Jagoda Jagoda
Zaangażowana w BB
Jaka jest różnica pomiędzy tymi preparatami. Dzisiaj lekarz chciał mnie przestawić z duphastonu na luteinę,ale nie byłam zbyt chętna i umówiliśmy się,że tak do 2 tygodni mnie przestawi już na luteinę.
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Duphaston to syntetyczny progesteron, a luteina to czysty, naturalny progesteron.Jaka jest różnica pomiędzy tymi preparatami. Dzisiaj lekarz chciał mnie przestawić z duphastonu na luteinę,ale nie byłam zbyt chętna i umówiliśmy się,że tak do 2 tygodni mnie przestawi już na luteinę.
Duphaston to syntetyczny progesteron, a luteina to czysty, naturalny progesteron.
Ja na początku ciąży (ok.6tc przez plamienie) brałam duphaston przez ponad 10dni. Później ginekolog przestawil mnie na luteinę.
Z tym, że ja duphaston to wiadomo bralam doustnie, a luteinę dopochwowo i podobno w ten sposób lepiej się wchłania.
Nie wiem, nie masz czego się bać, to i to ma to samo działanie
Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom
Hmm jeśli Ci to robi to też kwestia finansowa. Duphaston jest droższy.Dzięki za odpowiedź. Nie boję się tego, choć z drugiej strony chyba wolę łykać tabletki, niż brać dopochwowoJa duphaston biorę od 5 tygodnia ciąży ( mniej więcej ),a teraz jestem w 11tc. Zastanawiałam się po prostu po co zmieniać
![]()
Duphaston stosuje się w początkowych tygodniach.
Luteinę jest dopochwowa i działa bezpośrednio na szyjkę. Jest ponoć i doustna pod językowa ale ochydna
Czyli pewnie luteina jest po prostu zdrowsza z tego co rozumiem.
Tego nie wiem.
Nie musisz się bać zmiany leku. Wszyscy lekarze tak zalecają.
Powiem ci ze ja pomimo luteiny miałam cały czas bolesne skurcze. A mimo wszystko wierze ze nam pomogła bo dotrwalismy do końca.
Lekarz stwierdził ze te skurcze są nieefektywne. I wiele kobiet tak ma i rodzi o czasie. Oczywiście trzeba to sprawdzać i o wszystkim mówić lekarzowi prowadzącemu.
Masz tez magnez?
Magnez polecam magne b6 najlepszy na świecieMam magnez i całą litanię innych leków i suplementówMiędzy innymi Pregna DHA, Pregna Plus i Tardyferon ( to jest żelazo na receptę przepisane przez hematologa ) i tran ( ekomer chyba ). Dzisiaj kazał mi lekarz dokupić jeszcze jakieś 2 suplementy
Do tego morfologia co tydzień,ale to u mnie standard i zobaczymy co dalej dojdzie do mojej babciowej siatki leków
![]()