reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sprawy urzędowe

Babeczki, jak to jest?

czy ja teraz po urodzeniu dostarczam pracodawcy wniosek o urlop macierzynski wraz z aktem urodzenia i zaswiadczeniem ze szpitala - w WYMIARZE 20 tygodni, a później jak ten okres bedzie sie konczył to wnioskuje drugi raz o te dodatkowe 6 tygodni urlopu macierzynskiego??

czy od razu teraz wnioskuje o 26 tygodni urlopu macierzynskiego?

z góry dzięki za info:))

reklama
ha no to Ci powiem, ze też nie wiem co i jak, bo wniosek złożyłam tydzień temu :[ paliło mi się wrrr...i chyba muszę tam zadzwonić i zapytać czy mnie się jeszcze te dwa tygodnie należą czy nie :-( do tego panie w kadrach coś namieszały i nie wiedza co zrobić z moim dwoma dniami które przeleżałam w szpitalu...i na ten czas miałam L4 od lekarza, no jak by tam pracowały od dziś...

Ja tak zrobiłam dostarczyłam do pracy akt urodzenia i wniosek o urlop macierzyński otrzymalam od firmy pismo w którym napisali do kiedy mam ten urlop itp. Zapytałam znajomej która w kadrach pracujei ona mi mówiła że później się wnioskuje o dodatkowy urlop ale w sumie nie wiem dokladnie ile przed końcem.
Fel- ja byłam 1 dzień dłużej w szpitalu urodziłam 4 a wyszłam 8 ale urlop licza od 4 tak mi wytłumaczyli jak dla mnie to dziwne ale cóż.

anezram macierzyński leci od dnia porodu u mnie od 11. na pat.ciaz leżałam od 9. i one mnie pytają co z tymi dwoma dniami :eek:. L4 miałam do 13.04

malbertka ja chciałam sobie zaoszczędzić jeżdżenia napisałam jedno podanie. Proszę o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego w jego pełnym wymiarze tj 20 tyg od daty określonej zaświadczeniem lekarskim a ponad to proszę o udzielenie mi urlopu dodatkowego w ilosci 4 tyg od dnia... do dnia... tj bezpośrednio po urlopie macierzyńskim...

po caloroczny mialam sie zgłosić 1 września,a teraz nie wiem co i jak :/

fel to udane te kadrowe jak to co maja zrobic nic przeciez licza macierzynski od 11 wiesz co dopiero by zrobiły jakbys miała np do 9 l4 a urodziła 11 pewno by sie biedne dziergneły :-D

macierzynski liczy sie od dnia porodu chyba ze sie nie ma L4 do dnia porodu to moga zaczac liczyc nawet dwa tygodnie przed terminem z OM albo na wniosek

Ostatnia edycja:
dzięki

no rzeczywiscie Fel 4 tygodnie tak jak napisałas a nie 6 tygodni dodatkowego. To tez moze napisze od razu w jednym wniosku...

Mi kadrowa radzila aby na razie wypisac wniosek tylko dla podstawowego urlopu czyli 20 tygodni. Jak wejdzie ustawa w zycie to dodatkowy bedzie dluzszy i dopiero wtedy mam wypisac wniosek na dodatkowy. Jesli wypisze go teraz to dostane na 4 tygodnie, nie na 6. Zawsze to 2 tygodnie dluzej.

Mi kadrowa narazie nie kazała wypisywac na ten dłuzszy urlop bo podobno ustawa jeszcze nie podpisana i obowiązuja stre zasady narazie
Ja urodziłam 16 go i urlop macierzyński mam do wrzesnia

reklama
A to już teraz wiem dlaczego dali mi tylko podstawoawy macierzyński bez tych 4 tygodni, żebym nie była stratna te dwa tygodnie. jak nie z ich kasy to idzie to łaskawi są:-D

Do góry