LASAGNE
Skladniki :
*makaron lasagne
*600g miesa mielonego(ja uzywam wolowego)
*puszka pomidorow
*oregano, tymianek, bazylia, sol, do smaku
*2-3 zabki czosnku
*duza cebula
*kostka bulionowa
*zolty ser
*oliwa z oliwek
Na sos beszamelowy:
*4 lyzki maki
*4 lyzki masla
* 500 ml mleka
*sol, pieprz bialy
*galka muszkatalowa
*300g zoltego sera
Przygotowanie:
Makaron: kupny najlepiej wczesniej obgotowac, choc jest to nie konieczne
Sos bolognese: cebule pokroic drobno. Podsmazyc na rozgrzanej oliwie, dodac mieso i calosc jeszcze raz obsmazyc przez 10-15 minut. Pomidory zmiksowac, dodac do nich kostke rosolowa. Pomidorowym bulionem zalewamy mieso, dodac ziola i czosnek. Dusic, az do momentu zgestnienia sosu
Sos beszamelowy: maslo roztopic na bardzo slabym ogniu, dodac make, mieszajac podgrzewac kilka minut. Dodac mleko i caly czas mieszac na slabym ogniu, az do zgestnienia.Gdy sos zgestnieje dodajemy ser zolty i przyprawy. Ponownie wymieszac.
W naczyniu ukladamy warstwami makaron, sos bolognese, sos beszamelowy,zolty ser i znow makaron, sos bolognese, sos, beszamelowy, zolty ser. Tak by ostatnia warstwa byla z sosu beszamelowego obficie posypana serem. Piec w temperaturze 180° przez ok 40 minut.
