• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sierpień 2009

• Starter tematu Starter tematu mags777
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Taszka - no właśnie chyba powinien powiedzieć konkretnie o co chodzi, z tego co wiem to te badania inwazyjne robi się przede wszystkim jak coś nie tak w usg 12 tyg wyjdzie albo jak są wskazania jakieś inne, wysokie ryzyko...zerknij na lipiec 2009 na wątek o badaniach - wydaje mi się że tam dziewczyny jakieś chyba robiły

reklama
Witam z rana. Wczoraj nie pisalam bo wysiadl mi internet. Z moim synkiem wszystko w porzadku, badania wyszly ok. Musialo to byc krwawienie spowodowane przez stulejke. I niestety pewnie czeka nas zabieg.
Kicia tak strasznie mi przykro..........:no:

Witam z rana

Kicia - bardzo mi przykro :-(

Zeberka - koniecznie musisz sie skontaktować z lekarzem. Ja się słabo znam na wpływie tarczycy na ciążę. Moja endokrynolog powiedziała, że w ciąży TSH powinno być do 2,5 (ja mam 2,6). Mam za miesiąc zrobić badania i jak coś to mi zwiększy dawkę letroxu. Przez ciążą miałam TSH 3,2. W zeszłym roku z kolei zachorowałam na nadczynność której leczenie prawie wywołało niedoczynność. Skomplikowane :eek: Powodzenia!!!!!!!!

Dziewczyny, to może sie Wam wydać głupie pytanie, ale... skąd wiadomo, że się poroniło? Czy to tylko usg może stwierdzić? Wiem, że czasami występuje krwawienie, ale podobno nie zawsze. To jakie są wtedy objawy, że coś jest nie tak? Sorry za to pytanie. Tak jakoś mnie naszło.......... :-(

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Leila83 zadalas trudne pytanie. Napisze ci ze swojego doswiadczenia.
Przy drugiej ciazy ktora poronilam, od poczatku ta ciaza byla dla mnie jakas inna, nie mialam mdlosci, piersi raz bolaly raz nie no i pojwailo sie plamienie. Dostalam leki na powstrzymanie, lezalam niestety krwawienie sie wzmagalo i lekarz zrobil skrobanke. W trzeciej poronionej mdlosci tez nie mialam na maxa bolala mnie glowa, kolo 9tyg pojawilo sie plamienie. Natychmiast znalazlam sie w szpitalu tam powstrzymano krwawieni, serduszko bilo. Wrocilam do domu znow lekko plamilam, az w 12tyg dostalam silnego krwotoku i wiedzialam od razu ze to koniec. Bylo jeszcze jedne nawet nie wiedzialam ze to byla ciaza pojawilo sie spoznione krwawienie ktore nie ustawalo, musialam miec nastepna skrobanke.
Niestety nie zawsze tak jest u kolezanek wystepowala tzw. ciaza obumarla. Chodzila taka dziewczyna do lekarza bylo w porzadku, gdy nagle okazywalo sie ze po prostu serce nie bije. Brak przy tym krwawien.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie, ponoc wtedy ustepuja objawy ciazy u mnie tak bylo. Ale okolo 10-12 tyg wiekszosc mam czuje sie juz lepiej i ciezko wtedy sie nie niepokoic ze cos sie dzieje. A najlepiej nie czytac nic na temat poronien itp. Bo zaczyna sie zauwazac cos czego nie ma.
I zaczyna sie bledne kolo

Witam,
jak fajnie pospać sobie do 9 a nie jak co dzień do 5.45 ;-)

Kicia, strasznie mi przykro...:no: Miałam nadzieję,że żadnej z nas to już nie spotka... To nie jest fer...

Dzień dobryyy ja też dziś się wyspałam, i zaczynam porządki bo przez cały tydzień lenistwo było górą więc trzeba nadrobić :tak:

Aneczka szybkiego powrotu do zdrowia, ja na początku ciąży też byłam przeziębiona ale całe szczęście obyło się bez antybiotyków. Zdrowiej szybciutko:tak:

miłej soboty wszystkim!!

Hej Laski :-)

taszka moj lekarz tez mi zaproponowal badanie prenatalne i nie mowie tu o usg prenatalnym wykonywanym w 12-14 tyg ciazy. Mysle ze ta propozycja zalezy od lekarza-moj twierdzi, ze skoro sa takie mozliwosci to warto z nich skorzystac, tym bardziej ze moze mozna byloby podjac jakies srodki zaradcze w razie nieprawidlowego wyniku. Dodam, ze u mnie tez nie ma zadnych wskazan do wykonania takiego badania-jestem mloda, nawet bardzo (niecale 24 lata), w rodzinie tez nie mam obciazen genetycznych, a jednak propzycja padla...
Dodam ze badania prenatalne nie zawsze sa inwazyjne. Te inwazyjne, to jest amniopunkcja wykonuje sie u kobiet powyzej 35 roku, u ktorych obciazenie genetyczme plodu jest znaczenie wieksze. Dla mlodszych kobiet, takich jak my istnieje nieinwazyjny zintegrowany test PAAPA. Polega na pobraniu krwi i oznaczeniu w niej specjlanych bialek-wykrywa zespol Downa, Edwardsa, i podobno Turnera, ale do konca nie jestem pewna. Na tekie badanie idzie sie po usg prenatalnym, nawet jak wszystko podczas usg jest ok. Bierze sie od lekarza wynik NT-przeziernosc karkowa dzidziusa. Jesli wynik testu wyjdzie pozytywnie wowczas posyla sie kobiete na amniopunkcje, bo nie zawsze pozytywny oznacza zly. No i tu jest ryzyko, choc bardzo, bardzo male, ze czasem wynik negatywny w tym tescie moze byc zaklamany, ale to raczej sie nie zdarza.
Ja po swoich przezyciach chyba zdecyduje sie na to badanie. Koszt to 250 zl-nie jest maly, ale uwazam, ze nie jest tez az tak przerazajacy...Tak wiec spokojnie taszka to ze lekarz zaproponowal Ci to badanie, nie oznacza ze cos jest nie tak, zreszta skad on moglby to dowiedziec, skoro nie mialas jeszcze usg prenatalnego:-) po prostu idzie za postepem techniki, i czuje sie w obowiazku informowac Cie o takich mozliwosciach. Przeciez nie zleca Ci tych badan, decyzje pozostawia Tobie :-)
Aniu zycze szybkiego powrotu do zdrowka
kaska bardzo sie ciesze ze z synkiem wszystko w porzadku :-) rachu ciachu i po strachu.
zeberka badz dobrej mysli!!
aga_irl cos malo ostatnio pisujesz:dry: niedobra Ty :-) zartuje oczywiscie:happy2:

witam... ;-) kiciu barzdo mi przykro.. ale wszystko bedzie ok;-) jak mi sie udalo po trzech miesiacach od poronienia Tobie tez sie uda. dziekuje tez sie smieje ze jade na wakacje i troche odpoczne.:-) moze to falszywy alarm ale lepiej sprawdzic...;-) pozdrowienia

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry