Nie ma to jak wejść rano na forum i poczytać kilka miłych slow o swoim rodzinnym mieście

A ja kocham Warszawę

Ale ja jestem miejskie stworzenie.
W temacie sn vs cc to wsadze kij w mrowisko, ale nie rozumiem postulatów by kobieta miała wybór i to od niej zależało i ze to oznacza rodzenie po ludzku. Sn jest bez wątpienia lepszy i dla dziecka i dla matki. A na cc bez wskazań jest nawet paragraf - za nieuzasadniona, podnoszaca ryzyko, procedurę medyczna. WHO i PTG prowadzą kampanie w tym temacie.
Co wiecej, jak sie dowiedziałam, w Skandynawii czy np. Irlandii nie ma zadnej dyskusji jak rodzisz, jesli tylko warunki do porodu sn są to tak ma być, nawet w przypadku bliźniąt, co u nas uznane byłoby za barbarzyństwo.
Energia powinna iść w kierunku godnych, nowoczesnych, stawiających kobietę w centrum wydarzenia porodow sn. I normalnych cywilizowanych warunków w szpitalach. CC nie jest rozwiązaniem syfu na porodowkach, a u nas dodatkowo stało sie biznesem dla lekarzy i prywatnych klinik.
Ja sie od dawna nie spotkałam sie z żadna stygmatyzacja kobiet po cc. Był raczej czas gdy to porod sn był jakiś taki niemodny i 'brudny'.
Co do porodow naturalnych (nie sn) to moim zdaniem najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie psychiczne, świadomość swoich praw i metod łagodzenia bólu i cudowna położna, bez niej to bedzie jazda bez trzymanki. Taka położna, zeby sie jej chciało cały czas pracować z kobieta i przyjąć porod w innej niż leżącej pozycji - ta boli najbardziej. I lepiej zostawić sobie furtkę na to zzo, tyle o nas wiemy ile nas sprawdzono
Co do późnego przyjazdu na porodowke, to ja jestem ciekawa czy to dobra rada dla kobiet czy położnych i lekarzy i dyr. szpitali

Potem sie wjeżdża na 7cm i mówią, ze za późno na zzo. Dlatego ja sie cieszyłam, ze wody odeszły i muszą przyjąć. Dopiero pozniej sie okazało, ze nie dobrze, jak zaczyna sie od odejścia wód.
O!
Ma_Dunia napisała wprost to o czy jak nawet myśleć sie boje...
Ja tez chce sn...

))
Odnioslam sie tylko do tematów porodowych. Gdyby to była moja pierwsza ciaza to cała ta dyskusja by mi sie bardzo nie podobała