posypuję odrobiną sera zółtego. Na to znów płaty, szpinak, beszamel i ser, itd. itd.. Na ostatnią warstwę szpinaku, beszamelu i sera, nakładam ostatnią warstwę płatów, smaruję ją beszamelem (trzeba tak "wycyrklować", aby beszamelu wystarczyło), skrapiam oliwą i zasypuję warstwą sera (najgrubszą).
5. Wstawiam naczynie (bez przykrywki!) do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli ser zacznie się za szybko przypiekać, przykrywam naczynie folią aluminiową. Po upływie czasu pieczenia, przez 5-10minut zostawiam lasagne w otwartym piekarniku, bo najlepsza jest trochę "ostygnięta". Podaję z sałatką grecką, a mój P. lubi sobie lasagne jeszcze polać słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
6. SMACZNEGO!!!!
LASAGNE ZE SZPINAKIEM
(na 4 głodne osoby)
1 opakowanie płatków lasagne (ja używam firmy ARRIGHI, bo nie trzeba ich wcześniej podgotowywać)
2 opakowania szpinaku mrożonego hortex
10 dkg sera pleśniowego rokpol
30 dkg sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 szklanki mleka
2,5 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, vegeta
odrobina oliwy z oliwek
1. Do garnka wlewam odrobinę wody, wkładam zamrożony szpinak (najlepiej, aby garnek miał większą średnicę, aby całe szpinakowe "tabliczki" się w nim zmieściły) i duszę na małym ogniu aż "odtaje" i zacznie bulgotać. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, rozdrabniam ser pleśniowy i wrzucam do szpinaku, żeby się rozpuścił. Dodaję śmietanę, vegetę i pieprz do smaku. Gotuję jeszcze chwilkę (2-3 minuty) i odstawiam do wystygnięcia.
2. W drugim garnku przygotowuję sos beszamelowy: rozpuszczam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąki i robię tzw. zasmażkę (uwaga! nie może zbrązowieć, chodzi tylko o połączenie masła z mąką). Zdejmuję z gazu i wlewam powoli mleko, cały czas mieszając przyrządem kuchennym pt. rózga, aby nie powstały grudy. Wymieszane stawiam z powrotem na niezbyt duży gaz i mieszając doprowadzam do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za gęsty dodaję mleka, jak za rzadki - mąkę. Doprawiam vegetą i gałką muszkatołową. Odstawiam do wystygnięcia.
3. Piekarnik nagrzewam do 190-200 st.C. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
4. Smaruję masłem naczynie żaroodporne. Na dno naczynia nakładam sos beszamelowy. Na sos kładę płaty lasagne (tak, aby nie było "prześwitów". Na warstwę płatów - szpinak, na szpinak beszamel, posypuję odrobiną sera zółtego. Na to znów płaty, szpinak, beszamel i ser, itd. itd.. Na ostatnią warstwę szpinaku, beszamelu i sera, nakładam ostatnią warstwę płatów, smaruję ją beszamelem (trzeba tak "wycyrklować", aby beszamelu wystarczyło), skrapiam oliwą i zasypuję warstwą sera (najgrubszą).
5. Wstawiam naczynie (bez przykrywki!) do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli ser zacznie się za szybko przypiekać, przykrywam naczynie folią aluminiową. Po upływie czasu pieczenia, przez 5-10minut zostawiam lasagne w otwartym piekarniku, bo najlepsza jest trochę "ostygnięta". Podaję z sałatką grecką, a mój P. lubi sobie lasagne jeszcze polać słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
6. SMACZNEGO!!!!
dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2005
- Postów
- 1 746
A to zrobię jutro:
UDKA KURZE W PAPILOTACH
6 udek kurzych
6 plastrów boczku wędzonego (muszą był długie, ok. 15 cm i bez skóry)
2 łyżki musztardy francuskiej (takiej z całymi ziarnami gorczycy)
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki ketchupu
pół szklanki wina białego półwytrawnego
zioła prowansalskie, sól, pieprz
olej
1. Udka myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażam na oleju na złoty kolor.
2. Robię marynatę z musztardy, miodu, ketchupu i 3 łyżek wina. Smaruję marynatą przestudzone udka i każde owijam plastrem boczku.
3. Wkładam owinięte udka do żaroodpornego naczynia, wlewam resztę wina, przykrywam, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i duszę przez ok. 1 godz. i 10 minut (zależy jakie duże są udka), na ostatnie 10 minut zdejmuję pokrywkę, żeby się trochę przyrumieniły.
