reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szukam Mam z Niemiec

To musi jakas elitarna szkola byc jak uczniow ktorzy maja problemy z nauka nie chca przyjmowac ....

własnie ze nie to panstwowa szkoła Strona główna - Szkoła Podstawowa im. Kathariny Heinroth ale juz problem z ADHD to dla nich chyba za dużo a poza tym miał by iść do 4 pójdzie do 3 klasy i córka o 2 lata młodsza też bedzie szła do 3 klasy... musimy z nauczycielem porozmawiac ....ja naprawde nie wiem gdzie je posłać nie chce najstarszego syna dołować bardziej rzucając go do typowo niemieckiej szkoły bo nie poradzi sobie - ja niemieckiego tez nie znam wcale

drazni mnie to wszystko juz... sen z oczu mi zbija mieszkanie... które są tak drogie ze na początek nie wyobrażam sobie normalnego funkcjonowania

a poza tym ja bedąc tam coś więcej bym zadziałała niz siedząc tu i czekając na cud...

reklama
Moj najstarszy syn ma tez Adhd i on chodzi do Forderschule,program jak w zwyklej szkole ale w klasie optymalna ilosc uczniow 9-cioro.Ja sama wynalazlam ta szkole.To jest dla dzieci z problemamim z wymowa,sa dzieci co seplenia,albo tak jak moj pozno zaczal mowic i jego slownictwo nie bylo wystarczajaco bogate.W zwyklej szkole tezz by sobie poradzil(Ma ponadprzecietne IQ),ale wolalam chuchac na zimne.Nie myl tej szkoly z sonderschule!To zupelnie inna brocha.Moj syn wedlug nauczycielki nadaje sie do gimnazjum ,w gorszym przypadku do real

Gabinia moim zdaniem ty to wszystko za czarno widzisz...weszlas chociazby na jakies forum by poznac mamy z Berlina-nie mowie tylko o bb...ale np.jest poloniaberlin-forum gdzie sa sami polacy i na rozne tematy mozna tam pogadac,znalezc rade,poznac itd. moim zdaniem tez na poczatek szukasz w za dobrej dzielnicy tego mieszkania... tu to na charlottenburgu to sie kawalerki w sumie od 500 zaczynaja...u mnie to mieszkanie 100 metrow 1500 euro kosztuje...no ale jak sie chce ladnie meiszkac to sie slono placi... mozna cos wynalezc tanszego ale zazwyczaj praktycznie do remontu...poszukaj moze jednak cos bardziej na weddingu ,neukölln...tam sa naprawde tanie mieszkania...ale setki polakow tam mieszka i zyja... potem jak sie wszystko ulozy znajdziecie cos lepszego...co do syna ze nizej do klasy ma isc...takie pryktyki znam u wiecej ludzi...dzieci bez jezyka nie daja sobie az tak rady... a znam takie ktore w rok sie osuchaly z tym jezykiem i pozniej przeskoczyly o dwie klasy wyzej...
tu kazda z nas na poczatku miala swoje doly itd. nie poddawaj sie...do polski zawsze mozesz wrocic...nic nie spada z nieba kochana!!! :)

sama rozgladam sie za domkiem...ale w takim standardzie jaki by mi odpowiadal to od 2tys.euro sie zaczyna...szok :-D za tyle to ja sobie swoj moge spalacac ;)

sie mi wyslalao a ja jeszcze se "pogadac " chcialam :-D

Karolina a jak to tak szybko w 13 tyg.plec znac? to stanowczo za szybko!!!! jeszcze masz duzeee szanse....

ja zaraz jak moj A z Kitra wroci zjem z nim sniaanko i zabieram sie za prace...wczoraj troche polenuichowalismy :))))
weekend mialam szalony :-D wzielismy nianie nasza i poszlismy ze znajomymi do knajpki ...tak sie rozhulalismy ze wrocilismy do domu na drugi dzien o 12 :00 :-D nasmialam sie za wszystkie czasy...jak Boga kocham!!! :-D a na 17:00 juz czekalo nas nastepne wyjscie do mojego A siostry na urodziny...mielismy wrocic najpozniej o 22:00 bo bloda do kita...ale wyszlo inaczej...mloda nie poszla do przedszkola w koncu bo rano oderwac od poduchy sie nie mogla poniewaz wrocilismy o 24:00 :/ miesiac przerwy teraz z wyjsciami :)

