a ja sobie wczoraj przeczytałam moja mądrą książkę (Wielka ksiega dziecka)
i doczytałam ,że dzieci powinno się jednak dokarmiac od 6 m-ca i to obojetnie czy na mm czy na cycu- bo nie maja wykształconego w pełni układu pokarmowego- a parcie na karmienie wcześniej to pomysł producentów jedzonka dla dzieci
- doczytałam tez ,że sa dwa rodzaje mleka początkowego, ze poczatkowe różni sie od nastepnego tym , że jest to mleko , które zaspokoja w całości potrzeby dziecka, podczas gdy następne musi byc juz podawane z innymi pokarmami...
doczytałam tez o dobrym sposobie na wprowadzanie innych smaczków
najpierw od warzyw np marchewka lub dynia albo pasternak- najlepiej w okolicy obiadu, bo można jeszcze w dzień zaobserwować czy organizm dobrze trawi papkę - zaczynając od 3-4 łyzeczek przez 4-7 dni - oczywiście przy tak minimalnych ilościach trzeba w dokarmic mleczkiem
po 1- 2 tygodniach - w zależności jak dużo potrafi zjejść nasza pociecha i jak nic sie złego nie dzieje - 2 produkt w połączeniu z pierwszym - i podobno dobre są ziemniaki w tym celu - i tak samo- co najmniej 2 tygodnie - a potem można wprowadzić mięsko - czyli po minimum 4 tygodniach od pierwszej papki
no a potem kolejne produkty- wiadomo- najlpiej wprowadzać pojedynczo i obserwować reakcję - i tak mam zamiar od dziś robić- czyli na razie odpuszczamy sobie smaczki inne niż mm
a glutenie niestety nie doczytałam

- ale w necie znalazłam ciekawy artykuł
http://www.osesek.pl/podstawy-zywie...oskonaly/503-gluten-w-diecie-niemowlecia.html