reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Szyjka macicy

Hejka dziewczyny mam pytanie o szyjkę macicy i o śluz.
W 13 dc miałam śluz rozciągliwy i szyjkę średnio wysoko i średnio miękką,
14 dc szyjka wysoko i średnio miękka oraz śluz jak białko jaja,
15 dc szyjka zaczęła opadać a śluz stał się kremowy
i 16 dc szyjka nisko i twarda oraz śluz kremowy.
Czy na podstawie tego wiadomo kiedy była owulacja?
I pytanie czy np. od 16 dc zaczął się już czas niepłodny - czytałam, że gdy są takie warunki jak tego dnia to już plemniki nie mają szans na zapłodnienie, ale inne stronki mówią, że po owulacji jest jeszcze 4 dni płodnych.
Jak to wygląda? Czy któraś z was może mi to wytłumaczyć na moim cyklu? Będę bardzo wdzięczna ☺️

reklama
Nie, podstawą wyznaczenia owulacji jest monitoring i ginekologi.
Nie badaj się na 2 raz sama bo możesz sobie krzywdę zrobić (nabawić nie infekcji np).

Polecam testy LH i w zależności jak długie masz cykle między 12 a 14 dniem iść na monitoring właśnie. Lekarz widzi czy jest/była/będzie owulacja.

Komórka jajowa obumiera po ok. 25h od owulacji, więc nie ma szans na to, żeby jeszcze 4 dni były płodne. Tylko że cięzko jest wyznaczyć taki jeden konkretny moment owulacji. Pik testu oznacza owulację w najbliżdzych dniach, monitoring też pokazuje albo że dopiero będzie albo że już była. Może stąd zalożenie tych dodatkowych 4 dni.

Hejka dziewczyny mam pytanie o szyjkę macicy i o śluz.
W 13 dc miałam śluz rozciągliwy i szyjkę średnio wysoko i średnio miękką,
14 dc szyjka wysoko i średnio miękka oraz śluz jak białko jaja,
15 dc szyjka zaczęła opadać a śluz stał się kremowy
i 16 dc szyjka nisko i twarda oraz śluz kremowy.
Czy na podstawie tego wiadomo kiedy była owulacja?
I pytanie czy np. od 16 dc zaczął się już czas niepłodny - czytałam, że gdy są takie warunki jak tego dnia to już plemniki nie mają szans na zapłodnienie, ale inne stronki mówią, że po owulacji jest jeszcze 4 dni płodnych.
Jak to wygląda? Czy któraś z was może mi to wytłumaczyć na moim cyklu? Będę bardzo wdzięczna ☺️
Według samoobserwacji metodą objawowo-termiczną, kiedy nie mierzymy temperatury to bierze się pod uwagę właśnie 4 dzień po szczycie objawu szyjki i śluzu jako ostatni dzień dni płodnych. Czyli 4 dzień po ostatnim dniu kiedy masz śluz płodny, miękka szyjkę itd. uznaje się za niepłodny 😉 nie da się dokładnie wyznaczyć dnia owulacji, tym bardziej jedynie na podstawie obserwacji szyjki i śluzu.

Do góry