• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

U mnie w lodówce też leży ciasto filo i czeka, aż będzie mi się chciało zrobić spanakopitę ze szpinakiem i fetą.

Dziewczyny czy znacie jakiś przepis na polewę czekoladową do pierników, która nie jest taka matowa i ładnie zastyga?

reklama
Mi zalezy jakie ;-)
Nie lubie takich mega suchych itp
Ale te sa fajne bo wlasnie takiw jakby wilgotne, przynajmniej mi tak wyszly als jak mowilam mialam mniej maki troxhe :-P

agulqa, ja właśnie lubię robić z jednej porcji, bo nakładam po równo i wio (tak do połowy, 3/4 foremki), a jak robię z podwójnej porcji to też ostatnio na drugą turę zostawiłam za dużo i mi się powylewały z foremek :baffled:

Doggi, ja też nie przepadałam za muffinkami, ale te są takie mięsiste i pyyyyyyszne z kawałkami czekolady :-D

Jeśli lubicie muffiny to te urywają tyłek, dawno ich nie robiłam no bo nie mogę jeść, ale są przepyszne i pasują na tę porę w dodatku. Właściwie na każdą.. :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- pół szklanki mleka
- 60g stopionego masła, nie może być gorące
- 2-3 duże jabłka
- orzechy włoskie tak ok 60 gram
Mąkę z proszkiem przesiewam do miski, dodaje cynamon, cukier waniliowy, sól, cukier, posiekane orzechy włoskie. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i dodajemy stopione maslo, mieszamy. Do pierwszej miski dodajemy wymieszane jajko. No i wszystko ladnie mieszamy. Obieramy jabłuszka i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy je do miski i znowu mieszamy. Pieczemy je w 180 stopniach, 25 minut. Oczywiście napełniamy formy do 3/4 wysokości.
Ja zawsze robię w takiej formie do giga muffin, bo wtedy wychodzi ich 6 sztuk ale są duże :-)

reklama
Nulini moje tez takie zawsze są. Ale ja po prostu nie wiem, nie lubię zbyt proste są dla mnie :P ja co do słodkości wybredna jestem i potrzebuje kombinacji ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry