reklama

Szyjka macicy w 32tc

reklama
Od 22tc jestem na luteinie i mam kontrolę co dwa tygodnie do tej pory szyjka nie byle mniejsza niż 2,5cm więc nie kierował mnie na pesser

No generalnie zwykle jak ma się niewydolność szyjki w poprzedniej ciąży, w wywiadzie to się profilaktycznie zakłada pessar/szew w połowie ciąży.

W sumie mnie mega ciekawi czy szpital założy, bo ja bym chyba nie założyła bo dla mnie na te 3 tygodnie to już przy późno

No generalnie zwykle jak ma się niewydolność szyjki w poprzedniej ciąży, w wywiadzie to się profilaktycznie zakłada pessar/szew w połowie ciąży.

W sumie mnie mega ciekawi czy szpital założy, bo ja bym chyba nie założyła bo dla mnie na te 3 tygodnie to już przy późno
Właśnie z tąd moje pytanie czy ktoś miał założony w tak późnym TC, ja bym wolała żeby jednak nie zakładali i wszystko było dobrze

Hej
Czy ktoś miał zakładany pesser w 32tc?
Na wizycie lekarz stwierdził krótka szyjkę 2cm i skierowanie do szpitala i ewentualny pesser jak szyjka będzie nadal krótka
Nie miałam pessaru ale całą ciążę przechodziłam z szyjką ok 2,5cm, pod koniec mniej ale nie pamiętam ile dokładnie. Córka od 30-32tyg już układała się bardzo nisko i naciskała na szyjkę. Moja gin mówiła że nie dotrzymam do 37tyg a ja urodziłam 3 dni przed terminem 🙂 trzymam kciuki za donoszenie

reklama
Przy niewydolności szyjki w pierwszej ciąży w drugiej pessar miałam założony od 14 TC. Zdjęty w 37 TC gdzie już było 4cm rozwarcia i dokulałam się do 38tc.
32tc to dość późno na założenie pessara, może wystarczy sam oszczędny tryb życia. W pierwszej ciąży trafiłam do szpitala z rozwarciem 4 cm w 32 TC a 33tc było już pełne. Z nakazem leżenia, obwarowana lekami wytrwałam do 36 TC.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry