reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaczki inne niż mleczko

Doriss z racji tego ze ostatnio stwierdzilam ze moje dziecko robi sie "pulchniutkie" zaczelam pisac, okazuje sie ze moje dziecko mleka je ok 4 -5 razy po 60 ml! W ciagu dnia, wieczorem po kapieli zjada wiecej od 140 - 200ml, plus obiadek i deserek jak pisalam, to chyba nie duzo... a jednak mam wrazenie ze cialka nabiera w oczach

reklama
U nas dziś był przy jedzeniu płacz. Nie smakowała mu cukinia z ziemniaczkiem i koperkiem. :-( A tak w ogóle to zjada kaszki z 100 ml mleka, 200 ml obiadku/zupki i słoiczek deserku, czasem ma gorszy dzień to zje mniej.

DoriisŁ u nas jest 3x mleko, raz kaszka, obiadek i deserek czyli 6 posiłków niby, ale deserku nie traktuję jako pełnego posiłku bo są to tylko owoce i dostaje tak 2h przed wieczornym mleczkiem.

u nas dzis np było 4 razy mleko , raz kaszka no i deserek i zupka, w sumie wyszło 7 posiłków.
a nie jest tak że taki maluch potrzebuje dziennie wypić ok 800-900ml mleka?(tutaj w nl mi tak tłumaczyli)

Moja mała jak na razie je wszystko. Tylko nie podaję jej słoiczków tylko sama robię zupkę a teraz zrobiłam jabłka z brzoskwiniami i zamroziłam to ma na cały tydzień deserek.

DorissŁ u nas jest tak:
7:00 - 120 ml mleka
8:30-9:00 - 90 ml mleka
11:00 - zupka zazwyczaj 150 -170 ml
12:30 - 120 ml mleka
14:30 - owoce ok 150-170 ml
16:00 - 90 ml mleka
18:00 - 90 ml mleka
19:30 - 120-150 ml mleka
23:00-00:00 - 120 ml mleka
02:00 - 120 ml mleka
04:00 - 120 ml mleka

Dodatkowo daję jej obecnie 2-3 chrupki.

Nie wiem czy to dużo. Mała waży 6,5 kg więc duża nie jest.

u nas dzis np było 4 razy mleko , raz kaszka no i deserek i zupka, w sumie wyszło 7 posiłków.
a nie jest tak że taki maluch potrzebuje dziennie wypić ok 800-900ml mleka?(tutaj w nl mi tak tłumaczyli)

jak jest tylko na mleku to tak
w schemacie żywieniowym w 6 miesiącu jest 5 posiłków po 180 ml (tak średnio).

Karolina to wy chyba nonstop sie karmicie. U nas Kuba jest tak co 3h i wypija mleka koło 180 ml, czasem 150 ml. wiem, ze to zależy od dziecka, u nas na poczatku tez wypijał po 100 ml jak przeszliśmy na mm i jadł częściej, potem mu się unormowało i nie je w nocy dzięki temu, czasem się o 4 obudzi.

Ostatnia edycja:
ok Karolina pocieszylas mnie! Moj grubasek nie je tyle, tym bardziej ze jak zasnie o 18:30 - 19 czyli zje ostatnio posilek to nastepny kolo 5, 6
ponizej schemat z dzis
5 -150ML
10:30 50ml
11:50 90ml
13:00 125ml obiadku
15:30 60ml
16:30 deserek 125ml
19:00 140ml

Jak widac nie jest tego duzo, mala zjada troszke mleka potym nie chce wogole smoczka w buzi i kompletnie odwraca sie odemnie, wieczorem placze bierze smoka bo mysli ze to smoczek ale po chwili wypluwa i placze, wtedy wiem ze koniec karmienia.
Poza tym do picia dostaje przegotowana wode

u nas tez jest woda do picia albo słaba herbatka uspokajająca albo jakblko z melisa. Zwykle jakies 120ml na dzien bo wiecej nie wypije.

U nas 5 posiłków - 4 razy mleko + raz zupka oraz jako 6 deserek. Gabryś zjada, w zależności od dnia i chęci, 600-750ml mleka, 140-170ml zupki i 50-80ml owoców (chociaż na owoce nie zawsze ma chęć :cool2:). Z tym, że zupka i owocki są maminej roboty, więc nie wiem, jaka ich kaloryczność :sorry: o ile na mleku wytrzymuje 3,5-4,5godz, to po zupce po 3godz jest już ciężko głodny, bo zjada 180-210ml mleka :szok: Póki co nie jemy jeszcze kaszek, jedynie do zupki dodaję 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego.

reklama
Do góry