• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

reklama
A u nas już druga szarlotka się robi :P

Ciastowo

Załączniki

• 1412526739755.jpg
    1412526739755.jpg
    16,1 KB · Wyświetleń: 65
Ostatnia edycja:
Femme moze za malo tego maselka co mialo skladniki polaczyc? Ja jej nie robilam ale tak mysle ze to moze byc to.
W ogole musimy kupic nowa tortownice :-\
Od babci ł przynieslismy cala wygieta tortownice (nie da sie naprostowac bo jest z niej jakis pieciokat), peknieta miseczke do salatek i chlebak w czesciach.

Femme połowę masła powinnaś zetrzeć na spód formy ,równiutko,boki też i na wierzch tak samo i powinno być ok.:happy: ja kiedyś też tak zrobiłam,że masło było nie równo to też było sypko

Składniki:

Kruche ciasto:

-3 szklanki mąki
-kostka masła
-4 łyżki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek

Jabłka:

-1 kg startych na "grubych oczkach" jabłek
-cukier do smaku
-łyżeczka cynamonu

Beza:

-5 białek
-szklanka cukru
-szczypta soli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka octu winnego
(bez mąki pszennej i octu tez ci wyjdzie beza ale szybciej zacznie się rozmaczac)

Wykonanie kruchego:

-Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier, posiekane masło i żółtka.
-Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę.
-Następnie je rozwałkować, używając niewielkiej ilości mąki do podsypywania.
-Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę o średnicy 26 cm, robiąc wysokie brzegi.
-Ciasto ponakłuwać widelcem.
-Piekarnik nagrzać do 200 - 220 stopni i piec ok 20-25 minut, aż ciasto zrobi się zarumieni

Jabłka usmażyć, dodać cukier do smaku (ja dałam dosłownie 2 łyżeczki :P) i cynamon.

Białka ubijać ze szczyptą soli i cukrem dodawanym stopniowo pod koniec ubijania piany.

-Na gotowy (może być ciepły) kruchy placek Wyłożyć wysmażone jabłka, a na nie ubitą pianę.
-Placek włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
-Wyjmować dopiero wtedy, kiedy na wierzchu bezy zrobi się "skorupka".
-Jeśli beza jest miękka, zostawić na kolejne minuty, aż należycie wyschnie.
-Kiedy beza stwardnieje, piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić na kolejne 30 minut w wyłączonym piecu. U mnie leżał całą noc ;)

Załączniki

• 1412766358106.jpg
    1412766358106.jpg
    31,2 KB · Wyświetleń: 59
reklama
W przepisie napisane, 26cm ale ja tam zawsze różnie robie raz robiłam 28 ciasta wychodzi tak dużo ze Nawet na dwie porcję ;) ja zawsze mroze to co zostaje i robię z tego potem coś innego inna tarte, kruche babeczki z kremem co mi się chcę ;) chociaż u nas w domu najchętniej zjadane Bannofie ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry