anney
Fanka BB :)
o tak, jarmuz i jaglanka!!!!!! zapomniaalm o nich! a sok z jarmuzu jaki dobry! niestety jarmuz robie rzadko bardzo, a jaglanke na sniadanie drugie jak kus kus. dzieci sie nawet przekonalyAnney, ja przy tobie jestem nowicjuszka ;-)
Ale chetnie sie zaispiruje!
Szparagi (z Peru chyba) odkrylam jakies 3 tyg temu w Piotrze I Pawle, drogie piorunsko, ale nie moglam sie powstrzymac. Juz kilka razy nacielam sie na te eksportowe, a tu zaskoczenie, naprawde dobre. Tylko niestety kupic moge tylko w sobote, a przetrwaja maks do wtorku, potem wyrosly mi na oknie :-)
Owsianke z jogurtem i zurawina na sniadanie zamienilam na chia z mlekiem roslinnym, miodem i kiwi, poki co jade juz na tym z miesiac i sie nie znudzilo. Nasiona sa drogie ale bardzo ekonomiczne, a sniadanie duzo lepsze.
Quinoe mamy min 2 x tydz, robie ze wszystkim co pasuje mi do risotto (u nas przyjela sie nazwa zdrowy ryz, bo na komose dzieciaki sie krzywily). Czesto robie wersje z jarmuzem. W ogole to jarmuz daje prawie do wszystkiego, zawsze do zupy listek czy dwa. Swietnie tez sa chipsy jarmuzowe, krusze listki, kropie oliwa, sola I czasem papryka, na papier do piekarnika i po 15 min gotowe. Nawet maz podjada, a on nie lubi takich rzeczy.
Staram sie tez przemycac jaglanke ale jakos nie wychodzi mi dobrze, zawsze za twarda. Zrobilam nawet ostatnio 'zdrowa' nutelle na bazie jaglanki, ale starszy pytal co to za orzeszki w srodku (kasza sie do konca nie zmiksowala). Czekal biedak cala noc az mama zrobi nutelle na sniadanie, o 5.30 byl juz na nogach I dopytywal czy jest a potem taki zawod :-(
Orzechy podjadam w pracy, glownie laskowe, migdaly albo pecan. Wloskie trudno znalezc dobre. Ale teraz dorzuce brazylijskie :-)
Kolendre uwielbiam, ale ta kupna zawsze mi pada po kilku dniach. Co roku przymierzam sie do zasiania wlasnej, moze teraz sie uda. W sobote ogarnelam balkon I znowu znalazlam te doniczki, czekaja na moje ziola juz ze 3 lata, hahaha
A acerole w jakiej formie najlepiej kupic?
O spatone pierwszy raz slysze, ale moze dlatego, ze nigdy nie suplementowalam zelaza...
acerole w postaci soku kupuje w polskiej aptece. jest na zimno tloczona.
kolendre sama posiej, jest totalnie niewymagajaca. to samo tymianek (i jakie ma wlasciwosci!! ) i rozmaryn (dlugoletni)
jaka owsianke robisz, z oczyszczonych czy nie oczyszczonych platkow?