Moj najstarszy syn ma tez Adhd i on chodzi do Forderschule,program jak w zwyklej szkole ale w klasie optymalna ilosc uczniow 9-cioro.Ja sama wynalazlam ta szkole.To jest dla dzieci z problemamim z wymowa,sa dzieci co seplenia,albo tak jak moj pozno zaczal mowic i jego slownictwo nie bylo wystarczajaco bogate.W zwyklej szkole tezz by sobie poradzil(Ma ponadprzecietne IQ),ale wolalam chuchac na zimne.Nie myl tej szkoly z sonderschule!To zupelnie inna brocha.Moj syn wedlug nauczycielki nadaje sie do gimnazjum ,w gorszym przypadku do real

a gdzie dokładnie jest ta szkoła??

Gabinia moim zdaniem ty to wszystko za czarno widzisz...weszlas chociazby na jakies forum by poznac mamy z Berlina-nie mowie tylko o bb...ale np.jest poloniaberlin-forum gdzie sa sami polacy i na rozne tematy mozna tam pogadac,znalezc rade,poznac itd. moim zdaniem tez na poczatek szukasz w za dobrej dzielnicy tego mieszkania... tu to na charlottenburgu to sie kawalerki w sumie od 500 zaczynaja...u mnie to mieszkanie 100 metrow 1500 euro kosztuje...no ale jak sie chce ladnie meiszkac to sie slono placi... mozna cos wynalezc tanszego ale zazwyczaj praktycznie do remontu...poszukaj moze jednak cos bardziej na weddingu ,neukölln...tam sa naprawde tanie mieszkania...ale setki polakow tam mieszka i zyja... potem jak sie wszystko ulozy znajdziecie cos lepszego...co do syna ze nizej do klasy ma isc...takie pryktyki znam u wiecej ludzi...dzieci bez jezyka nie daja sobie az tak rady... a znam takie ktore w rok sie osuchaly z tym jezykiem i pozniej przeskoczyly o dwie klasy wyzej...
tu kazda z nas na poczatku miala swoje doly itd. nie poddawaj sie...do polski zawsze mozesz wrocic...nic nie spada z nieba kochana!!! :)

sama rozgladam sie za domkiem...ale w takim standardzie jaki by mi odpowiadal to od 2tys.euro sie zaczyna...szok :-D za tyle to ja sobie swoj moge spalacac ;)

wiesz mieszkając w PL ciężko szukać czegoś w D ja jestem tu sama z dziećmi nie mam jak byc częstow B bo nie mam gdzie spać ani z kim w PL dzieci zostawić
faceci są jacy są.... mamy prawnika w B który ma nam pomóc oczywiście my musimy sie określic co do szkoły i miejsca zamieszkania.... ja w tym kierunku jestem zielona dlatego pytam
przeraża mnie to wszystko i dlatego czarno wszystko widzę - chce mieszkać blisko szkoły bo jak mi auta zabraknie to pogubię sie w komunikacji miejskiej ;/
bez jezyka trudno funkcjonowac w innym kraju

Gabinia ja nie rozumiem dlaczego nie mozesz u meza spac ? no przeciez kumple chyba na dwa trzy dni moga sie przespac w jednym pokoju...czy tam nie wiem jak...no chyba nie sa wszyscy w jednym? a z komunikacja kochana tu jest naprawde super...w kazdym nawet autobusie sa takie gazetki a w srodku w nich mapka...chetnie kiedys cie naucze jak z niej kozystac...jak juz ja masz i znasz przystanek na ktorym masz wysiasc to juz wszystko bedzie proste :)
Gabinia a szkola Karoliny dziecka z pewnoscia w Bochum jest ;)
spadam z mloda na plac zabaw...sobie wezme kocyk do zarzucenia na nogi i ksiazke a mloda bedzie skakac ;)))
co dzis mialyscie na obiadek ?
ja dzis zupa-krem z brokulow a do tego saltka z krewetkami :)))

