reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczen 2011

reklama
Witam sie i ja z Wami mamuski:)

Ja byłam wczoraj na wizycie, lekarz powiedział, że ma skróconą szyjkę (chociaż- nie jakoś drastycznie- ale nie chciał powiedziec o ile) i dalej miekka, kazał mi dalej leżeć i nie brać sę za poważne porządki. Poza tym mała waży 1800 g i póki co jest wszystko ok, ale zmartwiło mnie jedno, bo USG wskazuje na 31 tydzień:( Kurcze, wiec moge urodzic pod koniec stycznie, a zwykle miałam termin zgodny z suwaczkiem, a mnie się marzy rozwiązanie juz na początku stycznia:) Wczoraj nawet nie miałam sił zaglądnąć do Was, bo jeszcze dziadek mojego m, zaproponował mi , że kupi mi buty, i tak pochodziliśmy po Galerii ze 2 h i nie udało się kupić, a jak wróciłam do domu, to byłam okropnie padnięta i jak sie położyłam do łożka, to zostało mi tak do rana. Matko kupowanie butów w ciąży, a zwłaszcza ich przymierzanie, to nie lada sztuka. Nigdy więcej!!! Chyba, że się ma juz jakiś wypatrzony model.

Tak więc, idę Was teraz poczytać:)

Dzień dobry wszystkim.U nas dziś mrożno,ale słonecznie,wyrzuciłam pościele na balkon,niech się przewietrzą a poszewki się piorą.Ja sobie dziś trochę dłużej pospałam,więc muszę wziąć się za robotę,mąż zaprosił na jutro 2 kolegów wspólników no i trzeba się troszkę przygotować.On za dużo mi nie pomoże,bo nie ma kiedy,więc muszę pomalutku zacząć dzisiaj.Ale chyba pójdę na łatwiznę kupię trochę mięska,dziś przyprawię,jutro tylko upiekę,jakieś sałatki(gyros koniecznie)no i ciasta mi się chce,ale takiego swojej roboty.
Moncia wspólczuję choroby,biedulka,może trochę nawilżyć mieszkanie,żeby mniej kaszleć i kichać oby nie wywołało to skórczy.
Joasia szkoda,że mała znowu chora.A ten wymaz rzeczywiście do brze byłoby zrobić,pytałaś na czym to polega.W labolatorium pobierają chyba ślinę w tym przypadku(synowi kiedyś robiłam z noska)i badają jakie leki zwalczają ten wirus który atakuje,a na jakie jest obojętny.
Blondi oby wyniki były w porządku.
A teraz chyba będę się zbierać póżniej w ramach odpoczynku do Was jeszcze zajrzę.

Nareszcie weekend :-)

Blondi, nie nie, ja wizytę mam jutro :-)

Właśnie wczoraj znajoma pytała mnie, czy miałam wymaz na paciorkowce, a ja w ogóle o czymś takim nie słyszałam, mój gin nic mi nie mówił, więc się go jutro dopytam co i jak...
A KTG mam robione co wizytę, profilaktycznie...

Coś czuję, że dzisiaj będzie ciężki dzień... Pół nocy nie spałam, nie mogłam zasnąć, budziłam się i teraz jestem nie do życia... Do tego strasznie ciężko mi się oddycha i Tosia jakoś mało ruchliwa, więc skupiam się na liczeniu ruchów... Dobrze, że chociaż pogoda nie dobija - lekki mrozik, słoneczko i śnieżek :happy2:

Miłego dnia Ciężaróweczki :-)

Dziewczyny a skad sie ten gronkowiec czy paciorkowiec moze pojawic bo tutaj w uk nic takiego nie robia wogole nie badaja ginekologicznie?

