reklama

Sierpień 2009

• Starter tematu Starter tematu mags777
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
rozmawialiśmy kiedys o becikowym i o tym,ze nas nie obowiazuje podobno nowy przepis,ja juz wiem,że u nas niestety obowiązuje i ja musze pod koniec ciaży załatwic sobie zaświadczenie o tym,że lekarz prowadził ciąże od 10 tyg. żebym mogła sie ubiegać

reklama
Ja też dziś przesadziłam ale mała mnie przywołała do rozsądku. Szłam do tego szpitala tak szybko jak kiedyś do pracy. Pod koniec brzuch mnie zaczął boleć i musiałam mocno zwolnić. Kijowe uczucie. Potem cały dzień czułam taki dyskomfort:baffled:

Jak to Piwonia??Przeciez przepis wchodzi w zycie dopiero od listopada:szok::szok:Ja sie nie martwie bo jestem pod opieka od 8 tyg ale to by bylo dla niektorych naprawde krzywdzace

Jak to Piwonia??Przeciez przepis wchodzi w zycie dopiero od listopada:szok::szok:Ja sie nie martwie bo jestem pod opieka od 8 tyg ale to by bylo dla niektorych naprawde krzywdzace
ja bym tez niewiedziala gdyby nie siostra bo robi w tym troszke,ale podobno to weszło od 1 stycznia tego roku,ja na szczescie tez jestem od poczatku nawet dłużej,ale karte mam od 7 tygodnia wiec choc tu jestem spokojna

Ja też dziś przesadziłam ale mała mnie przywołała do rozsądku. Szłam do tego szpitala tak szybko jak kiedyś do pracy. Pod koniec brzuch mnie zaczął boleć i musiałam mocno zwolnić. Kijowe uczucie. Potem cały dzień czułam taki dyskomfort:baffled:
ja do teraz czuje,caly czas mnie pobolewa,a ledwo z zebrania do domku doszłam,bo mi cos przeskoczyło w pachwinie i czułam sie jak bym szła z ruchoma miednicą i wszystko mi szczelało

Piwonia ja wiem ze weszlo od 1 stycznia ale sama ustawa zaczyna obowiazywac dopiero od listopada. Dopiero wtedy beda potrzebne zaswiadczenia.

Piwonia ja wiem ze weszlo od 1 stycznia ale sama ustawa zaczyna obowiazywac dopiero od listopada. Dopiero wtedy beda potrzebne zaswiadczenia.
Dokładnie Iwonko! Dopiero od 1 listopada 2009r.!

Od 1 listopada 2009 r., przy ubieganiu się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka, jak również o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka (potocznie BECIKOWE), wymagane będzie przedłożenie zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży do porodu. Minister właściwy do spraw zdrowia, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zabezpieczenia społecznego, określi, w drodze rozporządzenia, formę opieki medycznej oraz wzór wymaganego zaświadczenia.

Powyższy warunek nie dotyczy opiekunów prawnych dziecka i osób, które wystąpiły do sądu o przysposobienie dziecka. Wymóg ten nie dotyczy także osób, które złożą wnioski o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka przed 1 listopada 2009 r.

Opisane zmiany wynikają z art. 7 i 18 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z dnia 31 grudnia 2008 r., Nr 237, poz. 1654).

No kurcze Iwonka Efe nasz specjalista socjalny by nie wiedzial jak to jest??Zreszta jestesmy pod opieka od dawna wiec nie ma sie o co martwic:tak::tak:

reklama
podobno nie, kazda rodząca,ktora chce sie ubiegac musi miec to zaświadczenie juz wystawiane
koleżanka rodziła w styczniu i tez miała,rodziła ostatniego
Ale oni nie wiedzą nawet jaki będzie wzór tego zaświadczenia! Dopiero się zastanawiają. Iwonka koleżanka albo spanikowała albo ją ktoś wprowadził w błąd.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry