reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczen 2011

ribi - a czemu wymaz na gronkowca? Nie wiedzialam nic o tym...
Tak racja siedz w domu i odpoczywaj :-)
KTG - to o serce chodzi tak?

Kochana KTG czyli słuchasz serduszka czy wszystko jest ok. U nas w klinice tak robią już w ostatnim okresie ciąży.
Co do wymazu to u nas we Wro jest on obowiązkowy (zależy też od szpitala) bo jeżeli się okaże że masz gronkowca to w czasie porodu podają Ci antybiotyk żeby dziecko nie złapało wychodząc z Ciebie...Moja koleżanka nie zrobiła wymazu i w szpitalu przez to potrzymali ją kilka dni bo dzidzię trzeba było obserwować. Ale wiesz to chyba zależy od szpitala...

reklama
Hej mówie wam dzis;]
Ja wczoraj wizyte miałam;]
Wszystko Ok dzisia jest tylko o Tydzien mniejsza ale lekarz mowi ze to nic złego, przepisał mi Furagin i fenoterol zaby zapobiec przedwczesnemu porodowi bo juz mam skurcze.
Zdjęcie mam znowu ślicznej małej buzki^^
Następna wizyta 20 grudnia ale juz mam na 17, akurat mój K wróci juz z pracy i bedzie mógl dzidzie pooglądac ze mną;]
Juz doczekac sie nie moge^^;]

Kochana KTG czyli słuchasz serduszka czy wszystko jest ok. U nas w klinice tak robią już w ostatnim okresie ciąży.
Co do wymazu to u nas we Wro jest on obowiązkowy (zależy też od szpitala) bo jeżeli się okaże że masz gronkowca to w czasie porodu podają Ci antybiotyk żeby dziecko nie złapało wychodząc z Ciebie...Moja koleżanka nie zrobiła wymazu i w szpitalu przez to potrzymali ją kilka dni bo dzidzię trzeba było obserwować. Ale wiesz to chyba zależy od szpitala...

no właśnie - chyba zależy od szpitala... ja w sumie bym chciała, ale mój ginek nie praktykuje czegos takiego.

katka - super, że dzidzia zdrowa!

ja też robiłam ostatnio wymaz, badanie nazywało sie GBS, drugi raz juz robiłam.

jeśli gin nie chce dac skierowania to można samemu iść prywatnie na takie badanie, u nas koszt to 16zł plus w razie jak coś wyjdzie to dodatkowo płaci sie za każdą bakterię. Mi na szczęście nic nie wyszło ale pierwszym razem wyszedł mi gronkowiec naskórkowy.

A KTG u nas robią od ok 39 tyg ciąży, a prędzej tylko jeśli taka konieczność.

Ostatnia edycja:
I ja sie witam,
dzisiaj czeka nas ciezki dzien, jutro ostateczna przeprowadzka, wiec trzeba wszystko juz spakowac i przygotowac do przewiezienia.
Po poludniu juz internetu nie bede miala, wiec odezwe sie jakos sobota/niedziela juz od tesciow jak tylko bede miala wolna chwile, bo tam tez czeka nas duzo pracy.

Monciaa duzo zdrowka dla Ciebie!

Blondii , Gabriela mam nadzieje, ze wyniki badan beda dobre :)

Biala Tomus przyzwyczai sie do lozeczka, trzeba tylko czasu. Moze faktycznie ochraniacz sie przyda, zeby glowki nie obijal /moj synek tez czasem sie uderza/, albo tez przezywa zmiany. W kazdym razie na pewno za jakis czas juz bedzie dobrze :tak:

Ribi
a ten wymaz co ginek Ci robil to na pewno na gronkowca? A nie na paciorkowca z grupy B /tzw. GBS/ ?
Ja bede na pewno robila te badanie na paciorkowca /tylko jeszzce nie wiem gdzie mi to zrobia, z racji przeprowadzki/ gdyz ja mialam w poprzedniej ciazy robione to badanie i mialam pozytywny wynik /ponoc 1/3 kobiet to ma/ i mialam antybiotyk podany przy porodzie. Takze na pewno nie bede ryzykowala. Wiem ze niektorzy lekarze nie zlecaja tego badania, ale ja jestem jak najbardziej ZA.