Gosiu nie wiem skad sie pojawia, po porstu czasem jest tak ze sie osiedli gdzies...
Ja powiem Ci szczerze, ze ja o tym paciorkowcu doczytalam w internecie i wlasnie w UK /gdzie mialam prowadzona pierwsza ciaze i rodzilam/ nic na ten temat nie wspominali. I pewnie nic by nie powiedzieli , ale ze ja doczytalam o tym, to zapytalam o to polozna ktora ciaze prowadzila. no i ona mi powiedziala, ze oni tych badan standardowo nie robia. Ale ja sie uparlam i powiedzialam, ze chcialabym miec zrobione to badanie, ze moge zaplacic jesli to problem. No to ona do mnie , ze u nich za nic sie nie placi, za zadne badanie i skoro tak bardzo chce to oni mi zrobia i umowila mnie do spzitala na badanie. Badanie wyszlo pozytywnie, dostalam ulotki na ten temat i powiedziano mi ze dostane antybiotyk przy porodzie.
Co do sluzby zdrowia w UK to juz wiem, ze trzeba o wiele rzeczy pytac samemu i domagac sie w miare mozliwosci. Nie wiem jak to jest w innych miastach /ja mieszkalam w takim nieduzym miescie/, ale zapytac warto.

Moncia życzę zdrówka dużo.

My juz po wizycie u lekarza. Narazie bez antybiotyku ale mówi lekarz, że na 80% skończy sie to zapaleniem oskrzeli :( Wika ma bardzo pobudzone jakieś tam krwinki oskrzelowe i być może własnie dlatego, że jest uczulona, ale to się okaże. Oby nie bo wówczas będzie na stałe przyjmowała leki. Lekarz podejrzewa roztocza kurzu domowego. Zobaczymy. Mi sie oczy same zamykają bo nie spałam znowu :( I głowa mnie boli i płakac mi się dzisiaj ciągle chce :(

Ja KTG jeszcze nie miałam robionego ale to chyba za wcześnie u mnie.

gosia_27 znalazłam na necie http://www.gronkowiec.net.pl/

monia--- u mnie ostatnio wyszo ze Kuba jest o tydzien mniejszy... i gin mówiła ze tak moze byc bo maluszki w tym okresie mogą jesc troszkę mniej.. zobaczysz ze na nastepnej wizycie bedzie ok :)

Ostatnia edycja:
mąż w pracy, więc wysłałam sąsiadke po lekarstwa dla mnie ( bo mi sie juz parę rzeczy kończyło) - kochana sąsiadeczka pojechała do apteki i kupiła wszystko co chciałam :-)

teraz wcinam drugie śniadanko - zachciało mi się jajeczka na twardo:-) a Szymcio wypina piętkę z prawej strony brzuszka:-D czyli zapewne dupcię doświadczę z lewej:-D

dalej leżę i się kuruję... ale gardełko mniej daje o sobie znać... ciągle coś piję - może dlatego... a do nochalka aplikuję na zmianę kropelki i sól morska:-) a maść majerankowa to idzie tonami :-)

reklama
zaraz poczytam zaleglosci

Klaudoss a jak robi się ten wymaz z gardła??
idziesz do swojej pani dr i prosisz skierowanie na wymaz z gardla lub prywatnie- nie wiem czy wszsytkie laboratoria robia- w kazdym badz razie pani wklada taki patyczek i pobiera "materiał" z migdalkow- moj maz (jemu sie osadzalo takie biale w migdalkach- brzydko pachnialo- ale nie chorowal!!!!) i okazalo sie ze ma gronkowca zlocistego- pewnie ja to paskudztwo przywloklam z pracy;/

Kochana KTG czyli słuchasz serduszka czy wszystko jest ok. U nas w klinice tak robią już w ostatnim okresie ciąży.
Co do wymazu to u nas we Wro jest on obowiązkowy (zależy też od szpitala) bo jeżeli się okaże że masz gronkowca to w czasie porodu podają Ci antybiotyk żeby dziecko nie złapało wychodząc z Ciebie...Moja koleżanka nie zrobiła wymazu i w szpitalu przez to potrzymali ją kilka dni bo dzidzię trzeba było obserwować. Ale wiesz to chyba zależy od szpitala...
nie w kazdym szpitalu żądają- a gdyby co powinni zrobic na miejscu tez.. Ty mowisz o wymazie z pochwy i odbytu. (ponoc bezbolesne)

Do góry