reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

co do tej wędlinki, to jakby to była skomplikowana sprawa, to ja bym się w nią nie pakowała. Ja przyznaję się bez bicia, że może potrafię, ale nie lubię gotować i spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

1. wersja ekspres: jeśli chce sie szybko zrobić tylko dla dziecka to bierze się np. pierś z kurczaka, lekko trzeba posolić, popieprzyć, można jakimiś innymi ziołami do mięs lekko natrzeć, natrzeć oliwą i owinąć folią - zapiec w piekarniku ok. 30 min. Potem kroimy w plasterki dziecku na kanapkę.

2. wersja wypasiona: dzień wcześniej nacieramy np. pół kilo cielęcinki (albo karkóweczki) lekko solą, popieprzamy, nacieramy przyprawami do mięs (w sklepach ekologicznych są takie do marynat mięsnych, ale i Kamis takie ma), nacieramy oliwą, obkładamy plastrami cebuli, plasterkami czosnku i odkładamy na dobę do lodówki.
Następnego dnia wkładamy w folię albo rękaw do pieczenia i pieczemy z półtorej godziny (można po godzinie pieczenia rozciąć rękaw i polać sosem który się wytworzył, albo tylko rozciąć rękaw).

3. wersja full wypas: tak jak powyższa, ale przed pieczeniem wbijamy w mięsko nóż i nadziewamy dziurkę czosnkiem, albo pieczarkami. Taka nadziewana wędlinka.
 
reklama
piers z kurczaka ma 2-3 cm grubości, więc ma kształ takich pasków. Idzie ukroić i położyc na kanapce. Robię nie tylko z piersi kurczaka ale i z takich kawałków mięsa jak na kotleta.
 
Można też zrobić taką roladę. Chudy boczek mocno rozbić i posmarować mielonym mięsem. Zrolować, dla pewności można związać dratwą i do rękawa.Można też zrobić np. ze schabem,ale wtedy rozkrawamy go. Jak to wytłumaczyć... Jeśli schab jest walcem to na podstawie walca wyobraźmy sobie narysowaną spiralę i po niej rozcinamy schab, żeby wyszedł taki płat.
Można też schab w całości przedziurawić na wylot (np. długim nożem) i napchać do środka pieczarek albo na słodko morele i śliwki suszone (pycha z chrzanem) i do rękawa.
 
a czym moge zastapic ten boczek czy schab tak zeby swini nie bylo cielecina???
tak wlasnie sie 3 godziny zastanawialam jak jest cielecina po niemiecku i po likierku mi sie przypomnialo :-)
kalbfleisch
 
reklama
hihi zgadzam sie z wypowiedziami :D Ja tez lubie upiec sama kawal mieska, ale najczesciej robie albo szynke albo zapiekam chudy boczek. Szynke robie tak:
musztarde francuska mieszam z miodem i platkami chilli. Wkladam mieso do rekawa, wlewam marynate, do lodowki na pare godzin i odrazu do piekarnika. Potem wyjmuje z rekawa, zalewam powstalym sosem i jeszcze troche p[rzypiekam na blaszce,zeby zrumienic i zrobic chrupiaca skorke. A boczku wogole nie przyprawiam, tylko pieprze.
 
Do góry