reklama

Styczeń 2014 :)

Ja bym spała 24/24 ;) w zasadzie kiedy tylko głowę do poduszki przyłoże ;)
Kupiłam pampki w Rossmanie ( dzięki dziewczyny ) i przy okazji mleko Kubie bo on moze tylko Hippa bidula. No i idzie tego, ok puszki tygodniowo, puszka prawie 37 zł. Masakra.
Kupiłam kilka piredułek i 90 zł poszlo !!

Zaraz robie lukier i będziemy lukrować pierniczki :)) barwniki przygotowane ;) Kinga już od rana czeka. pochwalimy sie jak to jej wyszlo to lukrowanie, bo to ona będzie w większości lukrować. :)

Czy jest cos teraz fajnego w Lidlu ? Jutro będę w Krakowie i po drodze mam tylko nie wiem czy chlopa tam ciągnąc ;)

reklama
Oj jak ładnie u nas dzis wyszłam na krótki spacer z Julia :) wicej siedziałem niż chodziłam ale jakoś sie rozbudzilam bo mimo w miarę przespanej nocy jakoś nieprzytomna byłam :)

fifi super wieści z tym cycoszkiem lżej napewno :)

inomama hehe ja tez długo Chińczykiem byłam :) bo mam szklana ławę w pokoju i Julia często na nią wpadała przykrywalam kocem zeby sobie dziecko krzywdy nie zrobiło a jak przyszło cos zjeść to juz szkoda zachodu było i na kolanach jedzenie :)

nisiao do becikowego z pracy nic nie potrzebujesz tylko od lekarza zaświadczenie akt urodzenia i zaświadczenice o dochodach za 2012 rok

macieżyński musisz zgłosić przedporodem ja wczoraj byłam w pracy i dostałam dokumenty do wypełnienia oczywiscie jesli chcesz 80% przez cały rok bo jak wolisz 100% a po pól roku 60 % to możesz to zgłosić przed zakończeniem pierwszej części urlopu !!! Wszystko masz opisane u nas w forum ZUS krus itd :)

kaczuszka ja pije melise od niedawna robię sobie z dwóch torebek na noc wypijam tak godzinę przed położeniem sie spać i w zasadzie śpię jak niemowlę nawet jak na siku wstaje to ide jak lunatyk czasem sie zastanawiam czy do toalety chodziłam . Pomaga mi napewno bo do tej pory zaśniecie graniczylo z cudem tlukłam sie po 2 lub 3 godz zanim mnie wzięło a teraz chwilka i odlot :) w dzien jak mam nerwy tez sobie zaparzam ale z jednej torebki bo inaczej chodzę nie przytomna a pic możesz ja pytałam gin :)

Magsus ja macierzyński przed porodem ?? Z Zusu? A skąd wiesz od kiedy ten macierzyński będziesz miała np .
Ja mam wprawdzie w Zusie ale 2 razy i zawsze składane dokumenty jak sie dziecko urodziło dopiero

Nisiao to ja już się całkiem tracę w tych terminach - patrząc na Twój suwaczek mamy wiekowo identyczne ciąże, a ja mam termin z OM na 06.01;-) Chociaż na USG lekarz tak się za każdym razem trochę od niego oddala, więc jak tak dalej pójdzie to na luty się załapię:-D A poważnie to teraz obstawia 14-16 stycznia i ja też coś czuję że do tego czasu mogę spać spokojnie;-) Zresztą jak większość dziewczyn planuję wyżerkę w Święta:wink:

Fifka słodkie to zdjęcie jest:) A Konradek widać dzielnie się spisuje w roli starszego braciszka:) Ślicznie:-D

Dona współczuję lekarki - masz rację by zmienić, może uda Ci się znaleźć na necie jakieś opinie o dobrym pediatrze, żebyś mogła się czymś zasugerować...

Anisen co do Lidla to ja często wertuję ich stronkę, jak akurat pamiętam;-) Nowości - Lidl Polska
A ten macierzyński chyba można zacząć wybierać do ok. 6 tyg. przed porodem, tak coś kojarzę ale nie wiem więc najlepiej gdzieś się upewnić:)

Kurczę, widzę że nie tylko ja tak mam, ale wstałam dziś po 10, zjadłam śniadanie, ogarnęłam troszkę kuchnię (no może za duże słowo, sam zlew:-D) i stwierdziłam, że najchętniej bym poszła znowu spać;-)
Ale mój m tak mnie dziś pozytywnie zaskoczył że aż mnie zatkało, mówi że od jutra maluje ściany w naszym pokoju, w sobotę kładzie panele więc w przyszłym tygodniu się przenosimy i rozkładamy bobusiowe rzeczy:-D Do tego jutro jedziemy kupić wypatrzony kominek i będzie go montować, więc nabrał takiego tempa że aż jestem w szoku:) Chyba go tak dzidzia zmobilizowała ale aż miło patrzeć jak się uwija;-)

Bandytka 10dni super ja też odliczam ale mam jeszcze 23 dni a liczę 21 bo byle do stycznia - godzina 00 i możemy jechać:-D

Fifka jaki troskliwy ten twój starszy synuś - małego będzie miał kto bronić w końcu ma starszego brata:-)

Dzięki za podpowiedzi w sprawie gardła - poszłam do apteki i na prośbę o tabletki dla kobiet w ciąży na gardło dostałam tantum verde - ciekawe czy to chociaż skuteczne?