Gabinia forderschule sa wszedzie tylko skupiaja sie na dzieciach z roznymi problemami.Moj ma z wymowa,on chce cos powiedziec i sie tak blokuje,przez to mal kompleksy ,denerwowal sie bo np dzieci w przedszkolu nie mialy cierpliwosci czekac az on cos z siebie wydusi.
Do takiej szkoly trzeba miec testy z poradni(Skierowanie daje pediatra),tylko trzeba uwazac zeby nie trafilo dziecko do sonderschule ,bo ma wtedy przekreslone w zyciorysie.Z tamtad przeniesc dziecko do normalnej szkoly jest b.trudno.Tak samo jak z Hauptschule w teori nie ma problemu,w praktyce niewykonalne(Wiem bo probowalam pomoc kolezance ktora nie zna niemieckiego,a po przyjezdzie z Polski ,nauczycielka skierowala -wtedy one mialy duzo do powiedzenia,do haupt,bo nie umial dobrze po bniemiecku i jak sie podciagnie to go pani przeniesie g.pawda.
Patrycja ja wiem ze mam jeszcze szanse to bylo badanie gen. na usg 4 d czy jakos tak i te zdjecia sa dosyc wyrazne.Ja sama zauwazylam to dyndydelko,ale mam sma takie przeczucie ze chyby jednak to chlopak.Pozyjemy zobaczymy

Karolina daj jakies fotki rodzinki :) napewno jestescie bardzo interesujaca rodzinka :))))
a imie Giuliano bardzo mi sie podoba :) wogole jak sie czujesz? bo ja na tym etapie to ciagle bym spala :)))

Gabinia polecam ci tutaj stronke :-) POLACY W BERLINIE - POLEN IN BERLIN - POLONIA W NIEMCZECH - HOTELE - NOCLEGI - LOTNISKA - KONCERTY - PRACA - POLONIA NIEMIECKA
przelec ja w szerz wi w zdluz... mozesz tu poznac ludzi-polakow oczywiscie...organizuja tez rozne spotkania z dziecmi itp. jak bedziesz juz tu to i z Bluethooth i mnie bedziesz miala na pogaduchy :) to juz sa dwie kolezanki :))) zobaczysz bedzie dobrze!!! najtrudniejszy jest pierwszy krok...z czasem sie wszystko ulozy i bedziesz sie cieszyla ze tu jestes!!! :)

Madzie,Magdaleny i Jolcie-zgloscie sie!!! reanimator wzywaaaaaa :-D

Hello
Pati melduje sie na chwilke...:-) bo widze ze wzywasz na dywanik hihi :-D:-D
czasu mi brak od kilku dni
wracam ze szkoly to obiad,a po obidzie robimy remoncik w domu:tak::tak:
m ma wolne kilka dni i zrobilismy duzy pokoj malowanko,nowe meble :tak:
dzis u hani malowalismy a jutro korytarz...i roboty pelno...
po niedzieli jeszcze pokoj malego i luzik bedzie czysto...
teraz chwile siadlam bo pizza mi sie robi w piekarniku zjem i spadam spac...:tak:
wiem wiem o tej porze pizza..ale co tam...:-D

nie jestem w temacie hmm...

widze tylko ze pati impra byla super udana,pozazdroscic...:tak:

Gabinia glowa do gory kochaniutka dasz sobie pomalu rade...:-)

pozdrawiam was kochane i uciekam odezwe sie jak juz porobimy w chalupce !!
:tak:

reklama
Madzia za kare ze kusisz ta pizza po nocach cykasz fotki koncowe remontu i nowych mebli :) i wklejasz nam tu by sie pochwalic :) smacznego kochana-zazdroszcze ;) chociaz nie mam tak zle-pije winko sobie ;))) i pracuje :-D nie pa to jak pic w pracy :-D hahahaha

Do góry