reklama

Przepisy

Temat na forum 'Dzieci urodzone w maju 2009' rozpoczęty przez aga_k_m, 12 Luty 2009.

  1. aga_k_m

    aga_k_m maj '09 - Jagódkowa mama

    Mam propozycję - stwórzmy sobie zbiór ciekawych, lekkich, smacznych i szybkich przepisów :-) Każda z nas zapewne preferuje inną kuchnię, bądź stosuje inną dietę. Fajnie by było skorzystać z innych przepisów podczas ciąży, a później...hmmm... Podczas karmienia piersią tymbardziej będziemy musiały się powspierać pomysłami ;-) a więc...
     
  2. iwona100na

    iwona100na Majowa Mamusia

    Byłabym wdzięczna za przepis na jakąś pycha sałatke :tak:
     
  3. reklama
  4. aga_k_m

    aga_k_m maj '09 - Jagódkowa mama

    ściągnięty przepis z czerwcówek'09 ;-)
    ale najważniejsze, że sałatka została wypróbowana i jest pyszna :-)

    Sałatka z ananasem

    Produkty:
    1 puszka ananasów,
    1 puszka kukurydzy,
    2 czerwone papryki,
    makaron o jak najmniejszym kształcie,
    majonez.


    Sposób przygotowania:
    Makaron ugotować i odcedzić, ananasy i paprykę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki pomieszać dodać do smaku majonezu i troszeczkę syropu z ananasów.
     
  5. aga_k_m

    aga_k_m maj '09 - Jagódkowa mama

    Sałatka z selerem (wg przepisu mojej Teściowej)

    Produkty:
    1 puszka ananasów,
    1 puszka kukurydzy,
    2 słoiki selera (wiórki)
    4 ugotowane jajka

    1-2 ogórki korniszony
    sos czosnkowy - mały kubek jogurtu greckiego, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, * można dodać 1-2 łyżki majonezu


    Sposób przygotowania:
    Seler odcedzamy na druszlaku. Sparzamy dużą ilością wrzątku. Kroimy na mniejsze wiórki. Wsypujemy kukurydzę. Kroimy w kostkę ananasa (ok. 1 cm). Na tarce ścieramy jajka i ogórka (ogórki) korniszona. Łączymy z sosem czosnkowym i wstawiamy do lodówki na min. godzinkę (aby się wszystko przegryzło)


    Smacznego!!!
     
  6. iwona100na

    iwona100na Majowa Mamusia

    Sałatka z selerem (wg przepisu mojej Teściowej)

    Znam podobna tylko zamiast ogórka wkłada się szynke konserwową :-)
     
  7. ankzoc

    ankzoc Maj '09 Kwiecień '13

    sałatka gyrosowa:

    - piers z kurczaka
    - kukurydza
    - przyprawa do gyrosa
    - ogorki kiszone lub konserwowe
    - sałata pekinska
    - majonez

    piers pokroic w kawaleczki, posypac przyprawa do gyrosa odstawic na pol godzinki, nastepnie podsmazyc na patelni. Reszte skladników wymieszac w miesce z majonezem (nie za duzo) i dodac podsmazona piers. Rewelka na zimno, a najlepsze po kilku godzinach.
     
  8. sylwiakk303

    sylwiakk303 Fanka BB :)

    strogonoff
    Składniki (dla 4 głodnych osób)



    0,5 kg mięsa
    0,5 kg pieczarek
    1 szklanka bulionu
    1 mała cebula
    2 średnie ogórki kiszone
    1,5 łyżka mąki
    4 łyżki śmietany
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia
    ól, pieprz, papryka


    Przygotowanie

    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.
    Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.
    Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypaliłJeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje. pycha:)
     
  9. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    Szybka zapiekanka

    Produkty:
    - makaron (świderki)
    - brokuły
    - pierś z kurczaka
    - śmietana 30%

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tak samo brokuły - ale nie dopuścić by były zbyt miękkie. Kurczaka podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Śmietanke lekko ubić.
    Do naczynia żaroodpornego układać produkty warstwowo - makaron, kurczak, brokuły - polać wszystko śmietanką.

    Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. i jest niesamowicie smaczne :-):-) (ta śmietanka dodaje takie słodkawego posmaczku całej potrawie).
    Smacznego
     
  10. reklama
  11. iwona100na

    iwona100na Majowa Mamusia

    A ile czasu i w jakiej temp. zapiekać? :-)
     
  12. barmanka79

    barmanka79 Deus Dona Me Vi

    ale gapa ze mnie :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:
    temperatura piekarnika 160-180, wstawić na ok 20min
    chodzi tylko o to by potrawka przeszła swoim smakiem :tak:
     

Poleć forum