reklama

Toksoplazmoza

reklama
Można, ale tylko jeśli kot jest nosicielem. Łatwiej natomiast zarazić się np pijąc "surowe mleko", jedząc surowe lub niedogotowane mięso, pracując w ogrodzie bez rękawiczek.
Robi się dużo szumu obarczając winą koty. Napiszę dosłownie - od kota można zarazić się: jeśli kot jest nosicielem -> zrobi kupkę ->kupka poleży i zaczną się w niej rozwijać oocyty tokso -> Ty posprzątasz kuwetkę bez rękawiczek -> nie umyjesz rąk, tylko np zrobisz sobie kanapkę i ją zjesz.
Przepraszam za dosłowność ;)
A przez zadrapanie to inne choroby mogą się przyczepić - tężec, choroba "kociego pazura"...

Rozumiem. Zachowuj higienę przy kontaktach z pupilem, a będzie dobrze. Gdybyś miała wątpliwości, skontaktuj się z ginem lub zapytaj na najbliższej wizycie. a jak miałąs ujemny wynik, to przed porodem i tak będzieszz powtarzać badanie. Pozdrawiam :)

Ja planuje jeszcze w II trymestrze powtorzyc badanie.. ale jakos strasznie sie tym zdenerowowalam i przejelam :-( tak sie martwie o mojego maluszka :(

Mogę się podpisać pod tym co pisze Zuzik. Mam 7 kotów.. Bywam często drapnieta a tokso w żadnej ciazy nie było. Kup tez rekami z kuwety nie wyciągasz.. Nie panikuj, ciesz się ciąża :-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry