• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sierpień 2010

Kochana relacje z porodów wszytstkie były pozytywne:):):) Mnie super nastawiły na to co mam przeżyć....:):) I parę ciekawych rzeczy się dowiedziałam...więc nie uważam, żebym musiała od tej wiedzy uciekać...wszystko zależy od człowieka...te myśli o szczęśliwym końcu pojawiły się zupełnie niezależnie od tego co czytałam...relacje mnie wzruszyły niesamowicie...i na pewno jeszcze wrócę do nich:)

ale uważaj i jak tylko zobaczysz słowo komplikacje to dawaj nastęona ;) żeby cię za bardzo nie wystraszyło, bo o to bardzo łatwo, a strachu się później ciężko pozbyć... dlatego sądzę, że kobiety w ciąży powinny chronić się przed takimi informacjami bo to tylko zbędny stres...

wow, 75 przy pierwszym teście obciążenia glukozą to sporo - u mnie podaje się takie stężenie przy nieprawidłowym wyniku pierwszego badania ze stężeniem 25.... w każdym razie przeżyć trzeba ;) jutro zdaj nam relację jak tam :D

uciekam kobietki ułożyć mojego bąka... Dobrej nocki!

reklama
Ehtele-normalnie w laboratorium robisz badanie:tak: A co do cukrzycy ciążowej to w jednej ciąży możesz ją mieć, a w drugiej nie:blink:
Wuzelek, Marulka-ja też miałam od razu 75g:tak:

Wniosek mam jeden-co kraj to obyczaj:) I odnośnie stężenia glukozy, i czasu badania, i w ogóle chyba wszystkiego-w sumie każda z nas miała różne badania, różną ilość, w różnych terminach... Myślę, że to zależy od lekarza, i nie wnikam za bardzo w te różnice. A jutro na pewno zdam szczegółową relację:)
Dobrej nocy wszystkim-mąż wraca z pola bitwy (czyli remontowanego mieszkania...), muszę przygotować łazienkę, bo jak mi wpadnie z tymi brudnymi wałkami i pędzlami...:)

ehtele: To standardowe badanie w 2 trymestrze, ma wykryć ewentualną cukrzycę ciążową. Albo dostaje się roztwór 50 g do wypicia i sprawdza po 1 godz, albo 75 g i po 2 godz (ja tak mam). Generalnie opcja zależy od lekarza - jeśli daje 50 g i wynik mu się nie podoba, każe zrobić jeszcze 75 g, bo ten właśnie wynik świadczy o cukrzycy (jeśli jest zły oczywiście), mój gin idzie na skróty i od razu męczy dawką 75 g...

Ehtele to jest tzw test obciazenia glukoza, ale robi sie go po 24 tygodniu i my przejdziemy przez ta pierwsze bleee (wiec nie rozumiem dlaczego dziewczyny robia go w 19stym tygodniu?)

Test obciążenia glukozą | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl
ja milam taki test na pierwszej wizycie- bo mialam podejrzenie cukrzycy, ale lekrze moga go rowniez robic przed 24 tyg. jesli dziecko zaczyna szybciej nabierac wagi, w stosunku do wieku- widzie to lekarz na usg, jesli kiedykolwiek w ciazy wystapil cukier w moczu, jesli Twoja waga daje cos do zyczenia (w obie strony), jesli przechodzisz czesto infekcje drog moczowyh lub masz problemy z drozdzakami, oraz jesli historia Twoje rodziny daje podejrzenia i /lub w poprzedniej ciazy juz mialas cukrzyce ciezarnych.
Jesli lekarz robi wczesniej takie badanie - napewno nie robi nic zle :))) Chce tylko wybiec naturze na przecuiw w razie problemow, kobiety ktore maja cukrzyce w ciazy sa narazone na porody przedwczesne.
Nie zycze zadnej z Was tej dolegliwosci- wlasnie pozwolilam sobie na pasztecik i cierpie bo moj cukier wylecial do 140 i nie chce zleciec:(((

Ostatnia edycja:
Ehtele-normalnie w laboratorium robisz badanie:tak: A co do cukrzycy ciążowej to w jednej ciąży możesz ją mieć, a w drugiej nie:blink:
Wuzelek, Marulka-ja też miałam od razu 75g:tak:

Dziękuję za informacje...muszę koniecznie w poniedziałek lekarza zapytać..

