reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przystanek kulinarny

jesli sie nie myle to w ciazy nie je sie surowych jajek jesli jest sie nieodpornym na tokso. a jesli sie jest to nic nie stoi na przeszkodzie.
 
reklama
Też słyszałam o surowych jajach, że się nie zjada, i na pewno jeszcze kilka innych rzeczy... ale tiramisu nigdy nie robiłam więc nawet nie miałam pojęcia co się tam do niego daje :sorry:
 
robilam w pt,przepyszne wyszły

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki poznańskiej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
na farsz:

  • 400 g szpinaku
  • 200 g kremowego sera ricotta
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli



Przygotowanie:

  1. Przygotuj farsz: Szpinak duś w małej ilości wody, do miękkości. Odcedź, ostudź i posiekaj, dodaj do niego roztartą widelcem ricottę. Wymieszaj, dodaj jajka i parmezan. Dopraw do smaku przyprawami.
  2. Mąkę z solą przesiej na stolnicę, we wgłębienie na środku wbij 2 jajka i 1 żółtko. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i nabierze miękkości.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkuj wałkiem, podsypując stolicę mąką. Dwa placki ciasta posmaruj białkiem, wyłóż na nie kleksy ricotty w regularnych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta i dociśnij palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podziel ciasto na kwadraciki.
  4. W rondelku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj ravioli partiami i gotuj kilka minut, po wypłynięciu ich na powierzchnię. (ok. 4min.) Podawaj polane śmietaną lub masłem i posypane parmezanem.
 
Renatka mniam mniam ...........ehhh może mamę namówię, bo mi osobiście już się nie chce robić ;-)
 
ale was wzięło na kulinaria.

Ja też uwielbiam szpinak, ale jeszcze pierogów nie jadłam z nim.
 
Kroma przepszne są , ale jakbys robia to pamietaj ze w farszu musi byc ser biały, bo jak jego nie ma to niesmaczne bede. Ja uwielbiam z łososiem i szpinakiem i czekam az kolezanka do mnie przyjedzie i mi je zrobi mniam mniam
 
siedzi w piekarniku wlaśnie i pachnie w calym domu ;)

bb57.jpg


Ciasto marmurkowe - Mojeciasto.pl | Kasia
 
reklama
A ja dziś jadłam pierogi ze szpinakiem na obiad.Kupiłam gotowe:-DMam takie miejsce,że wiem że zawsze tam sa dobre i świeże.Kupiłam całe 4 sztuki,bo tylko dla siebie i zniknęły z talerza w "mgnieniu oka" heh uwielbiam!:tak:
 
Do góry