reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
No to ja moze wrzuce przepis na BÖREK dzis robilam po raz pierwszy i wyszlo rewelacyjne m az sie zachwycal
Börek to pierogi z ciasta drozdzowego, ktore mozna dowolnie nadziewac, jednak najczesciej Turcy nadziewaja je serem feta badz miesem mielonym
Skladniki
Ciasto :
400 g maki
100 ml. mleka
1 mala paczuszka drozdzy (42 gramy)
lyzeczka cukru,
1 jajko,
woda
Nadzienie z serem:
feta,
zielona pietruszka,
pieprz,
papryka
Nadzienie z miesem:
200 g mielonego miesa wolowego lub baraniego
1 cebula,
2 lyzki oleju,
2 pomidory,
1 ostra papryczka,
sol,pieprz,
ostra mielona papryka,natka pietruszki
Przygotowanie
Ciasto :
Drozdze rozmieszac z cieplym mlekiem i cukrem odstawic do wyrosniecia.Dodac do maki razem z jajkiem,wyrobic ciasto,dodajac tyle cieplej wody ,by bylo elastyczne.Przykryc,odstawic do wyrosniecia.
Nadzienie z sera:
Fete rozdrobnic widelcem, dodac posiekana pietruszke ), pieprz i troche papryki (suchej ), nie solic, gdyz feta jest juz dosc slona.
Nadzienie z miesa:
Cebule obrac posiekac zeszklic na oleju,dodac mieso przesmazyc.Dodac obrane ze skorki i pokrojone pomidory oraz posiekana papryczke,poddusic.Farsz przyprawic polaczyc z posiekana natka ,przestudzic.
Ciasto podzielic na 4 kawalki kazdy rozwalkowac na prostoka dosc cienko, bo strasznie rosnie. Wykrajac mala miseczka kola nastepnie nadziewac, sklejac i ukladac na blasze

kiedy wyrosna piec ok.30 min.w 190°C.
Ciasto ladnie sie przyrumieni jesli przed pieczeniem posmarujemy je rozkloconym zoltkiem.











 
reklama
Do góry