reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy formalne

dziewczyny, to ja mam kilak wątpliwości.
po Porodzie dziecko w urzędzie muszę zarejestrować, tak,?? bo MÓj P nie może tego robić, gdyż nie jest moim mężem.
POza tym, jeśli chce maleństwo zameldować na Warmii u rodziców to to jak wygląda?
i podobno musimy formalnie potwierdzić ojcostwo mojego P?
no to moz emi pomożecie :)

Jolu, po porodzie masz 14 dni na zarejestrowanie dziecka w USC. Twój P. nie może tego zrobić tak długo, jak długo nie pójdziecie oboje do USC i przed jego kierownikiem nie złożycie oświadczenia, że P. jest ojcem dziecka. Można to zrobić nawet teraz, wówczas mówimy o uznaniu dziecka nienarodzonego, ale można czekać do samego momentu rejestracji w urzędzie.
Uznanie dziecka musi nastąpić w obecności obojga rodziców, tzn. nie możesz pójść i powiedzieć, że P.X. jest ojcem dziecka, tylko on musi być z Tobą i potwierdzić Twoje słowa.

ale idziemy z moim P. do urzędu jakoś we wrześniu i on wtedy uzna dziecko (bo można to spokojnie zrobić przed porodem) i wtedy dopytamy o szczegóły (np. o to, czy jak on już uzna dziecko to będzie mógł już je zarejestrować czy nadal będę musiała to być ja a domyślam się, że mi się nie będzie chciało ;-) )

Dziecko uznaje się m.in po to, aby oboje rodzice mogli w równym stopniu załatwiać jego sprawy urzędowe. Tak więc po uznaniu, będzie mógł iść sam i sam dziecku nadać imiona, nazwisko, a także zameldować je tam gdzie zechce.

reklama
No tak właśnie myslałam, że będzie mógł sam załatwić rejestrację dziecka... ale wydaje mi się, że z meldunkiem już nie jest tak prosto bo chyba nadal kobieta musi wyrazić zgodę na zameldowanie dziecka nie w jej miejscu stałego pobytu lub zameldowania, jak dziecko nie pochodzi z małżeństwa ... a co do nazwiska to się ustala chyba też we dwójkę przy uznaniu dziecka, bo można wybrać nazwisko matki/ ojca/ lub połączone i matka też na to wyraża zgodę ...

W każdym razie i tak będę się dopytywała w urzędzie jak tylko rodzice załatwią mi odpis aktu urodzenia ...

No tak właśnie myslałam, że będzie mógł sam załatwić rejestrację dziecka... ale wydaje mi się, że z meldunkiem już nie jest tak prosto bo chyba nadal kobieta musi wyrazić zgodę na zameldowanie dziecka nie w jej miejscu stałego pobytu lub zameldowania, jak dziecko nie pochodzi z małżeństwa ... a co do nazwiska to się ustala chyba też we dwójkę przy uznaniu dziecka, bo można wybrać nazwisko matki/ ojca/ lub połączone i matka też na to wyraża zgodę ...
W każdym razie i tak będę się dopytywała w urzędzie jak tylko rodzice załatwią mi odpis aktu urodzenia ...

Jesli oboje rodzice mają pełnię praw rodzicielskich to mogą na tych samych warunkach podejmować decyzję o zameldowaniu dziecka. Uznanie dziecka przez ojca jest równoznaczne z nadaniem mu pełni praw rodzicielskich równych prawom matki. Mój kolega niedawno przemeldował siebie i syna na nowy adres. Zgoda ani obecność matki nie były konieczne.
Co do nazwiska to tak, decyzję się podejmuje w chwili uznania dziecka.