4. Podaję z ryżem z oregano lub frytkami i mizerią.
5. SMACZNEGO!!!!
UDKA KURZE W PAPILOTACH
6 udek kurzych
6 plastrów boczku wędzonego (muszą był długie, ok. 15 cm i bez skóry)
2 łyżki musztardy francuskiej (takiej z całymi ziarnami gorczycy)
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki ketchupu
pół szklanki wina białego półwytrawnego
zioła prowansalskie, sól, pieprz
olej
1. Udka myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażam na oleju na złoty kolor.
2. Robię marynatę z musztardy, miodu, ketchupu i 3 łyżek wina. Smaruję marynatą przestudzone udka i każde owijam plastrem boczku.
3. Wkładam owinięte udka do żaroodpornego naczynia, wlewam resztę wina, przykrywam, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i duszę przez ok. 1 godz. i 10 minut (zależy jakie duże są udka), na ostatnie 10 minut zdejmuję pokrywkę, żeby się trochę przyrumieniły.
4. Podaję z ryżem z oregano lub frytkami i mizerią.
5. SMACZNEGO!!!!
asmodis
Sierpniowa mama'06 Mama Motylka
Bardzo fajny pomysl...teraz wszystkie bedziemy mogly cos fajnego zrobic
jak czytam te przepisy to az glodna sie robie
jak czytam te przepisy to az glodna sie robie
Jotemka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Październik 2005
- Postów
- 5 320
Dziewczyny, podaje Wam przepisy., ktore sa stworzone przez moja dietetyczke - na czas ciazy. Przyznaje, ze jeszcze nie probowalam.. Ale tmakzymalnie zdrowe i lekkie jest.
Zupa szpinakowa z kluseczkami serowymi [1 porcja]-1 szklanka świeżego (lub mrożonego) szpinaku, ½ cebuli, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki), 1 łyżeczka oleju, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Kluseczki: 4-5 łyżek chudego twarożku, białko, 1 łyżka bułki tartej, sól. Szpinak ugotować w małej ilości osolonej wody, osączyć. Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju, dodać do szpinaku i zalać bulionem. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec przyprawić. Przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać jogurt, wymieszać. Twaróg wyrobić z białkiem oraz bułką na gładką masę. Formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Ugotować i dodać do zupy.
Szpinak
0,40 kg mrożonego szpinaku, 2 jajka, 3 orzechy włoskie, łyżka rokpola, łyżka oliwy z oliwek, parę liści sałaty, ząbek czosnku, sól. Ugotować szpinak do miękkości, dodać ser i rozdrobnione orzechy oraz roztarty czosnek.
Jesli chodzi o rokpol to dodajcie do goracego szpinaku, bo obrobka termiczna zabija szkodliwe wlasciwosci sera plesniowego - pytalam gina. Bo swiezych plesniowych nie mozna.
Zupa szpinakowa z kluseczkami serowymi [1 porcja]-1 szklanka świeżego (lub mrożonego) szpinaku, ½ cebuli, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki), 1 łyżeczka oleju, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Kluseczki: 4-5 łyżek chudego twarożku, białko, 1 łyżka bułki tartej, sól. Szpinak ugotować w małej ilości osolonej wody, osączyć. Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju, dodać do szpinaku i zalać bulionem. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec przyprawić. Przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać jogurt, wymieszać. Twaróg wyrobić z białkiem oraz bułką na gładką masę. Formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Ugotować i dodać do zupy.
Szpinak
0,40 kg mrożonego szpinaku, 2 jajka, 3 orzechy włoskie, łyżka rokpola, łyżka oliwy z oliwek, parę liści sałaty, ząbek czosnku, sól. Ugotować szpinak do miękkości, dodać ser i rozdrobnione orzechy oraz roztarty czosnek.
