Specjalnie dla Siluni
LASAGNE
1 opakowanie płatków lasagne
0,5kg mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej hortex
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 opakowanie Fix do spaghetti Napoli Knorra
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki białego wina półwytrawnego
przyprawy suszone: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (lub przyprawa do potraw włoskich kamis)
30 dkg sera żółtego
2 szklanki mleka
2,5 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
vegeta, pieprz
oliwa z oliwek
1. Farsz mięsny: Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Czosnek rozgniatam. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam aż cebula zrobi się szklista. Wlewam wino. Jak wino trochę wyparuje, dokładam mięso mielone i mieszając doprowadzam do stanu całkowitego "ugotowania" mięsa. Wrzucam zamrożoną włoszczyznę i przykrywam patelnię, aby włoszczyzna "odtajała", od czasu do czasu mieszam. Jak już włoszczyzna "dojdzie" wlewam do masy włoszczyznowo-mięsnej rozrobiony z 200ml zimnej wody Fix Knorra i mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy, zioła, vegetę i pieprz (bazylii, oregano i tymianku dodaję po łyżce, rozmarynu łyżeczkę, ale to zależy od indywidualnych preferencji). Podduszam wszystko przez ok. 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Odstawiam do przestygnięcia.
2. Robię sos beszamelowy (sposób wykonania w przepisie LASAGNE ZE SZPINAKIEM). Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
3. Smaruję masłem naczynie żaroodporne. Na dno naczynia nakładam sos beszamelowy. Na sos kładę płaty lasagne. Na warstwę płatów farsz mięsny, na farsz beszamel, posypuję odrobiną sera zółtego. Na to znów płaty, farsz, beszamel i ser, itd., itd.. Na ostatnią warstwę farszu, beszamelu i sera, nakładam ostatnią warstwę płatów, smaruję ją beszamelem (trzeba tak "wycyrklować", aby beszamelu wystarczyło), skrapiam oliwą i zasypuję warstwą sera (najgrubszą).
4. Wstawiam naczynie (bez przykrywki!) do nagrzanego (190 - 200 st. C) piekarnika na 40 minut. Jeśli ser zacznie się za szybko przypiekać, przykrywam naczynie folią aluminiową. Po upływie czasu pieczenia, przez 5-10minut zostawiam lasagne w otwartym piekarniku.
5. SMACZNEGO!!!!