Izula u mnie natomiast jest odwrotnie...Pracując w instytucji zatrudniającej wiecej niż 20 pracowników i zarabiając 2000zł brutto dostawałam 1460zł na rekę z czego odciągane było 70zł za ubezp. grupowe ...Teraz będąc na L4 dostaję 1550zł na rękę (ubezpieczenie juz oplacaja) więc tak jakby dostaję 1620zł a więc ok 160zł więcej. Okazało się że na chorobowym liczą się soboty ( i chyba niedziele)...Nie wiem dlaczego Tobie przesyłają mniej...Może pracodawca oplacał jakieś nizsze składki, może źle wyliczyli tą średnią dyżurową...?? To jest znacząca kwota więc walcz...
Ja narazie się cieszę że dostaję więcęj...

ja mam również pytanie co do wypłat na zwolnieniu....
jak szłam na zwolnienie to powiedziano mi, że moje wynagrodznie będzie wyliczone na podstawie trzech ostatnich wypłat, wliczając w to premie operacyjne, które dostajemy lub też nie w zależności od miesiąca... . Moje wypłaty trzy miesiące przed zwolnieniem to: 1450, 1670 i 1800. Wiec średnio wychodzi 1640. Na zwolnieniu jestem od kwietni i w każdym miesiącu dostałam inną wypłatę i co gorsza, wypłata ta maleje z każdym miesiącem, w tym dostałam 1570;/... . Mam zamiar wybrac się do pracy i porozmawiać o tym z kierownikiem odpowiedziałnym za people, ale jest on narazie na urlopie...
jak myślicie co może być przyczyną takich róznic...tym bardziej, że zapowiedziano mi, że zarobki na zwolnieniu bedą stałe???

aduśka, a dlaczego z ostatnich z 3 miesięcy? wcześniej nie miałaś umowy?
Jeżeli chodzi o róznice w danym miesiącu to prawdopodobnie wynikaja one z różnej ilości dni w miesiącu, ponieważ na zwolnieniu płaci się za kazdy kolejny dzień łącznie z sobotami i niedzielami. Jeżeli dany miesiąc ma 30 dni, to pensja jest troche niższa, jeżeli 31, to wyższa.

Dziewczyny, a wypłaty na macierzyńskim też dokonuje firma ( do porodu na pewno mi będzie wypłacać , sami natomiast rozliczają się z zusem), czy wtedy przejmuje ZUS?, bo mi koleżanka chyba glupot nagadała...;). Powiedziała, że skoro w firmie jest więcej niz 20 pracowników i mają układ z zusem to tylko do dnia porodu wypłacaja sami aaa potem macierzyńskie przejmuje ZUS.:szok:

I doczytałam się w tym super wąteczku że premie, nagrody które są opodatkowane też się dostaje? U nas jest nagroda roczna +trzynastka na poczatku roku a więc też mi te świdczenia przysługują??

Ostatnia edycja:
aduśka, a dlaczego z ostatnich z 3 miesięcy? wcześniej nie miałaś umowy?

miałam, ale że niby na podstawie tzrech ostatnich miesięcy pracy wyliczają mi wynagrodzenie, jakie będe odstawac na zwolnieniu...i miało być ono stałe. a nie jest i rózni się nawet o ok. 200 zl.

modlisia mi powiedziano że premie też się dostaje bo nadal jesteś pracownikiem danej firmy...

ja już nic chyba nie wiem i się pogubiłam;/

Aduska -podstawa do zwolnienia to na pewno średnia z ostatnich 12 miesięcy, chyba, że np zmieniłaś wymiar pracy itp, to wtedy od tej zmiany ...ja akurat każde kolejne zwolnienie miałabym coraz wyższe bo dostałam podwyżkę od października ...

Modlisia - to jakie nagrody i premie Ci przysługują zależy od regulaminu wynagrodzeń (albo nagradzania, zalezy co jest u Was), jeżeli tam jest zapisane, że je dostajesz jak tylko jesteś zatrudniona to Ci przysługują i jeżeli są oskładkowane to zwiększą Ci podstawę do kolejnych zwolnień i macierzyńskiego od kolejnego miesiąca
wypłata macierzyńskiego jest na takich samych zsadach jak chorobowego, pracodawca zatrudniający powyżej 20 osób wypłaca sam

Anbar - ja właśnie jestem na etapie czytania wszystkich po kolei ustaw związanych ze sprawami rodzinnymi (nudne to szkolenie ...) bo moja koleżanka powiedziała mi, że jej chłopak potrzebował jej zgody do samodzielnego przemeldowania małego ... ale spytam przy okazji w urzędzie bo nie chcę jeździć do Lublina i wolę żeby dziecko było zameldowane w Wawie :-)

edit: z tego co wyczytałam wyszło na to, że jak najbardziej każde z rodziców może dowolnie meldować dziecko (jak drugiemu się nie podoba to może się do sądu udać :-) ), ale zawsze się trafi jakiś urząd, który bedzie miał swoje procedury i poprosi o zgodę matki (która przepisami nie jest wymagana, ale jest taki przepis w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym, który mówi, że o sprawach dla dziecka istotnych rodzice decydują wspólnie i urzędy różnie na to czasami się zapatrują :-) )

Ostatnia edycja:
Aduska -podstawa do zwolnienia to na pewno średnia z ostatnich 12 miesięcy, chyba, że np zmieniłaś wymiar pracy itp, to wtedy od tej zmiany ...ja akurat każde kolejne zwolnienie miałabym coraz wyższe bo dostałam podwyżkę od października ...

Modlisia - to jakie nagrody i premie Ci przysługują zależy od regulaminu wynagrodzeń (albo nagradzania, zalezy co jest u Was), jeżeli tam jest zapisane, że je dostajesz jak tylko jesteś zatrudniona to Ci przysługują i jeżeli są oskładkowane to zwiększą Ci podstawę do kolejnych zwolnień i macierzyńskiego od kolejnego miesiąca
wypłata macierzyńskiego jest na takich samych zsadach jak chorobowego, pracodawca zatrudniający powyżej 20 osób wypłaca sam

Anbar - ja właśnie jestem na etapie czytania wszystkich po kolei ustaw związanych ze sprawami rodzinnymi (nudne to szkolenie ...) bo moja koleżanka powiedziała mi, że jej chłopak potrzebował jej zgody do samodzielnego przemeldowania małego ... ale spytam przy okazji w urzędzie bo nie chcę jeździć do Lublina i wolę żeby dziecko było zameldowane w Wawie :-)

edit: z tego co wyczytałam wyszło na to, że jak najbardziej każde z rodziców może dowolnie meldować dziecko (jak drugiemu się nie podoba to może się do sądu udać :-) ), ale zawsze się trafi jakiś urząd, który bedzie miał swoje procedury i poprosi o zgodę matki (która przepisami nie jest wymagana, ale jest taki przepis w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym, który mówi, że o sprawach dla dziecka istotnych rodzice decydują wspólnie i urzędy różnie na to czasami się zapatrują :-) )

Dziękuję Kasiu :)
Co prawda nie wiem czy otrzymam te dodatki, zwłaszcza nagrodę, ponieważ umowe mam do konca sierpnia i nie wiem czy mi ją przedłużą...Myslę że jesli już przedłużą to do czasu porodu , aczkolwiek ostatnio kolezanka z pracy zadzowniła aby zapytać czy mam w planach wrócić do pracy po macierzynskim, więc może jest szansa, że mnie nie zwolnią...Nie wiem co ze mną zrobią, niby w takich dyżuch instytucjach trzeba sobie zapracować aby zostać zwolnionym a ja miałam bardzo dobre opinie przełożonych . Zresztą zapytam co zamierzają ze mną zrobic przy okazji dostarczenia zwolnienia ;).

reklama
Modlisiu - umowę muszą Ci przedłużyć do dnia porodu, a potem to ich dobra wola ... jeżeli Ci nie przedłużą to macierzyński będzie Ci płacił w takim układzie ZUS (ale na dokładnie takich samych zasadach i w takiej samej wysokości). Tylko nie wiem jak to jest dokładnie z tymi dodatkowymi dwoma tygodniami (bo chyba musisz w takim układzie je zgłosić jakoś na innych zasadach - do pracodawcy to zgłasza się 7 dni przed końcem zwykłego macierzyńskiego ...)
Co do nagród to musisz się zorietntować, jeżeli nie będziesz zatrudniona to na pewno Ci nie będą przysługiwać ...

Do góry