reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

reklama
Malinko u mnie na pobudzenie laktacji dobrze działał herbatka laktacyjna z Hippa i dużo wody. Ale z tego co czytałam to pewnie juz czas zakonczyć karmionko :) I tak podziwiam wszystkie mamy które długo karmią piersią Także powinnaś byc z siebie dumna. ja odstawiłam Ninę między 4 a 5 miesiącem bo miałam z nią różne cyrki (długi temat)
A karmienie u nas wyglada mniej więcej tak:
3:00 - 4:00 150ml mm
9:00 150 ml mm
12:00 pół małego słoiczka przecieru lub musu + 90 ml mm
15:00 120 ml mm
18:00 120 ml mm
21:00 150 ml mm

A swoją drogą bardzo jestem ciekawa jak wyglądają drzemki waszych maluszków (wiem że nie jestem na dobrym wątku - ale już mi się nie chce szukać) Bo moja nina śpi praktycznie po każdym karmieniu ale bardzo różnie. Tzn jest karmienie, aktywność i sen.
I drzemki są takie
po śniadaniu 2 -2,5 godz
po II śniadaniu 1 godz
po obiadku 0,5 godz
po podwieczorku 0,5 godz
po kolacji no to śpi do ok 3:00 4:00 (a czasem obudzi sie juz nawet ok 1:00)
Zastanawiam się kiedy będę musiała wyeliminować jakąś drzemkę i to którą i kiedy moja Ninka zechce przespać całą noc tak np do 6:00 rano :)
Jak to wygląda lub wyglądało u Was Kochane mamusie, kiedy wasze pociechy miały 5 m-cy :)

Avona moja Ania jak miała 5 m-cy to spała 3x0,5 godz.:-) Za to noc przesypiała prawie całą (z jedną pobudką ok.4-5 rano). Teraz jest różnie,bardziej nieregularnie: np. wczoraj spała w ciągu dnia tylko dwa razy,z czego ten jeden raz to ponad 3 godziny:szok:

Avonka - my ciągle na piersi i dopiero od 2 dni pierwsza marchewka.. :-)

u nas sen między 20 a 5.30-6.00, później czasem drzemka po karmieniu koło 6.00 (ok.30 min) a czasami po karmieniu o 9.00 (ok. 40-60 min), czasem krótka kima na spacerze (ok. 30 min. koło 13), następna drzemka dopiero koło 17.30 (ok. 40-60 min) i tyle - dużo "czasem" bo wszystko zależy od humoru, pogody, układu gwiazd itd :-)

Dzięki Katjuszka :)

A ile spacerków macie w ciągu dnia? I jeśli tylko jeden lub dwa, czyli jak ja, to napiszcie jak bawicie się ze swoimi Skarbkami w domach?? Bo ja mam leżaczek i matę edukacyjną i zabawki, ale i to wszystko Nince nie wystarcza , szybko się tym nudzi.. Napiszcie czy macie jeszcze jakieś dodatkowe zajęcia dla maluszka?

A swoją drogą to jak dodajecie te suwaczki na stałe?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jak jest ciepło to spacerujemy prawie cały dzień.. to znaczy wychodzimy tak o 11 spacerujemy, siedzimy gdzieś w parku ze znajomymi, potem idziemy do domku, jem obiad, trochę odpoczne i znowu spacerujemy tak od 15.00 do 19.00 -20.00 ;-)
szkoda, że już się robi coraz chłodniej.. a o zimie nawet myśleć nie chce.
mam nadzieje, że na zimę będziemy już mieszkać w domku, to Gabi będzie miała dużo miejsca na zabawy :-D

Avonka - my ciągle na piersi i dopiero od 2 dni pierwsza marchewka.. :-)

u nas sen między 20 a 5.30-6.00, później czasem drzemka po karmieniu koło 6.00 (ok.30 min) a czasami po karmieniu o 9.00 (ok. 40-60 min), czasem krótka kima na spacerze (ok. 30 min. koło 13), następna drzemka dopiero koło 17.30 (ok. 40-60 min) i tyle - dużo "czasem" bo wszystko zależy od humoru, pogody, układu gwiazd itd :-)

:-) a myślałam że tylko my zostaliśmy bez deserków :-)

Moją córkę zatwardza, początkowo myślałam że to przez kaszki mleczno-ryżowe więc odstawiłam, w niedzielę dostałą deserek ze śliwkami w poniedziałek kupa początkowo o konsystencji stałej, później już bardzo rzadka, wczoraj był mus jabłkowy z dodatkiem brzoskwiń a dzisiaj kupa początkowo bardzo twarda, później troszkę miększa i tak jak robiła kupe w poniedziałek, we wtorek mała twardawą, we środe nie było kupy a dzisiaj takie cyrki aż płakała przy robieniu.
Pije 3 x dziennie moje odciągnięte mleko, czasem jemy danonka, zupkę zazwyczaj swojej produkcji, ziemniaczek, marchewka mięso, lub ziemniaczek marchew, brokuł groszek słodki i zacierana żółtkiem jaja, w nocy wypija mi jeden posiłek mm, już nawet ja jem suszone śliwki ale dalej kupa twarda...

Cesis z tą kupą to wszystko się powinno za kilka dni unormować, jeśli dajesz śliwki, winogrona, jabłka... Też to przerabiałam z Niną

Kochane napiszcie co z tą zabawą. Jak spędzacie czas od karmienia do karmienia z maluchem, czas aktywności (to co pisałam wyżej). Z góry dzięki!!

reklama
My dziś spróbowaliśmy obiadku z B rosołek z kurczakiem po 6 miesiącu. Okazało się,że to danie nie jest już tak zmiksowane tylko zawiera malutkie kawałeczki warzyw. Niestety Ani nie bardzo podeszła forma obiadku,nawet się trochę krztusiła,więc rezygnujemy. "Trzymamy się" słoiczków po 5 m-cu:-)

Do góry