reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Szyjka macicy

Ale teraz nie chodzi mi o dni płodne tylko o to czy zbliża się bardziej okres czy możliwość na ciąże dalej jest.
A skąd my mamy wiedzieć ? Myślisz, że specjalizacje w ginekologi mamy, czy jak?

Bardzo mało informacji przyswajasz. Przeczytaj odpowiedzi wyżej jeszcze raz.

reklama
Aktualnie mam 25 dc, moja szyjka jest nisko, srednio twarda i chyba delikatnie otwarta. Czuje takie wglebienie (nie umiem za bardzo tego odrozniac ale napewno jest inaczej niz w poprzednich dniach, wyedy czulam zamkniecie). Czy po tym da sie cos stwierdzic?
To jest pierwszy cykl, w którym sprawdzasz szyjkę?

Nie ogarniam Dziewczyny po co Wy się udzielacie, jak nie macie nic do wniesienia do tego konkretnego tematu. Badania termometrem temperatury w pochwie jakoś nikt tutaj nie odradza ze względu na ryzyko infekcji. Myślę, że jednak większość kobiet decydując się na obserwację szyjki zna zasady i potrafi dokładnie umyć dłonie przed. Masturbować też się nie można, bo to zbędne grzebanie? Litości...

Nie ogarniam Dziewczyny po co Wy się udzielacie, jak nie macie nic do wniesienia do tego konkretnego tematu. Badania termometrem temperatury w pochwie jakoś nikt tutaj nie odradza ze względu na ryzyko infekcji. Myślę, że jednak większość kobiet decydując się na obserwację szyjki zna zasady i potrafi dokładnie umyć dłonie przed. Masturbować też się nie można, bo to zbędne grzebanie? Litości...
Mierzenie temperatury termometrem miarodajne a już na pewno bardziej niż samo sprawdzanie szyjki macicy. Po za tym ze względów higienicznych raczej każda kobieta, która śledzi swój cykl i która chce zajść w ciążę takowy termometr po prostu czyści.

A jednak samobadanie nic nie da. Tym bardziej, że nie wiadomo czy autorka ma tyłozgięcie macicy czy też nie.

Załóżmy, że jest już w ciąży i po co sobie krzywdę robić samo badaniem? Wystarczy paznokcie mieć dłuższe i klapa. Szyjka jest bardzo wrażliwa.

Sprawdzałam już w poprzednich cyklach ale zawsze przed miesiaczka jest inna. Jednak przeczytałam, że jeśli dojdzie do zapłodnienia to szyjka do czasu przewidywanej miesiączki i po niej się nie otworzy. Dlatego chciałam zapytać czy to już może byc znak, że ten cykl zakonczy sie krwawieniem?

Mierzenie temperatury termometrem miarodajne a już na pewno bardziej niż samo sprawdzanie szyjki macicy. Po za tym ze względów higienicznych raczej każda kobieta, która śledzi swój cykl i która chce zajść w ciążę takowy termometr po prostu czyści.

A jednak samobadanie nic nie da. Tym bardziej, że nie wiadomo czy autorka ma tyłozgięcie macicy czy też nie.

Załóżmy, że jest już w ciąży i po co sobie krzywdę robić samo badaniem? Wystarczy paznokcie mieć dłuższe i klapa. Szyjka jest bardzo wrażliwa.
Zawsze przed badaniem myje rece ☺️

Nie kwestionuję tego, serio.

Tylko lepiej kupić sobie termometr z dwoma miejscami po przecinku i udać się do ginekologa, celem potwierdzenia owulacji.
Chciałabym na początku spróbować takich sposobów, może się uda. Zadaję tutaj pytania, które kieruję do kobiet co znają się na tym i będą chciały mi sensownie odpowiedzieć. Nie za bardzo spodziewałam się naskakiwania oraz mówienia mi, że jestem głupia :)

Ale autorka zadaje proste pytania dotyczące konkretnego tematu. Wystarczy prosta informacja, że nie jest to polecana metoda, jeśli jest stosowana w odosobnieniu, a nie jakieś niedojrzałe dopieprzanie się komentarzami o przyswajaniu wiedzy. Skoro termometr da się umyć, to ręce też i chyba nie jest to dla nikogo żadna filozofia.

Samobadanie kilka cykli pod rząd i skrupulatne odnotowywanie potrafi dać jakieś wskazówki odnośnie cyklu. Nikt tutaj nie pisze o 100% wytypowaniu owulacji. Testy owulacyjne przecież też nie dają pełnego obrazu, mogą być jedynie pomocą.

Samobadanie to nie skrobanie pazurami szyjki, tylko delikatne badanie. Równie dobrze ginekolog w trakcie badania może uszkodzić jakąś strukturę, zdarza się.

Sprawdzałam już w poprzednich cyklach ale zawsze przed miesiaczka jest inna. Jednak przeczytałam, że jeśli dojdzie do zapłodnienia to szyjka do czasu przewidywanej miesiączki i po niej się nie otworzy. Dlatego chciałam zapytać czy to już może byc znak, że ten cykl zakonczy sie krwawieniem?
Notujesz to sobie gdzieś? Korzystałam z aplikacji Ovufriend, tam jest to później całkiem dobrze czytelne. Staraj się to robić o jednakowej porze, bez większego wysiłku wcześniej, nie po mikcji czy defekacji. Swego czasu też szukałam informacji na forach odnośnie tego jak wygląda szjka w poszczególnych fazach cyklu, ale jedyne, czego się dowiedzialam to to, że jest to kwestia mocno indywidualna i podatna na błąd "pomiaru" o czym przekonałam się sama, bo np. w jednym cyklu trafiłam na szyjkę, która wydawała mi się otwarta, a w kolejnym okazało się, że to, co wydawało się być otwarte, w rzeczywistości było półzamknięte. Warto to mieć na uwadze, że czasami i po miesiącach obserwacji ciężko cokolwiek wywnioskować, ale próbować można. Może akurat obserwacje będą u Ciebie powtarzalne i będziesz umiała coś z nich wywnioskować. Możesz to połączyć z pomiarem temperatury, z testami owulacyjnymi, z monitoringiem usg. Są różne metody wyznaczania owulacji, ale najdokładniejszą jest monitoring usg. To taka wiedza na przyszłość, bo nie jest to coś, co jest obligatoryjne na początku starań. :)

reklama
Wziernik też można sobie kupić i na własną rękę używać, czemu niby nie? Z tyłkiem do lusterka i latarką w zębach.
Ale po co?
Nie łatwiej jest jednak poczekać u zrobić test niż gdybać czy tarcza zmienia kolor a śluzówka napuchła?

Do góry