reklama

Styczeń 2014 :)

Akuku dobrze ze ci przeszło,ale to jakiś znak ,ze czas troszkę odpocząc.

Czesc wszystkim w deszczowy dzień.Ja leze i zdycham ,zostałam obudzona o 10 rano telefonem.Na 14 do pracy,więc na razie w łóżku się kuruję.Zrobiłam syrop z cebuli ,herbatkę z sokiem z czarnego bzu i troszkę się natarłam Vickiem(nie wiem czy moge więc tylko ciupkę wzięłam).
Inomama ja świąteczne piosenki słucham juz od tygodnia taka świrnięta jestem:-)(Michael Buble ''Christmas'')

Wszystkim zasmarkanym i przemęczonym duzo zdrowka:tak:

reklama
nie wiem czy tu czy gdzies indziej :) znalazlam dzisiaj cos madrego na temat magnezu :):)

Po pierwsze istotna jest zawartość jonów magnezowych w jednej tabletce, co decyduje o częstości podawania danego preparatu i tu chciałabym Was uczulić, żebyście patrzyli zawsze dokładnie na zawartość jonów magnezu a nie zawartość soli, czy tlenku, bo producenci to różnie podają. I nie polecam sugerować się dawkowaniem podanym na opakowaniu, bo tam też różne rzeczy wypisują producenci, czasami nieadekwatne do rzeczywistości ;) Z dawkowaniem sugerowałabym zapytać farmaceutę.

Najbardziej istotne jest jednak to, w jakiej postaci występuję magnez w danym preparacie, bo od tego w dużej mierze zależy jego wchłanianie, czyli także efekt działania, a na tym nam przecież zależy. Zasadniczo wiadomo, że magnez jest lepiej wchłaniany z soli organicznych (tj. mleczan, cytrynian - przyswajalność około 90 %) niż z jego połączeń nieorganicznych. Tymczasem na rynku jest sporo preparatów zawierających nieorganiczne sole magnezowe np. węglan magnezu (przyswajalność około 30 %) albo po prostu tlenek magnezu. Mało kto jednak wie, że przyswajalność tlenku magnezu nie przekracza 4%.

Polecam więc stosowanie preparatów zawierających dobrze wchłaniane i dobrze tolerowane sole, czyli sole organiczne. Bo co z tego, że producent napisze, że w jednej kapsułce jest aż 375 mg jonów magnezowych, jak występuje on w postaci tlenku, więc wchłonie się z tego tylko ok. 3-4%.

a przesylam ta notke w zwiazku z branymi przez nas magnezami ... bo szukalam i szukalam i tak sklanialam sie ku temu doppelherz ktory ma 400 jonow magnezu ... ale jak przeczytalam teraz ta notke (blog famaceuty) to jesli z tlenku (ktory jest wlasnie w doppelherz) przyswaane jest tylko 4% to wychodzi ze organizm przyswoi raptem 12 mg jonow magnezu a nie te 400 ktore jest napisane na opakowaniu, a w tym co ja biore Asmag forte przyswajalne jest 90% a jonow magnezu jest w jednej tabletce 35, czyli przyswaja organizm 31 jonow magnezu

ale to jest nabieranie ludzi w butelke ... a dla ciezarnej jednak bardzo istotne

Ostatnia edycja:
Mysle ze skyrcze przezbto ze wczoraj z dlugo nachylona nad wanna bylam i sie umeczylam...m mi przy myciu dzieci nie ma jak pomoc, ale teraz robie z nich duzych chlopcow i niech roba wszystko sami jak potrafia a ja poprawie tu i owdzie. Bo oszalec mozna...do niedawna Vikiemu buty ubieralam...bo on niskopienny ma niecaly metr hehe i ciezko mu bylo, ale nowe buty i motywacja zdalala cuda...ahhpowiedzialam m ze sama juz nic nie dzwigne jedna reka musi mi pomoc...choc on caly czas chcial i chce ale ja matka polka naeet nir powiem i sama robie wrr... koniec bo sie przerazilam wczoraj... a pidzamy bede miec z pl dopiero 12 grudnia wiec do tego czasu torba bedzie niekompletna hehhe. W najgorszym wypadku wezme to co mam i tyle...