Marulka masz rację...tych gorszych relacji lepiej nie czytać żeby się niepotrzebnie nie stresować...połóż Wojego bączka, dobrej nocki...

Nie było mnie może z 5 godz. na forum i tyle stron do nadrobienia, wow :nerd:

Alaa bardzo mi przykro...mam jednak nadzieję, że wszystko dobre się skończy... Dziewczyny mają rację.. nic nie czytaj na necie... słuchaj tylko lekarzał...

Nektarynka cudownie, że takie dobre wieści masz :-)

shyla miałaś trochę nerwów ostatnim czasem ( z dzidzią, kotem) więc przytyć nie przytyłaś, kilka dziewczyn w tym ja nie przytyły lub mało przytyły (ja od początku + 2 kg) Najlepiej jak podejdziesz do lekarza i będziesz wiedziała co z moczem.... Byś się Nam znowu nie denerwowała, a na kg przyjdzie czas....

:cool2:no to mamuski pora na mnie aby powiedziec dobranoc , jestem juz padnieta a jutro jest kolejny dzien zycze każdej z was kolorowych snow kalaruchy pod poduchy i raczki na kolderce heheh :-D
buziolki

shyla miałaś trochę nerwów ostatnim czasem ( z dzidzią, kotem) więc przytyć nie przytyłaś, kilka dziewczyn w tym ja nie przytyły lub mało przytyły (ja od początku + 2 kg) Najlepiej jak podejdziesz do lekarza i będziesz wiedziała co z moczem.... Byś się Nam znowu nie denerwowała, a na kg przyjdzie czas....
tez myślę ze to przez ten stres :/ jutro odwiedzę lekarza ,muszę rano wstać bo ma otwarte tylko do 12 ;)
życzę wtedy wam słodkich snów i do juterka kochane, dzięki za wszystkie odpowiedzi ;-)
papasie

reklama
to super ze wizyta ok. pewnie nastepnym razem dowiesz sie co tam nosisz w brzuszku:))))
no następnym razem pani doktor obiecała ze na pewno sprawdzi..plus oczywiscie wszystkie pomiary łącznie w wagą:)
tyle ze ja miałam już raz robiona infuzje, właśnie dlatego ze spadam z tej wagi :( nie wiem sama co myśleć , byłam tydzień temu w szpitalu i wszytsko bylo dobrze z dzidzia , ale ten mocz nie dawał spokoju lekarce, jutro przejadę sie do lekarza będzie najlepiej ;)
ja do tej pory tylko przytyłam 1,2.. robilam dodatkowe badania na tarczyce i wszystko wyszło w porządku. więc myśle ze to kwestia indywidualna.. a od ostatniej wizyty w sumie mam tylko 0,6kg na plusie (w miesiac) na poczatku przytylam 1,2 potem schudlam i teraz znow ciut przybrałam..
Soki to straszny shit, pełno cukru i to w większości są produkowane z soków zagęszczonych...do posiłków piję tylko i wyłącznie wodę...ewentualnie soki jednodniowe wyciskane, albo sama w sokowirówce sobie robię...

jakoś w ogóle soki mi nie smakują...
ja ogólnie tez pije duuuzo wody, a do obiadu zazwyczaj kompocik przygotowany przeze mnie lub mame.. (duzo owoców do zamrażarki dałyśmy i do słoików) ldatego teraz praktycznie co drugi dzien gotujemy swieży..
Ehtele to jest tzw test obciazenia glukoza, ale robi sie go po 24 tygodniu i my przejdziemy przez ta pierwsze bleee (wiec nie rozumiem dlaczego dziewczyny robia go w 19stym tygodniu?)

Test obciążenia glukozą | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl
nie wiem jak to jest i w którym tygodniu powinno sie robić to badanie ale ja mam je zlecone i mam je wykonac tuz przez wizytą, a kiedy pójde to nie wiem, bo pani doktor kazała przyjść za miesiąc a teraz wziełam l4 wiec powinam pojsc pod koniec zwolnienia czyli 31 marca.. czyli jakis 20 tydzien

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry