reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

raport medyczny- czyli nasze pociechy u lekarza

Nasz Franuś też jest ze szczepionkami do tyłu teraz miał dopiero drugią hexe, pneumo i rota , ponieważ urodził sie w niemczech a tam nie robią wzw i grużlicy , i na to został zaszczepiony dopiero dwa tyg. po porodzie.

Dziewczyny czy któraś z was robiła usg główki swojemu maluszkowi??
Wczoraj byliśmy z Frankiem u neurologa generalnie stwierdziła że wszystko ok , Franuś ma dość dużą głowę bo 42,5 cm w obwodzie ale ponieważ cały jest długi to niby jest to uzasadnione , natomiast ze względu na to że poród był instrumentalny ( zakończył się niestety Vacum) to lekarka chce mu zrobić usg główki, jeju jestem tak przerażona jak mały wytrzyma na tym badaniu :( nie wyobrażam sobie tego....
Dodatkowo stresuję się tym czy wynik będzie ok..
Nie wiecie może jak wygląda takie badanie ??

reklama
Nasz Franuś też jest ze szczepionkami do tyłu teraz miał dopiero drugią hexe, pneumo i rota , ponieważ urodził sie w niemczech a tam nie robią wzw i grużlicy , i na to został zaszczepiony dopiero dwa tyg. po porodzie.

Dziewczyny czy któraś z was robiła usg główki swojemu maluszkowi??
Wczoraj byliśmy z Frankiem u neurologa generalnie stwierdziła że wszystko ok , Franuś ma dość dużą głowę bo 42,5 cm w obwodzie ale ponieważ cały jest długi to niby jest to uzasadnione , natomiast ze względu na to że poród był instrumentalny ( zakończył się niestety Vacum) to lekarka chce mu zrobić usg główki, jeju jestem tak przerażona jak mały wytrzyma na tym badaniu :( nie wyobrażam sobie tego....
Dodatkowo stresuję się tym czy wynik będzie ok..
Nie wiecie może jak wygląda takie badanie ??

Ja wiem :-) Kuba miał robione bo on należy do grupy ryzyka Mały leżał na leżaku a doktor przystawiła mu końcówkę od usg do ciemiączka i trochę pogłaskała niz żeby zobaczyć obraz na monitorze Klusek skrzywił się na samym początku bo żel był zimny To podobne do usg bioderek Nie martw się na pewno wszystko będzie dobrze :tak:

no właśnie to nic dzidizę nie boli ale np moja KArola dała niezły koncert podczas tego badania :no::no::no: na usg bioderek zresztą też :angry::angry::angry:
mysza nie martw się napewno będzie wszystko ok

a moja karolka ma poza normą
MCV (ponizej normy)
MCH (poniżej mormy)
płytki krwi dużo powyżej normy :baffled:

pytam lekarza co to zonacza a on mi na to że "nic" i za 2 tyg znów na badanie krwi
:angry::angry::angry:

czy któraś z was się orientuje czego oznaką mogą być takie wyniki?? :sorry2:

no właśnie to nic dzidizę nie boli ale np moja KArola dała niezły koncert podczas tego badania :no::no::no: na usg bioderek zresztą też :angry::angry::angry:
mysza nie martw się napewno będzie wszystko ok

a moja karolka ma poza normą
MCV (ponizej normy)
MCH (poniżej mormy)
płytki krwi dużo powyżej normy :baffled:

pytam lekarza co to zonacza a on mi na to że "nic" i za 2 tyg znów na badanie krwi
:angry::angry::angry:

czy któraś z was orientuje sie czego oznaką mogą być takie wyniki?? :sorry2:

my wczoraj mielsimy ostatni dzien 2x2 zastrzyki dzisiaj juz 2x1...no i na 11 idziemy do kontroli....trzymajcie kciuki dziewczyny:tak:

Anik tak z ciekawości...gdzie chodzisz na usg bioderek???
Ty to masz nieziemską cierpliwość do tej naszej pani doktor...ja już nie raz miałam ochote jej kopa sprzedać w ten głupi zad :dry:

Klaudia - trzymamy kciuki ;-)
Anik - współczuję przejść z lekarzem - ja niestety nie wiem, co te wyniki mogą oznaczać, nasza nie miała żadnych badań robionych tego typu :no:

Klaudia, ufam, że leki mocno pomogły:-):tak::tak:
Anik niestety też nie mam pojęcia, co mogą oznaczać te wyniki...:sorry2::sorry2::sorry2:

reklama
My mielismy usg glowki- bo chyba chodzi o to przezciemiaczkowe, prawda? Wyglada to tak, ze dziecko lezy, a lekarz smaruje glowke zelem tam, gdzie jest ciemiaczko i jezdzi glowica. Czyli typowe usg, tylko na glowie.
Mielismy tez usg brzuszka i maly ma malutkie zwapnienie na jednej nerce. Trzeba to sprawdzic, ale prawdopodobnie jest to wynik podawania wit D. Kiedys ogladalam program nt. nowotworow u dzieci i zeby wczesnie je wylapywac nalezy robic usg brzuszka przynajmniej raz na rok, a najlepiej co pol roku. Ja sie trzymam wersji raz na rok.

Anik TU masz opis. Ja bym sie wynikami nie przejmowala. Na tym etapie u dzieci wszystko sie jeszcze normuje i mozliwe sa odchylenia od normy.

Ostatnia edycja:
Do góry