Inomama u nas dzis juz deszcz, heh a sen fajny. Co do wlosow i ukladania to ja mam suszarke z duza okragla szczota, kreci sie w dwie strony . Fajnie podnosi wloski.

Mam ambitny plan zrobienia pozadku w dokumentach z 7 lat!!! Ciekawe czy mi sie uda.

hej, Akuku ja robilam porzadek w dokumentach swoich 2 letnich w sobote, moj T elegancko wszystkie swoje dokumenty w segregatorach a moje sie walaly i nigdy nie moglam niczego znlaesc...ale sie udalo..a ile makulatury sie zebralo.

Pustiszi
ja tez nie znosze Pienkowskiej jest taka zarozumiala, w sumie z DDTvN to mi Wellman albo Rusin podchodzi, bardziej wyluzowane sa.

Magsus, Juliana zdrowka, kurujcie sie szybciutko.

Ja byłam w lidlu i kupilam naklejki swiateczne na okno do Dawida pokoju. A piosenki swiateczne to ja moge caly rok sluchac, Shakin stevens kroluje u mnie:-)

dobry!

sylka: oj mi też przydałby się porządek w dokumentach. Póki co wywaliłam 5 kartonów z ciuchami po córce do piwnicy i wyszło, ze dla juniora mam tyle uniwersalnych ciuchów, że nie mam co kupować, więc na dobre mi sprzątanie wyszło:-D

Akuku: oszczędzaj sie bardziej, - chłopaki już duże dadzą radę się kąpać. Ja swoją nauczyłam, że myje się sama, ja tylko włosy jej myję i wychodzi z wanny też sama - przystawiam jej tylko taki schodek, daje jej rękę i pomagam wyjść żeby się nie poślizgnęła, no i owijam ręcznikiem...

pustiszi: becikowe jest można szaleć ;)

juliana i wszystkim chorowitom zdrówka!

miłego dnia!

AKUKU to nas postraszyłaś, z takimi skurczami to szybko urodzisz, oby szyjka ci sie nie skracała od tego. Lepiej pakuj torbę

FIFKA mam 9kg na plusie, ale jak w takim tempie będę tyć to nie wiem ile przybędzie do końca. Obżarstwo nie popłaca :-D.
U mnie synek był tak nakręcony, ze bez bujania nie zasnął. Chciał spać, marudził ale milion rzeczy na raz robił. JA nawet pampersa musiałam nakładać na stojąco, albo w locie. Najczęściej stawiałam na sedesie, on bawił się spłuczką a ja zmieniałam pampka. Synek należał do tych żywiołowych dzieci ;-)

Inomama prawdziwy facet z synka rośnie :-D

jej a ja dziś czuję się fatalnie...tak mnie kłuje w środku jakby szyjka że aż siedzieć i leżeć nie mogę...całe szczęście za godz mam wizytę bo bym jechała na ip:zawstydzona/y:

reklama
Hejka wczorajszy dzień mnie wykończył. Przemeblowałam z synem pokój, koleżanka przywiozła małe ciuszki.... Tylko kurcze te malutkie na które liczyłam niestety nie znalazła. Przywiozła 6-12 mcy.... Jestem zła bo bardzo liczyłam na nie, no i te które przywiozła muszę gdzieś upchnać, a już nie wiem gdzie....
No i oczywiście przypłaciłam mega skurczami wieczorem i bólem szyjki... Jeszcze nie mogłam z nerwów znaleźć nospy a apteki były już zamknięte. Szczęście że maż był bo pojechał do mojej rodziny pożyczyć.
Teraz leżę, skurcze sa ale mniejsze, nospe forte biore co 8 h tylko szyjka boli.... Kurcze a wizyte mam dopiero 12.12 bo ginka ma urlop :(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry