reklama

Sierpniowe mamy 2015

hej

gratuluje wszystkim udanych wizyt
ja dzis tez po wizycie i w koncu wrociłam zadowolona po usg, maluszek ma sie ok, parametry w normie i ladnie rosnie, podczas usg pił sobie wody płodowe i tak to smiesznie wygladolo jak ruszał buźka:-), łozysko dalej jest nisko ale lepiej niz na ostatnim usg takze idzie w dobrym kierunku, mam dalej duzo lezec i nie dzwigac

a propo noszenia dzieci to ja swojego nie nosze bo mam ewidentny zakaz, na szczescie moj synus nie wymusza tego na mnie , ale zdarza mi sie go czasem podniesc w kryzysowych sytuacjach

co do witamin to ja do tej pory tylko kwas foliowy bralam ale ze sie juz skonczyl to kupilam falvit mama, nie bylo wyboru u mnie w aptece niestety

beata - spora ta twoja cora jak 18 kilo

anney - lez ile wlezie a bedzie dobrze, kciuki

reklama
Magdus - ale jak ZUS płaci to znaczy że oni maja bałagan. Ubezpieczona napewno jesteś. Zawsze możesz im podpisać papier dla NFZu ze jesteś ubezpieczona. A swoją drogą zadzwoń do zakładu pracy i ZUS i wyjaśnij sprawę. Ktoś gdzieś coś przeoczyl.

Beata, Magdus - co do kobiet w ciąży mi się wydaje że nie są ustawowo ubezpieczone. Kiedyś byłam u gina i była jakaś młoda dziewczyna w ciąży i położna jej powiedziała że świeci się na czerwono i gin może ja przyjąć tylko prywatnie w takiej sytuacji.
Co do dzieci to owszem - mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej do końca 18 r. Ż ale uwaga - i tak trzeba je zgłosić w zakładzie pracy (własnym, męża) do ubezpieczenia. Jak się tego nie zrobi to generalnie nic się nie dzieje, choć w prawie jest zapis że trzeba to zrobić w ciągu 7 dni od porodu. Ja nie zgłosiłam córki i nie mogłam jej wyrobić ekuz. A przez rok normalnie chodziłam z nią do lekarzy itp.

Beata - ja staram się jak córka chce na ręce siadać i wtedy ja biorę na ręce. A jak nie mam wyjścia to ja noszę.

Anney - trzymaj się dzielnie! Z pewnością stres nie pomaga w Twojej sytuacji...

Anney musi byc dobrze, nie ma innej opcji!

Lucere kazda kobieta w okresie ciazy podlega bezplatnej opiece zdrowotnej na nfz.

Co znalazlam:Każda kobieta w ciąży (oraz w zakresie porodu i połogu) posiadająca obywatelstwo polskie (lub prawo stałego pobytu) i zamieszkująca na terenie Polski ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej. Jeżeli jest osobą nieubezpieczoną – wystarczy, że poda tę informację w placówce ochrony zdrowia. W tym przypadku ma zastosowanie art. 2 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. Dz. U. z 2008, nr 164, poz. 1027 ze zm.), który stwierdza, że osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu i połogu – mają prawo do świadczeń na zasadach określonych w tej ustawie. Osoba korzystająca z tego prawa powinna okazać dokumenty potwierdzające zamieszkanie i obywatelstwo (np. dowód) i złożyć stosowne oświadczenie o braku ubezpieczenia. W razie problemów należy skontaktować się z biurem Rzecznika Praw Pacjenta (www.bpp.gov.pl).

ja bralam wczesniej Femibion 1 a teraz od poczatku 13 tyg biore Femibion 2 plus - codziennie do polkniecia jedna kapsulka + tabletka. Lekarka twierdzi, ze nie trzeba brac jak sie czlowiek dobrze odzywia - ale ja wole dmuchac na zimne i dostarczyc dziecku co najlepsze. Szczegolnie, ze od kiedy biore o wyniki juz nie wykazuja anemii :) Femibion 2 plus koszuje około 70 zł. Ale na allegro można znależc juz za 40 zl. Takze polecam!

A tego dopplera jednak nie kupilam, stwierdzilam ze to bezsensu dla mnie - dziecko mi sie schowa i zawalu dostane :-)

Aaaaa i jeszcze kilka dni temu nie wierzylam, ze czujecie juz ruchy dzieci :P a dzisiaj jak lezalam skulona w lozku to poczulam drapanie takie we wnetrzu brzucha, podrapalam sie wiec po nim :P i zaraz to samo - wiec stwierdzilam, ze nie ma opcji zeby to bylo cos innego :-)

Dzisiaj o 10:30 mam wizyte, juz nie moge sie doczekac :D

Dziewczyny dzis o 16 wizyta trzymajcie kciuki zeby moja dzidzia ladnie sie pokazala, od wczoraj zaczelam 15 tydzien mam nadzieje ze dzis dowiem sie kto sie w brzuchu kuka:)

Witam dziewczyny:-)

Dziś do fryzjera jak ja się cieszę:-):-)

Marand no spora jest. Ciuszki jej kupuje na 110 już po 104 to niekiedy już ciasne także wzrost na 4 latka:-) nie wiem po kim taka wielka:-) ja skromne 158;-)

GRATULUJĘ udanych wizyt i czekam na dzisiejsze&&&

Natka ja pewnie tez bym zawału dostała:-) Gratuluję ruchów! A teraz to już będą tylko silniejsze

reklama
Ja w piatek o 12 mam wizytę. Mam nadzieję, że też się dowiem, że to dziewczynka:D Niestety nie było mnie od sobotniego wieczoru i nie mam czasu zeby wszytsko nadrobic;/
Ja nie czuję, że jestem w ciąży, wszystkie dolegliwości mineły. Chociaż brzuszek delikatnie zaczyna być widoczny:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry