reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

reklama
katgen dla ciebie:-)

makowiec w ciescie piaskowo-cytrynowym
Ciasto:
250 g masła lub margaryny ( tu była Kasia)
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek (z czubkiem) cukru pudru - (w zeszycie było napisane 250, ale ja uważam że to jest zbyt dużo)
6 jajek (żółtka i białka osobno)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
1 cukier wanilinowy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

puszka maku gotowego

wykonanie:
Oba rodzaje mąki wymieszac razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawac na zmianę zółtka i mąkę, i na końcu śmietanę. Do dobrze wymieszanego ciasta dodac sok z cytryny i jeszcze raz wymieszac. Z białek ubic pianę i delikatnie połączyc z ciastem.
Na dno foremki (24 x 36) wyłożyc częśc ciasta (nie musi byc równo). Na ciasto , łyżką wyłozyc mak (układam "kupkami"). Na mak wyłożyc resztę ciasta, zatykając najpierw dziury pomiędzy kupkami maku. Co nieco rozsmarowac na maku.
Wstawiamy na około 50 - 60 minut, do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stop

Takze kochana smacznego

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ahy pytam bo maja mama wiem ze miesza go z miodem i orzechami do makowca

wiesz co ten kupny jak dla mnie juz i tak jest slodki ale orzechy mozna dodac bedzie poprostu wiecej bakalii

aha ja robie w takiej nieduzej blaszce cos 25x30 i ciasto robie z okolo polowy porcji bo tego ciasta tam wychodzi naprawde duzo a ja wole wiecej maku niz ciasta:-):-)
kiedys robilam w takiej dlugej prostokatnej to musialam dac 2 puszki maku zeby nie bylo malo i wtedy robilam normalana porcje ciasta

reklama
Ciasto na pizze.Wyszło naprawde mega dobre. Lepsze chyba nawet niż w pizzerii!!!

Składniki
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskac pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.

Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cieńsza i mniejsza pizza tym krócej pieczemy.

W brzegi ciasta można zawinąć paski żółtego sera, które podczas pieczenia apetycznie się stopią, a brzeg pizzy zmieni się w apetyczny i pulchny rancik.

Do góry