Ja dziś obleciałam pół miasteczka naszego, między innymi: u wampirów byłam i pani naruszyła mi jakiś nerw bo tak mnie w łokciu boli i siniak że hej; a druga już lepsza wiadomość kupiłam sobie kwiatka gwiazdę betlejemską - zobaczymy jak długo wytrzyma bo u nas gorąco w mieszkaniu;-)

Nisiao też chciałam pozałatwiać papiery do becikowego, dzwoniłam do mojego MOPS i jest potrzebne:
wniosek - można na miejscu wypisać
papier od położnej lub gina że od 10 tc jesteś pod opieką lekarską
zaświadczenia z Urzędu Skarbowego lub oświadczenia pod groźbą nieważności o dochodach za 2012
z pracy z działu kadr papier o odprowadzonych składkach zdrowotnych
jeśli ktoś jest zameldowany w innym mieście niż pobieracie becikowe (u mnie mąż gdzie indziej niż ja) to z tamtego MOPS-u dopiero po urodzeniu dziecka zaświadczenie że ojciec dziecka nie pobrał i nie będzie tam pobierał becikowego.
Odpis aktu urodzenia
Pani pytała jeszcze o całą naszą historię czyli czy od 2012 nie zmieniło się u nas finansowo i czy nadal w tym samym miejscu pracujemy?
Aha inaczej też z dokumentami jak ktoś własną działalność prowadzi

Ostatnia edycja:
Inomama - ja jeszcze nie byłam na bożo-narodzeniowym tutaj ale moze sie wybiore choc na chwilke :)

ja dzisiaj postanowilam ze w weekend zaczne gotowac na swieta zamroze i juz pierogi bigos krokiety zrobie a reszte kupie gotowce :)ja rowno 24 grudnia bede miala malego donoszonego wiec niech sie dzieje, i niech mnie maz wypiesci ze tak powiem moze na nowy rok wejdziemy calą trójką :)

My dziś z mężem zwiedzaliśmy porodówkę-jesteśmy zadowoleni:-) trochę przeraził nas fotel do rodzenia..:eek:

Agagsm i Inomama
dziękuje bardzo za odp nadal nie wzięłam tego antybiotyku,bo w dzień nie boli a jak się położę to tak...:eek: i zdurniałam już,chyba jednak muszę go wziąć..?! Dziś w nocy spałam przytulona do zimnej margaryny:eek:

Dona jak mnie denerwują tacy lekarze!!!!!!!Bym normalnie zjadła!!!!Co za tempy babsztyl!!!!Masz rację-zmień!
Anabas pytałas o plan świątecznych działań?Mój jest następujący:nogi do góry i leżeć:-D ewentualnie siedzieć sobie na bb:-D zamówiłam jedno ciasto,drugie na szybko zrobię,jedzenie da mama,wigilia u nich i u teściów,święta też,a dom ogarnie mąż-bo przecież ja nie moge zważywszy na mój brzuch:-D

Nisiao
ja tak jak Vinga uważam że termin liczy się z om a nie z usg

nie pamiętam która pytała o melisę-jak najbardziej można-mięta natomiast nie jest wskazana jak by co;-)

Vinga Milusia Nisiao jesli chodzi o termin to jesli liczyc u wszystkich od OM to bylaby katastrofa ... bo np u mnie cykle nie sa typowo 28 dni czy nawet te 31, tylko ja mam cykle ttrwajace 45-55dni (nieregularne ale ja wiem kiedy mam owu bo mierzylam tempke)... a wtedy od OM wychodzilaby mi ze mam ciaze starsza o prawie trzy tygodnie... czyli niby skonczony 37 tydzien ale jednak dopiero 34 i co wtedy ? dlatego wdlg lekarzy najbardziej miarodajny termin to termin z pierwszego USG czyli z tego co sie wykonuje pomiar przyziernosci miedzy 11 a 14 tygodniem ciazy ... wtedy dziec rosnie w miare rownomiernie a nie tak jak teraz przeroznie w zaleznosci od dziecka ... u mnie to sie wlasnie zgadza ... a serio jakbym nie mierzyla tempki i nie wiedziala kiedy mam owu, to od mojej miesiaczki mialabym trzy tygodnie roznicy w dzidziulku czyli teraz konczylabym 37 tydzien ... ale wiem ze jest dopiero 34

Ja tak czytam o tych terminach porodu, to już sama głupieje... bo u mnie to była taka dziwna sytuacja, że ja odstawiłam tabletki, żeby zajść w ciążę i 10 kwietnia miałam pierwsze krwawienie z odstawienia i od tej pory zaczęliśmy się starać. Następne krwawienie wystąpiło 10 maja, ale mój gin stwierdził, ze to nie była miesiączka, bo wg niego wcześniej doszło do zapłodnienia i to mogło być plamienie międzyowulacyjne :/ więc sobie jakoś tak wyliczył i przyjął, że zajść musiałam gdzieś w okolicy 1-3 maja i termin pierwszy wyznaczył na 29 stycznia. Potem na usg doprecyzował, go wg wielkości płodu i wyszło mu 26 stycznia i teraz na każdym usg niby jest ten termin. Ale ja mam wątpliwości, bo gdybym przyjęła do obliczeń 10 kwietnia, to termin wychodzi mi na 16 stycznia i powiem Wam, że jakoś pod skórą czuję, że to "mój" termin będzie właściwy... Sama nie wiem - może jednak panikuję trochę jak to mówi moja przyjaciółka :/
Co myślicie o tych obliczeniach w moim przypadku?

reklama
milusia pamiętam, że któraś z nas (chyba Fifka) pisała o mięcie, pieprzową można pić, ale nie wolno nam polnej mięty :)
Kasieńka, Siva to fajnych macie lekarzy, mój to nawet by sobie głowy nie zawracał tym, żeby mi dokładnie wyliczyć termin porodu gdyby coś się nie zgadzało.
Siva ja już w ogóle w takim razie nie wiem co i jak ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry