reklama
C
ciasteczko
Gość
katgen dla ciebie:-)
makowiec w ciescie piaskowo-cytrynowym
Ciasto:
250 g masła lub margaryny ( tu była Kasia)
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek (z czubkiem) cukru pudru - (w zeszycie było napisane 250, ale ja uważam że to jest zbyt dużo)
6 jajek (żółtka i białka osobno)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
1 cukier wanilinowy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
puszka maku gotowego
wykonanie:
Oba rodzaje mąki wymieszac razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawac na zmianę zółtka i mąkę, i na końcu śmietanę. Do dobrze wymieszanego ciasta dodac sok z cytryny i jeszcze raz wymieszac. Z białek ubic pianę i delikatnie połączyc z ciastem.
Na dno foremki (24 x 36) wyłożyc częśc ciasta (nie musi byc równo). Na ciasto , łyżką wyłozyc mak (układam "kupkami"). Na mak wyłożyc resztę ciasta, zatykając najpierw dziury pomiędzy kupkami maku. Co nieco rozsmarowac na maku.
Wstawiamy na około 50 - 60 minut, do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stop
Takze kochana smacznego
makowiec w ciescie piaskowo-cytrynowym
Ciasto:
250 g masła lub margaryny ( tu była Kasia)
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek (z czubkiem) cukru pudru - (w zeszycie było napisane 250, ale ja uważam że to jest zbyt dużo)
6 jajek (żółtka i białka osobno)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
1 cukier wanilinowy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
puszka maku gotowego
wykonanie:
Oba rodzaje mąki wymieszac razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawac na zmianę zółtka i mąkę, i na końcu śmietanę. Do dobrze wymieszanego ciasta dodac sok z cytryny i jeszcze raz wymieszac. Z białek ubic pianę i delikatnie połączyc z ciastem.
Na dno foremki (24 x 36) wyłożyc częśc ciasta (nie musi byc równo). Na ciasto , łyżką wyłozyc mak (układam "kupkami"). Na mak wyłożyc resztę ciasta, zatykając najpierw dziury pomiędzy kupkami maku. Co nieco rozsmarowac na maku.
Wstawiamy na około 50 - 60 minut, do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stop
Takze kochana smacznego
Ostatnio edytowane przez moderatora:
C
ciasteczko
Gość
dziekowac dziekowac zrobie na swieta:-):-):-)
rob rob i oby smakowalo:-)

Befatka1982
Entuzjast(k)a
Ehmm a co z makiem???Bo ja nie teges jestem jakos sie kupuje juz gotowy czy jak???
C
ciasteczko
Gość
Ehmm a co z makiem???Bo ja nie teges jestem jakos sie kupuje juz gotowy czy jak???
juz tam dopisalam Befatko, a ja zawsze daje taki kupny mak z puszki, komu by sie chcialo go gotowac i mielic, zbyt leniwa jestem

Befatka1982
Entuzjast(k)a
ahy pytam bo maja mama wiem ze miesza go z miodem i orzechami do makowca
C
ciasteczko
Gość
ahy pytam bo maja mama wiem ze miesza go z miodem i orzechami do makowca
wiesz co ten kupny jak dla mnie juz i tak jest slodki ale orzechy mozna dodac bedzie poprostu wiecej bakalii
aha ja robie w takiej nieduzej blaszce cos 25x30 i ciasto robie z okolo polowy porcji bo tego ciasta tam wychodzi naprawde duzo a ja wole wiecej maku niz ciasta:-):-)
kiedys robilam w takiej dlugej prostokatnej to musialam dac 2 puszki maku zeby nie bylo malo i wtedy robilam normalana porcje ciasta
blond_20
Czarownica
Ktos mial wrzucic przepis na ciasto do pizzy 
reklama
Ciasto na pizze.Wyszło naprawde mega dobre. Lepsze chyba nawet niż w pizzerii!!!
Składniki
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskac pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cieńsza i mniejsza pizza tym krócej pieczemy.
W brzegi ciasta można zawinąć paski żółtego sera, które podczas pieczenia apetycznie się stopią, a brzeg pizzy zmieni się w apetyczny i pulchny rancik.
Składniki
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskac pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cieńsza i mniejsza pizza tym krócej pieczemy.
W brzegi ciasta można zawinąć paski żółtego sera, które podczas pieczenia apetycznie się stopią, a brzeg pizzy zmieni się w apetyczny i pulchny rancik.
Podziel się: