reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Szyjka macicy

Sprawdzałam już w poprzednich cyklach ale zawsze przed miesiaczka jest inna. Jednak przeczytałam, że jeśli dojdzie do zapłodnienia to szyjka do czasu przewidywanej miesiączki i po niej się nie otworzy. Dlatego chciałam zapytać czy to już może byc znak, że ten cykl zakonczy sie krwawieniem?
Nawet kobiety z dużym doświadczeniem w samoobserwacji miałyby problem stwierdzić na dotyk czy szyjka jest ciążowa, zwłaszcza na tak wczesnym etapie... To jest bardzo zmienny element...
Tak jak dziewczyny piszą, dużo lepszym jest pomiar temperatury. U mnie za każdym razem wykres temperatury piął się do góry w cyklach, które były zakończone ciążą, stąd już można było podejrzewać.
Jeśli chodzi o szyjkę to dopiero w 5 tygodniu ginekolog mówił po badaniu ginekologicznym, że "szyjka wygląda ciążowo". Dopiero jak zajrzał przez wziernik, mówiąc obrazowo, że jest przekrwiona, rozpulchniona.

reklama
Wziernik też można sobie kupić i na własną rękę używać, czemu niby nie? Z tyłkiem do lusterka i latarką w zębach.
Ale po co?
Nie łatwiej jest jednak poczekać u zrobić test niż gdybać czy tarcza zmienia kolor a śluzówka napuchła?
No i wychodzi brak wiedzy w temacie, bo kolor to może sobie ocenić ginekolog podczas badania. Wyobraź sobie, że niektóre kobiety mają taką zachciankę, żeby spróbować poznać swój cykl poprzez takie regularne badanie i naprawdę nikomu nic do tego, czy ktoś to robi czy nie. Zatem po co się udzielać nie wnosząc zupełnie nic wartościowego do tematu? Jesteśmy dorośli, więc zachowujmy się jak dorośli.

No i wychodzi brak wiedzy w temacie, bo kolor to może sobie ocenić ginekolog podczas badania. Wyobraź sobie, że niektóre kobiety mają taką zachciankę, żeby spróbować poznać swój cykl poprzez takie regularne badanie i naprawdę nikomu nic do tego, czy ktoś to robi czy nie. Zatem po co się udzielać nie wnosząc zupełnie nic wartościowego do tematu? Jesteśmy dorośli, więc zachowujmy się jak dorośli.

Przeczytaj mój post jeszcze raz i zweryfikuj czy komentarz dot koloru tyczy się badania szyjki palcem czy oceny wyglądu. 😄

Przeczytaj mój post jeszcze raz i zweryfikuj czy komentarz dot koloru tyczy się badania szyjki palcem czy oceny wyglądu. 😄
Myślę, że mam o wiele więcej lepszych rzeczy do roboty niż przekomarzanie się z Tobą bez celu, więc życzę miłego dnia i odnalezienia forumowych tematów, w które rzeczywiście będziesz mogła wnieść coś wartościowego i potrzebnego. :)

Jaki jest cel utwierdzać kogoś, że grzebanie sobie w szyjce macicy jest praktyką planowania poczęcia jeszcze porównując to na poziomie prawdopodobieństwa infekcji do:
- masturbacji
- badania lekarskiego
- aplikacji termometru owulacyjnego

Abstrahując, że mastrubujemy się stricte w pochwie a nie w szyjce, lekarz wykonuje badanie w rękawiczkach, a termometr dotyka przedsionka..?

No ale... niech każdy sobie aplikuje co chce i gdzie chce, już wedle preferencji ;)

reklama
Jaki jest cel utwierdzać kogoś, że grzebanie sobie w szyjce macicy jest praktyką planowania poczęcia jeszcze porównując to na poziomie prawdopodobieństwa infekcji do:
- masturbacji
- badania lekarskiego
- aplikacji termometru owulacyjnego

Abstrahując, że mastrubujemy się stricte w pochwie a nie w szyjce, lekarz wykonuje badanie w rękawiczkach, a termometr dotyka przedsionka..?

No ale... niech każdy sobie aplikuje co chce i gdzie chce, już wedle preferencji ;)
Jest to naukowa metoda samoobserwacji 🤷‍♀️ No, ale trzeba o tym jakieś pojęcie 😉
równie dobrze można w tą stronę zacząć rozkminiać metody antykoncepcji, gadżety erotyczne i tak dalej🤣 A przecież o to już nikt się nikogo nie czepia, nie nakazuje ani nie wnika 🤷‍♀️

Do góry