Mam propozycję - stwórzmy sobie zbiór ciekawych, lekkich, smacznych i szybkich przepisów :-) Każda z nas zapewne preferuje inną kuchnię, bądź stosuje inną dietę. Fajnie by było skorzystać z innych przepisów podczas ciąży, a później...hmmm... Podczas karmienia piersią tymbardziej będziemy musiały się powspierać pomysłami ;-) a więc...
reklama
iwona100na
Majowa Mamusia
Byłabym wdzięczna za przepis na jakąś pycha sałatke
ściągnięty przepis z czerwcówek'09 ;-)
ale najważniejsze, że sałatka została wypróbowana i jest pyszna :-)
Sałatka z ananasem
Produkty:
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
2 czerwone papryki,
makaron o jak najmniejszym kształcie,
majonez.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować i odcedzić, ananasy i paprykę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki pomieszać dodać do smaku majonezu i troszeczkę syropu z ananasów.
ale najważniejsze, że sałatka została wypróbowana i jest pyszna :-)
Sałatka z ananasem
Produkty:
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
2 czerwone papryki,
makaron o jak najmniejszym kształcie,
majonez.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować i odcedzić, ananasy i paprykę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki pomieszać dodać do smaku majonezu i troszeczkę syropu z ananasów.
Sałatka z selerem (wg przepisu mojej Teściowej)
Produkty:
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
2 słoiki selera (wiórki)
4 ugotowane jajka
1-2 ogórki korniszony
sos czosnkowy - mały kubek jogurtu greckiego, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, * można dodać 1-2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Seler odcedzamy na druszlaku. Sparzamy dużą ilością wrzątku. Kroimy na mniejsze wiórki. Wsypujemy kukurydzę. Kroimy w kostkę ananasa (ok. 1 cm). Na tarce ścieramy jajka i ogórka (ogórki) korniszona. Łączymy z sosem czosnkowym i wstawiamy do lodówki na min. godzinkę (aby się wszystko przegryzło)
Smacznego!!!
Produkty:
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
2 słoiki selera (wiórki)
4 ugotowane jajka
1-2 ogórki korniszony
sos czosnkowy - mały kubek jogurtu greckiego, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, * można dodać 1-2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Seler odcedzamy na druszlaku. Sparzamy dużą ilością wrzątku. Kroimy na mniejsze wiórki. Wsypujemy kukurydzę. Kroimy w kostkę ananasa (ok. 1 cm). Na tarce ścieramy jajka i ogórka (ogórki) korniszona. Łączymy z sosem czosnkowym i wstawiamy do lodówki na min. godzinkę (aby się wszystko przegryzło)
Smacznego!!!
iwona100na
Majowa Mamusia
Sałatka z selerem (wg przepisu mojej Teściowej)
Znam podobna tylko zamiast ogórka wkłada się szynke konserwową :-)
Znam podobna tylko zamiast ogórka wkłada się szynke konserwową :-)
sałatka gyrosowa:
- piers z kurczaka
- kukurydza
- przyprawa do gyrosa
- ogorki kiszone lub konserwowe
- sałata pekinska
- majonez
piers pokroic w kawaleczki, posypac przyprawa do gyrosa odstawic na pol godzinki, nastepnie podsmazyc na patelni. Reszte skladników wymieszac w miesce z majonezem (nie za duzo) i dodac podsmazona piers. Rewelka na zimno, a najlepsze po kilku godzinach.
- piers z kurczaka
- kukurydza
- przyprawa do gyrosa
- ogorki kiszone lub konserwowe
- sałata pekinska
- majonez
piers pokroic w kawaleczki, posypac przyprawa do gyrosa odstawic na pol godzinki, nastepnie podsmazyc na patelni. Reszte skladników wymieszac w miesce z majonezem (nie za duzo) i dodac podsmazona piers. Rewelka na zimno, a najlepsze po kilku godzinach.
sylwiakk303
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2008
- Postów
- 213
strogonoff
Składniki (dla 4 głodnych osób)
0,5 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
1 szklanka bulionu
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone
1,5 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
ól, pieprz, papryka
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.
Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.
Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypaliłJeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje. pycha
Składniki (dla 4 głodnych osób)
0,5 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
1 szklanka bulionu
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone
1,5 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
ól, pieprz, papryka
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.
Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.
Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypaliłJeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje. pycha
barmanka79
Deus Dona Me Vi
Szybka zapiekanka
Produkty:
- makaron (świderki)
- brokuły
- pierś z kurczaka
- śmietana 30%
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tak samo brokuły - ale nie dopuścić by były zbyt miękkie. Kurczaka podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Śmietanke lekko ubić.
Do naczynia żaroodpornego układać produkty warstwowo - makaron, kurczak, brokuły - polać wszystko śmietanką.
Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. i jest niesamowicie smaczne :-):-) (ta śmietanka dodaje takie słodkawego posmaczku całej potrawie).
Smacznego
Produkty:
- makaron (świderki)
- brokuły
- pierś z kurczaka
- śmietana 30%
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tak samo brokuły - ale nie dopuścić by były zbyt miękkie. Kurczaka podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Śmietanke lekko ubić.
Do naczynia żaroodpornego układać produkty warstwowo - makaron, kurczak, brokuły - polać wszystko śmietanką.
Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. i jest niesamowicie smaczne :-):-) (ta śmietanka dodaje takie słodkawego posmaczku całej potrawie).
Smacznego
iwona100na
Majowa Mamusia
A ile czasu i w jakiej temp. zapiekać? :-)
reklama
barmanka79
Deus Dona Me Vi
ale gapa ze mnie
temperatura piekarnika 160-180, wstawić na ok 20min
chodzi tylko o to by potrawka przeszła swoim smakiem
temperatura piekarnika 160-180, wstawić na ok 20min
chodzi tylko o to by potrawka przeszła swoim smakiem
Podziel się: