dziewczyny, to ja mam kilak wątpliwości.
po Porodzie dziecko w urzędzie muszę zarejestrować, tak,?? bo MÓj P nie może tego robić, gdyż nie jest moim mężem.
POza tym, jeśli chce maleństwo zameldować na Warmii u rodziców to to jak wygląda?
i podobno musimy formalnie potwierdzić ojcostwo mojego P?
no to moz emi pomożecie![]()
Jolu, po porodzie masz 14 dni na zarejestrowanie dziecka w USC. Twój P. nie może tego zrobić tak długo, jak długo nie pójdziecie oboje do USC i przed jego kierownikiem nie złożycie oświadczenia, że P. jest ojcem dziecka. Można to zrobić nawet teraz, wówczas mówimy o uznaniu dziecka nienarodzonego, ale można czekać do samego momentu rejestracji w urzędzie.
Uznanie dziecka musi nastąpić w obecności obojga rodziców, tzn. nie możesz pójść i powiedzieć, że P.X. jest ojcem dziecka, tylko on musi być z Tobą i potwierdzić Twoje słowa.
ale idziemy z moim P. do urzędu jakoś we wrześniu i on wtedy uzna dziecko (bo można to spokojnie zrobić przed porodem) i wtedy dopytamy o szczegóły (np. o to, czy jak on już uzna dziecko to będzie mógł już je zarejestrować czy nadal będę musiała to być ja a domyślam się, że mi się nie będzie chciało ;-) )
Dziecko uznaje się m.in po to, aby oboje rodzice mogli w równym stopniu załatwiać jego sprawy urzędowe. Tak więc po uznaniu, będzie mógł iść sam i sam dziecku nadać imiona, nazwisko, a także zameldować je tam gdzie zechce.