reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

No toja najczęściej piekę schab lub polędwiczki wieprzowe. Nacieram solą, posypuję majerankiem, papryką, pieprzem i czasem curry. Do tego czasem dodaje ziarenka jałowca lub wyciśnięty czosnek. No i nadziewam, czosnkiem lub suszonymi śliwkami. Pyyyycha!

reklama
mam nadzieje ze zle nie bedziecie za to ze wasze przepisy na blogu u siebie umiescilam jezeli ktoreas cos przeciwko miec bedzie usune
dzis robilam szyneczke dla hani pyyyycha pol ja zjadlam drugie pol moj maz hani kilka plasterkow w poniedzialek znow robie nowa

ja niestety rzadko robie szarlotke, bo moj M nie przepada za nia. Jesli juz robie, to robie z masa bezowa albo sypana. Ale niestety przychodzi mi zjadac samej cala blache hehe. Narobilam sobie smaka na jablecznik teraz :D

LASAGNE
Skladniki :
*makaron lasagne
*600g miesa mielonego(ja uzywam wolowego)
*puszka pomidorow
*oregano, tymianek, bazylia, sol, do smaku
*2-3 zabki czosnku
*duza cebula
*kostka bulionowa
*zolty ser
*oliwa z oliwek
Na sos beszamelowy:
*4 lyzki maki
*4 lyzki masla
* 500 ml mleka
*sol, pieprz bialy
*galka muszkatalowa
*300g zoltego sera
Przygotowanie:
Makaron: kupny najlepiej wczesniej obgotowac, choc jest to nie konieczne
Sos bolognese: cebule pokroic drobno. Podsmazyc na rozgrzanej oliwie, dodac mieso i calosc jeszcze raz obsmazyc przez 10-15 minut. Pomidory zmiksowac, dodac do nich kostke rosolowa. Pomidorowym bulionem zalewamy mieso, dodac ziola i czosnek. Dusic, az do momentu zgestnienia sosu
Sos beszamelowy: maslo roztopic na bardzo slabym ogniu, dodac make, mieszajac podgrzewac kilka minut. Dodac mleko i caly czas mieszac na slabym ogniu, az do zgestnienia.Gdy sos zgestnieje dodajemy ser zolty i przyprawy. Ponownie wymieszac.
W naczyniu ukladamy warstwami makaron, sos bolognese, sos beszamelowy,zolty ser i znow makaron, sos bolognese, sos, beszamelowy, zolty ser. Tak by ostatnia warstwa byla z sosu beszamelowego obficie posypana serem. Piec w temperaturze 180° przez ok 40 minut.

OPONKI
1/2 kg maki
1 szkl.cukru
2 jajka-bialka ubic osobno
1/4 margaryny
1 lyzeczka sody lub proszku do pieczenia
1/2 kg.twarogu
cukier waniliowy
aromat
Skladniki wszystkie wyrobic reka.Rozwalkowac jak na pierogi i wyciskac z foremek rozne formy( jak nie ma sie foremek polecam od szklanki odbicie i w tym zrobic malym kieliszeczkiem dziurke)
W czasie gdzie przygotowujesz ciasto rozgrzewasz w duzym garku olej ok.2 litry i smazysz na goracym oleju oponki na zloty kolor,po wyciagnieciu,porozkladac na reczniku papierowym aby troche zgubily tluszczu i posypac cukrem pudrem

Rafaello:
MASA KOKOSOWA:
3 jogurty waniliowe lub naturalne
cukier waniliowy
30 dkg kokosu
sok z 1 cytryny + 3 lyzki cukrt

MASA SMIETANKOWA:
2 sniezki
1 zagestnik (chodzi o sahnesteif)
poltora szklanki mleka
piec i pol lyzeczki zelantyny

Upiec biszkopt z trzech jaj

Przygotowac mase kokosowa poprzez wymieszanie wszystkich skladnikow i wstawic mase do lodowki na 1 godzine.
Nasrepnie robimy mase smietankowa. Sniezki miksujemy z mlekiem, dodajemy po 1 lyzce masy kokosowej a na koncu wlewamy rozpuszczona zelantyne w pol szklance wody.
Po wymieszaniu rozsmarowac na biszkopt i dac do lodowki. Polac polewa z rozpuszczonej czekolady.

reklama
Do góry