reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Tu ;-)

Karkówkę kroimy na kotlety, lekko solimy. Farsz: mielone doprawiamy jak do zwykłych klopsów i dodajemy pokrojone pieczarki. Farsz nakładamy na kotlety, zawijamy nitką. Obsmażamy z każdej strony, przekładamy do garnka/brytfanny, zalewamy wodą dodając pokrojoną cebulę. Gotujemy ponad godzinę. Pyszne są i delikatne. Dzieciaki wsuwały aż im się uszy trzęsły:tak:

reklama
Dziś u teściowej jadłem piree ziemniaczane nakładane łyżką na blachę w takie kopki i pieczone w piekarniku na złoto. B.dobre gdyby tak jeszcze sosik grzybowy (bo mięsa nie jadam) było by super.

Etny M jest mięsożerny więc zrobiłam mu zeberka , ale nieco inaczej. Kilogram żeberek kroimy na mniejsze części , doprawiamy solą pieprzem , świeżym czosnkiem , tymiankiem i zalewamy 4 łyzkami oliwy. Zostawiamy na noc.
Następnie układamy w naczyniu , obkładamy suszonymi śliwkami/morelami (dużo);-). Wstawiamy od pieca na 200 stopni , około 90 min. Żeberka wyciagamy , naczynie z sosem stawiamy na gazie , zaprawiamy mąką i śmietaną. Wyciągamy blender i miksujemy sos na gładka mase. Pycha;-)

Kurcze, że też owoców do mięsa nie bardzo lubię:-(

Maxwell
1kg karkówki, 0,5 kg mielonego a pieczarki na oko;-) Najlepiej smakuje z leśnymi grzybkami- jak masz suszone to śmiało, tylko namoczyć trzeba. Wodą trzeba zalać całe.

DROGIE MODERATORKI!!!!
Mam pytanie czy aktualizujecie przepisy wg spisu??? chyba raczej nie :-(
Tyle ostatnio pysznych dan nam dziewczynki podpowiedziały, tego wszystkiego nie da się naraz wyprobowac i ugotowac a szkoda zeby zniknęły w gąszczu innych postów.

Ja właśnie chce odszukac kilolkowe pulpety w sosie............oj zejdzie mi się chyba ze ktoras pomoże :zawstydzona/y:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry