reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Witajcie,
Mam mały problem z szefostwem i może któraś z mam mi udzieli odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Otóż sprawa wygląda tak. W niedziele kończy mi się macierzyński , 2 tyg temu zaniosłam wypowiedzenie do pracy , gdyż zdecydowaliśmy sie powrócic do naszego ukochanego kraju po 4 latach spędzonych tutaj. Wyczytałam ze jak się jest na macierzyńskim to normalnie nabywa sie prawo do urlopu czyli 10 dni i powinno sie dostac rowniez pieniążki za wszystkie Bank Holiday podczas urlopu macierzyńskiego. Czyli w sumie mam 15 dni urlopu , ale szefowa uważa ze nic mi sie nie nalezy. Czy jest tutaj jakas mama ktora po macierzyńskim nie wracała do pracy i dstała pieniążki za urlop?

co do pieniazkow za bank holiday naleza Ci sie jak psu kosc-sama beda sie ubiegac...Sa na to przepisy.Wiem tylko ze wypowiedzenie trzeba zlozyc 4tyg.przed.Wiem tez,ze jesli sie zwalniasz,macierzynski liczy Ci sie jako dni przepracowane/wlicza do lat pracy,ale czy z tej okazji nalezy Ci sie urlop-nie wiem.Wiem ze mialabys do niego prawo,gdybys dalej pracowala,ale tak..nie wiem niestety...

co do pieniazkow za bank holiday naleza Ci sie jak psu kosc-sama beda sie ubiegac...Sa na to przepisy.Wiem tylko ze wypowiedzenie trzeba zlozyc 4tyg.przed.Wiem tez,ze jesli sie zwalniasz,macierzynski liczy Ci sie jako dni przepracowane/wlicza do lat pracy,ale czy z tej okazji nalezy Ci sie urlop-nie wiem.Wiem ze mialabys do niego prawo,gdybys dalej pracowala,ale tak..nie wiem niestety...

Dziękuję ślicznie za odpowiedź :) Wybieram się dzisiaj na konkretną rozmowę do Citizens Information i mam nadzieje że rozwieją moje wątpliwości. Podzielę się na forum z tym co usłyszę moze komuś się jeszcze przyda :)

witam,dziewczyny powiedzcie jak to jest z mieszkaniem zeby starac sie o nie co trzeba wypelnic i zlozyc jakie dokumenty?
Jestem mama 1.5rocznej Amelii tu rodzilam niepracuje moj maz pracuje tylko

Witajcie,
Mam mały problem z szefostwem i może któraś z mam mi udzieli odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Otóż sprawa wygląda tak. W niedziele kończy mi się macierzyński , 2 tyg temu zaniosłam wypowiedzenie do pracy , gdyż zdecydowaliśmy sie powrócic do naszego ukochanego kraju po 4 latach spędzonych tutaj. Wyczytałam ze jak się jest na macierzyńskim to normalnie nabywa sie prawo do urlopu czyli 10 dni i powinno sie dostac rowniez pieniążki za wszystkie Bank Holiday podczas urlopu macierzyńskiego. Czyli w sumie mam 15 dni urlopu , ale szefowa uważa ze nic mi sie nie nalezy. Czy jest tutaj jakas mama ktora po macierzyńskim nie wracała do pracy i dstała pieniążki za urlop?

Wiec ja napisze co wiem.....a wiem z pewnego zrodla;-)
Jesli jestes na macierzynskim urlop Ci nie przysluguje,no bo dlaczego ma ci szef placic jak juz siedzialas na macierzynskim i kaske z tego mialas?
Po drugie za banki holideye jesli Ci zaplaci to ok,a jesli nie to nie.
Z tego co wiem to jest tylko i wylacznie dobra wola pracodawcy.
AJ jak sie zwalnialam to akurat mi zaplacil bez problemu....dostalam tez kaske za urlop,ale zalegly ktorego nie wykorzystalam przed pojsciem na macierzynski.....

ewelcia-jak to?przeciez to jest regulowane prawnie i musi zaplacic za BH!Zadko sie zdarza pracodawc z dobra wola,ja takowego nie posiadam i gdybym sie nie upomniala,nie mialabym nic:no:bo ksiegowy jest tragiczny u nas..

Tak jak obiecałam napiszę czego się dowiedziałam w Citizens Information. Mianowicie bedąc na urlopie macierzyńskim jesteśmy zatrudnione i okres ten jest zaliczany do określenia urlopu wypoczynkowego. Czyli skoro urlop macierzyński trwa 26 tyg a jest to pół roku to przez te 26 tyg uzbierało nam się 10 dni urlopu (tak jest u mnie bo mi przysługuje 20 dni urlopu na rok) do tego Bank Holidays które wypadły podczas trwania urlopu macierzyńskiego powinny być nam zapłacone. W moim przypadku jest to 5 Bank Holidays, czyli dodatkowe 5 dni. Kobieta z Citizens Information przy mnie zadzwoniła do Equality Authority i tam jej wszystko potwierdzili i powiedzieli że jeśli pracodawca będzie dalej odmawiał zapłaty to mam wydrukować formularz skargi ze stronki Welcome - Labour Relations Commission - Ireland i ją wysłać pod odpowiedni adres. To samo dotyczy się urlopu chorobowego.

reklama
czyli tak jak myślałam..Ale jak jest teraz,kiedy się zwalniasz?Ten urlop jest do wykorzystania w czasie wypowiedzenia (u mnie chyba jest 2tygodniowe..), czy tylko wtedy,gdy zostałabyś w pracy po macierzyńskim?
Dzieki za informacje,mnie się b.przydadzą :tak::-)

Do góry