Hej Laski :-)
taszka moj lekarz tez mi zaproponowal badanie prenatalne i nie mowie tu o usg prenatalnym wykonywanym w 12-14 tyg ciazy. Mysle ze ta propozycja zalezy od lekarza-moj twierdzi, ze skoro sa takie mozliwosci to warto z nich skorzystac, tym bardziej ze moze mozna byloby podjac jakies srodki zaradcze w razie nieprawidlowego wyniku. Dodam, ze u mnie tez nie ma zadnych wskazan do wykonania takiego badania-jestem mloda, nawet bardzo (niecale 24 lata), w rodzinie tez nie mam obciazen genetycznych, a jednak propzycja padla...
Dodam ze badania prenatalne nie zawsze sa inwazyjne. Te inwazyjne, to jest amniopunkcja wykonuje sie u kobiet powyzej 35 roku, u ktorych obciazenie genetyczme plodu jest znaczenie wieksze. Dla mlodszych kobiet, takich jak my istnieje nieinwazyjny zintegrowany test PAAPA. Polega na pobraniu krwi i oznaczeniu w niej specjlanych bialek-wykrywa zespol Downa, Edwardsa, i podobno Turnera, ale do konca nie jestem pewna. Na tekie badanie idzie sie po usg prenatalnym, nawet jak wszystko podczas usg jest ok. Bierze sie od lekarza wynik NT-przeziernosc karkowa dzidziusa. Jesli wynik testu wyjdzie pozytywnie wowczas posyla sie kobiete na amniopunkcje, bo nie zawsze pozytywny oznacza zly. No i tu jest ryzyko, choc bardzo, bardzo male, ze czasem wynik negatywny w tym tescie moze byc zaklamany, ale to raczej sie nie zdarza.
Ja po swoich przezyciach chyba zdecyduje sie na to badanie. Koszt to 250 zl-nie jest maly, ale uwazam, ze nie jest tez az tak przerazajacy...Tak wiec spokojnie taszka to ze lekarz zaproponowal Ci to badanie, nie oznacza ze cos jest nie tak, zreszta skad on moglby to dowiedziec, skoro nie mialas jeszcze usg prenatalnego:-) po prostu idzie za postepem techniki, i czuje sie w obowiazku informowac Cie o takich mozliwosciach. Przeciez nie zleca Ci tych badan, decyzje pozostawia Tobie :-)
Aniu zycze szybkiego powrotu do zdrowka
kaska bardzo sie ciesze ze z synkiem wszystko w porzadku :-) rachu ciachu i po strachu.
zeberka badz dobrej mysli!!
aga_irl cos malo ostatnio pisujesz

niedobra Ty :-) zartuje oczywiscie