Witam Brzuchatki:-)

Pogoda bez zmian a więc paskudna - szaro buro i jeszcze pada coś, jakby deszcz ze śniegiem;-( Już sie nie moge wiosny doczekać i żeby z maleństwem, wozeczkiem na spacerki drałować:-)
Pewnie kazda z Was o tym juz marzy...:-)

Od rana jeszcze mnie nic nie kłuło w podbrzuszu więc się ciesze bo czeka mnie wyjazd weekendowy i byłby problem:-(

Dzisiaj jedziemy z moimi chlopakami do Koszalina, do rodzinki mojego M:-) Ma tam swojego chrzesniaka, który ma urodzinki a do tego , przy okazji zorganizujemy sobie małą imprezkę andrzejkową:-)

Mam nadzieję ze weekend sie uda:-) Tylko ta pogoda mnie męczy i nie nastraja dobrze:-(

Miłego więc weekendu Wam życze i udanych Andrzejek:-)

Malden... wiem własnie ze to wszystko przezywa na swój sposób.. i tak sie z M cieszymy ze nie wychodził z łózeczka. i ogolnie mu sie w nim podobało :)

oo z tym wymazem.. na gronkowca.. to i u mnie tez robi lekarz normalnie profilaktycznie .. zeby pózniej dziecka nie zarazic ( madlen i na tego paciorkowca tez... bo to przy jednym pobraniu wymazu sie robi.. ( Ribi chyba sie zbliznasz do porodu ) bo z tego co pamietam to ja miałam robiony w 36 tyg ) .. moja Kolezanka własnie miała robiony wymaz.. i okazało sie ze ma gronkowca i miała wypisane to w karte ciazy ( chodziła prywatnie do lekarza ) a rodziła w panstwowym szpitalu... i wiecie co .. nikt nie sprawdził jej karty ( a ona nie powiedziała ze ma gronkowca) i przy porodzie SN.. dziecko sie zaraziło.. :( biedaczek.. zaczeły mu wychodzic wrzody na nosku:( jedne sie goił to drugi wychodził... ) a mozna było tego uniknąc...

Moncia - ale cię dopadło!! kuruj się i wracaj szybko do zdrowia!! Jak mnie brało przeziębienie to oprócz domowych sposobów, wit. c to jeszcze wapno piłam - z polecenia gin

Biala - dzielny ten twój mały, na pewno kolejną nockę lepiej zniesie..

Muszę się dowiedzieć jak to u nas z tym gronkowcem jest.. wolałabym wiedzieć czy nie jestem chora i w razie czego nie zarazić Kamila..

Czesc dziewczyny u NAs tez dzisiaj -5 ale JA na szczescie nigdzie sie nie ruszam bo siedze z synem w domu zeby przez te 4 dni sie troche podleczyl.I tak sobie mysle ile w Polsce dzieci siedza na atybiotyku w domu bo tutaj to dla nich nie problem moze chodzic do przedszkola.A JA za bardzo nie wiem bo w Polsce to mialam dobrego lekarza ktory zawsze go leczyl bez antybiotyku na robionych na zamowienie syropach i naprawde skutkowaly.A pierwszy antybiotyk wzial dopiero tutaj. A co do tego jak sie odnalesc na naszym forum JA np nie wiem gdzie mamy ten zamkniety i chyba sie juz nie dowiem bo kiedys o tym pislam i nawet chcialam zeby mnie dolaczono no ale coz niechcecie mnie tam to nie:)) JA mam cos dzisiaj dzien na kichanie no doslownie co chwila mnie kreci a i zdarza mi sie ze po kichnieciu lapia strasznie bolesne skurcze ale w pachwinach ze sie wyprostowac nie moge musze je przeczekac i to po obu stronach rownoczesnie. To milego dnia dla wszystkich dla tych czekajacych na wyniki samych dobrych wiesci i zdrowka wszystkim mamom i maluchom.

reklama
a to nie wiedzialam, ze na gronkowca tez sie robi... ja slyszalam tylko o paciorkowcu i takie akurat badanie mialam. Dopytam ginka na wizycie o to, ale to tez pozniej.
Ja mialam to badanie robione wlasnie po 36/37 tygodniu, bo tak naprawde ten paciorkowiec moze sie pojawic w kazdej chwili i powinno sie go w miare na biezaco robic, zeby wynik byl aktualny. Natomisat nie wiem czy w ciazy tez sie to jakos leczy? tzn antybiotykami? Dlatego moze niektorzy lekarze wczesniej robia... Tego nie wiem wlasnie...

Do góry