reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sierpień 2013

reklama
W Poznaniu się chmurzy, a szkoda bo na działkę chcieliśmy pojechać, może jeszcze się wypogodzi... Teraz kawa i śniadanko, a potem się zobaczy.
Miłego dnia i pięknej pogody życzę wszystkim.

Ale dzisiaj ładnie u nas :) już 20 stopni jest, słoneczko pięknie świeci. Jedno pranie już się suszy, a kolejne sie pierze. Dzisiaj w planach wyjazd do teściów. Zawody strażackie musimy zaliczyć bo brat mojego jest strażakiem i bierze udział w tych zawodach to będzie ciekawie :)

Hej
Dawno się tu nie udzielałam. Poniżej info odnośnie macierzyńskiego i dopłat.
Dopłata za wczasy pod gruszą nie przysługuje kobiecie na macierzyńskim.
Odnośnie rocznych urlopów macierzyńskich:
http://www.zus.pl/files/Zmiany w zasilkach macierzynskich.pdf
[FONT=&quot]JAK UZYSKAĆ URLOP MACIERZYŃSKI, DODATKOWY i RODZICIELSKI[/FONT]
[FONT=&quot]
20-tygodniowy urlop macierzyński przysługuje młodej mamie "ustawowo". Do jego uzyskania wystarczy przedstawić pracodawcy metrykę urodzenia dziecka.

Inaczej jest z dodatkowym urlopem macierzyńskim. Kobieta może zdecydować, że będzie chciała skorzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego od razu po urodzeniu dziecka lub jeszcze przed jego urodzeniem. W takiej sytuacji powinna złożyć jeden wspólny wniosek, nie później niż 14 dni po porodzie.

Jeżeli o przejściu na dodatkowy urlop macierzyński matka zadecyduje już w trakcie podstawowego urlopu macierzyńskiego, wniosek powinna złożyć co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem takiego urlopu, czyli w trakcie korzystania z podstawowego urlopu macierzyńskiego.

Jeśli matka zrezygnuje z dodatkowego urlop macierzyńskiego, może ubiegać się o niego ojciec.

Po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego, jedno z rodziców może skorzystać jeszcze z urlopu rodzicielskiego. Aby go dostać, wystarczy złożyć u pracodawcy wniosek o taki urlop co najmniej 2 tygodnie przed zakończeniem dodatkowego urlopu macierzyńskiego. [/FONT]
[FONT=&quot]ZASIŁEK MACIERZYŃSKI[/FONT]
[FONT=&quot]
Jeżeli matka w terminie do 14 dni od porodu zadeklaruje, że będzie korzystać z 52-tygodniowego urlopu (macierzyńskiego, dodatkowego i rodzicielskiego łącznie), przez cały okres jego trwania będzie otrzymywać zasiłek w wysokości 80 proc. swojego wynagrodzenia. Jeżeli decyzję o przejściu na urlop dodatkowy podejmie dopiero gdy już będzie przebywać na urlopie macierzyńskim, to przez pierwszych 26 tygodni będzie otrzymywać 100 proc. swojego wynagrodzenia, a w pozostałym czasie 60 proc.

Jeżeli kobieta zadeklaruje, że będzie korzystać z 52-tygodniowego urlopu macierzyńskiego, jednak po 20 tygodniach zdecyduje, że chce wrócić do pracy, przysługuje jej wyrównanie dotychczas pobranego zasiłku z 80 proc. do 100 proc.
Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem oraz skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu.

WYMAGANE DOKUMENTY
Aby udokumentować prawo do zasiłku, należy złożyć skrócony odpis aktu urodzenia dziecka. powinna pani jeszcze dostać zaświadczenie ze szpitala o odbytym porodzie.[/FONT]

Żabila ale fajnie Ci się dzień zapowiada! Super :)

Marzycielka ja ciągle zapominam iść to załatwić do mojej pracy a przecież nie wiadomo kiedy dziecko będzie chciało się rodzić i jak się będzie czekać i czekać to można nie zdążyć na te 14 dni przed porodem! A ja nie wyobrażam sobie otrzymywać potem 60% pensji bo i tak zarabiam grosze to 60% z tych groszy to już kompletnie nic nie będzie.

Taka.J możesz załatwić do 14 dni po porodzie i wtedy też masz 80% płatne cały rok, moja koleżanka pracuje w ZUSie więc na pewno jeśli załatwisz do 14 dni od porodu to nie będzie sytuacji, że 100% pół roku a potem 60% drugie pół roku

Hej dziewczyny :)
Co tutaj taka cisza :) wszystkie dziś zabiegane ?
Ja dopiero teraz mam chwilkę, żeby coś naskrobać :) od rana sprzątanie, później mieliśmy gości :) Odwiedziła nas znajoma z 4 miesięczną córeczką :) Cudna i strasznie grzeczna :) nie zapłakała ani razu :)

Marzycielka, dzięki na info i linki.. ;) jutro poczytam bo dziś już jestem padnięta ;) a co tam u Ciebie? jak syneczek ?:)

Żabila, mam nadzieję, że wypad udany :)

reklama
dobry wieczór :)
widzę że dyskutujecie na temat macierzyńskiego. no cóż, u mnie w kadrach tez nic nie wiedzą i kazali się dowiadywać w zusie. dzwoniłam kilka razy w tym tygodniu i za każdym razem czas oczekiwania na połączenie z konsultantem wynosił min. 17 minut, więc w poniedziałek ide do nich osobiście. Na samą myśl już się trzęsę ;)

dziewczyny doradźcie coś, nie wiem czy decydowac się na znieczulenie zew. oponowe.
We wtorek mam konsultacje u neurologa czy mogę rodzić naturalnie czy cesarka, i jak pozwoli naturalnie to jest w szpitalu w którym będe rodzić możliwość zzo. Tylko położna mówiła że trzeba od razu na samym początku się decydowac, czy się chce bo potem jest problem na szybko z anestezjologiem i nie wiem co robić :(
chciałabym to przezyc na sobie, w końcu od tego się nie umiera a ja raczej nie jestem jakąs panikarą, chociaz może sie to zmienić jak przyjdzie godzina zero ;) no i boję się ewentualnych powikłań, częśto akcja ustaje i kończy się to cc.
A jak Wy, pierworódki robicie? macie już swoje zdanie w tym temacie?

Do góry