Jesli chodzi o rokpol to dodajcie do goracego szpinaku, bo obrobka termiczna zabija szkodliwe wlasciwosci sera plesniowego - pytalam gina. Bo swiezych plesniowych nie mozna.
dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2005
- Postów
- 1 746
Specjalnie dla Siluni
LASAGNE
1 opakowanie płatków lasagne
0,5kg mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej hortex
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 opakowanie Fix do spaghetti Napoli Knorra
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki białego wina półwytrawnego
przyprawy suszone: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (lub przyprawa do potraw włoskich kamis)
30 dkg sera żółtego
2 szklanki mleka
2,5 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
vegeta, pieprz
oliwa z oliwek
1. Farsz mięsny: Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Czosnek rozgniatam. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam aż cebula zrobi się szklista. Wlewam wino. Jak wino trochę wyparuje, dokładam mięso mielone i mieszając doprowadzam do stanu całkowitego "ugotowania" mięsa. Wrzucam zamrożoną włoszczyznę i przykrywam patelnię, aby włoszczyzna "odtajała", od czasu do czasu mieszam. Jak już włoszczyzna "dojdzie" wlewam do masy włoszczyznowo-mięsnej rozrobiony z 200ml zimnej wody Fix Knorra i mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy, zioła, vegetę i pieprz (bazylii, oregano i tymianku dodaję po łyżce, rozmarynu łyżeczkę, ale to zależy od indywidualnych preferencji). Podduszam wszystko przez ok. 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Odstawiam do przestygnięcia.
2. Robię sos beszamelowy (sposób wykonania w przepisie LASAGNE ZE SZPINAKIEM). Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
3. Smaruję masłem naczynie żaroodporne. Na dno naczynia nakładam sos beszamelowy. Na sos kładę płaty lasagne. Na warstwę płatów farsz mięsny, na farsz beszamel, posypuję odrobiną sera zółtego. Na to znów płaty, farsz, beszamel i ser, itd., itd.. Na ostatnią warstwę farszu, beszamelu i sera, nakładam ostatnią warstwę płatów, smaruję ją beszamelem (trzeba tak "wycyrklować", aby beszamelu wystarczyło), skrapiam oliwą i zasypuję warstwą sera (najgrubszą).
4. Wstawiam naczynie (bez przykrywki!) do nagrzanego (190 - 200 st. C) piekarnika na 40 minut. Jeśli ser zacznie się za szybko przypiekać, przykrywam naczynie folią aluminiową. Po upływie czasu pieczenia, przez 5-10minut zostawiam lasagne w otwartym piekarniku.
5. SMACZNEGO!!!!
LASAGNE
1 opakowanie płatków lasagne
0,5kg mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej hortex
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 opakowanie Fix do spaghetti Napoli Knorra
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki białego wina półwytrawnego
przyprawy suszone: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (lub przyprawa do potraw włoskich kamis)
30 dkg sera żółtego
2 szklanki mleka
2,5 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
vegeta, pieprz
oliwa z oliwek
1. Farsz mięsny: Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Czosnek rozgniatam. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam aż cebula zrobi się szklista. Wlewam wino. Jak wino trochę wyparuje, dokładam mięso mielone i mieszając doprowadzam do stanu całkowitego "ugotowania" mięsa. Wrzucam zamrożoną włoszczyznę i przykrywam patelnię, aby włoszczyzna "odtajała", od czasu do czasu mieszam. Jak już włoszczyzna "dojdzie" wlewam do masy włoszczyznowo-mięsnej rozrobiony z 200ml zimnej wody Fix Knorra i mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy, zioła, vegetę i pieprz (bazylii, oregano i tymianku dodaję po łyżce, rozmarynu łyżeczkę, ale to zależy od indywidualnych preferencji). Podduszam wszystko przez ok. 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Odstawiam do przestygnięcia.
2. Robię sos beszamelowy (sposób wykonania w przepisie LASAGNE ZE SZPINAKIEM). Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
3. Smaruję masłem naczynie żaroodporne. Na dno naczynia nakładam sos beszamelowy. Na sos kładę płaty lasagne. Na warstwę płatów farsz mięsny, na farsz beszamel, posypuję odrobiną sera zółtego. Na to znów płaty, farsz, beszamel i ser, itd., itd.. Na ostatnią warstwę farszu, beszamelu i sera, nakładam ostatnią warstwę płatów, smaruję ją beszamelem (trzeba tak "wycyrklować", aby beszamelu wystarczyło), skrapiam oliwą i zasypuję warstwą sera (najgrubszą).
4. Wstawiam naczynie (bez przykrywki!) do nagrzanego (190 - 200 st. C) piekarnika na 40 minut. Jeśli ser zacznie się za szybko przypiekać, przykrywam naczynie folią aluminiową. Po upływie czasu pieczenia, przez 5-10minut zostawiam lasagne w otwartym piekarniku.
5. SMACZNEGO!!!!
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 165 tys
Podziel się: