reklama

trening czystości

sorry jesli kogos uraziłam - ale ja takich "madrości" po prsotu nie przyjmuję... no bo sorry jakbym chciała patrzeć czy dziecko tylko pierdzi czy sadzi kupola to nie miałabym czasu ani na pracę ani na ogarnięcie domu... to dobre jesli stac kogos na nianie, kucharke, kochanke dla męza i wyprowadzaczke psów:tak:

reklama
powiem jak to było u nas z Ninką - nie bylam za wczesnym wysadzaniem, ale pewnego listopadowego dnia (miała rok i 3 m-ce) ona sama zaczęła sygnalizować PRZED zrobieniem siusiu czy kupy, że już czas; wcześniej pokazywała jak zrobiła, że czas zmienić pampka; no i jak zaczeła pokazywać palcem na pieluchę PRZED, pare dni mi zajęło zrozumienie o co jej chodzi (pamiętam swoje teskty typu: "czemu oszukujesz mamusię, przeciez tam nic nie ma" a ona po chwili się załatwiała); no i wtedy pędem po nocnik - najzwyklejszy w świecie; przy dłuzszym używaniu okazało sie jednak, że jest zbyt lekki, o tym gdzieś wczesniej pisałam; w każdym razie, wołanie na siku i kupę trwało u Ninki jakieś 4 m-ce, a kiedy oklaski i aplauz otoczenia już się malej opatrzył, znów zaczęla robić w pieluchy:/ i teraz ma 2 latka 5 m-cy i wciąż jeszcze nie jesteśmy w 100% odpieluchowane, bo mimo iz woła na każde s.i k., to jeszcze zdarza jej się obudzić w nocy z mokrymi gatkami (dlatego wolę jeszcze zakładać pieluchę, niż potem prać kołdrę, kocyk i co tam w zasięgu się nawinie i zamoczy);
i powiem Wam, że u większości naszych znajomych dzieci w tym wieku są na tym właśnie etapie (czyli za dnia bez pieluchy, w nocy i dalsze wypady - z pampkiem) - mało jest tych, które już wcale nie potrzebują pieluszki; nie bez znaczenia jest też pora roku, bo wiadomo, że latem można zaryzykować i wyjść bez pieluchy, ale już zimą - kiepski pomysł;
podejrzewam, że gdybym małą "przycisnęła" wcześniej, tj. wtedy gdy przestała wołać, miałybyśmy już sukces na tym polu, ale co się u nas działo w kwietniu wiadomo;
ale mi post przydługi wyszedł;)

Ostatnia edycja:
Andariel, no właśnie ja na taką gotowość czekać będę - sygnalizowanie przed. U jednych dzieci to ma miejsce szybciej, u innych później różnie to bywa, ale babka od rozwojówki na studiach nam mówiła, że im szybciej tym częściej potem wielki powrót do pieluch nie wiadomo do końca dlaczego. Może dziecko nie było tak do końca gotowe jeszcze. A jak rodzice uczą bez gotowosci dziecka ( np. takie maluchy jak nasze), to niestety b. często jest tak, że po początkowym sukcesie powrót do pieluch i niestety często wtórne moczenie się w przyszłości.
A wracając do Ninki- nie martw się, nasza Hania ( chrześnica) dopiero jak skończyła 3 latka, to przestała kupkę do pieluchy robić. I też na to wpływ pora roku miała, bo ciocia mając maleńkiego Wojtka + Hanię nie podejmowała zimą nawet akcji odpieluchowania tylko do wiosny poczekały:) Wojtek z kolei dużo szybciej porzucił pieluchy- co dziecko to inaczej:) My wybierzemy się po nocnik jak zobaczę, że Mieszko czai, że właśnie kupę czy siku robi. A użyjemy jak oprócz tego , że zaczai zacznie sygnalizować- taki mamy wstępny plan, ciekawe co życie przyniesie;-)

Aestima ja też nie znoszę pajacyków:tak: Ja Mai zmuszać nie będę absolutnie, obawiam się tylko czy jak zacznie chodzić do żłobka to czy nie przegapię momentu kiedy ona zacznie wołać, wiadomo, babki w żłobku mają kilkoro dzieci pod opieką i nie mają czasu żeby dziecko uczyć nocnikowania...

mrsmoon
U nas własnie ucza w złobku nocnikowania.
A dziecko rozwija sie idywidualnie do ok. 3 roku zycia wiec na pewno jak juz pielucha zacznie przeszkadzac to tego nie przegapisz ;-)

hm w ogole nie widze takich nocniczkow jak mialam kiedy bylam mała :( były fajne zwykłe pomarańczowe i ciezkie..teraz tylko jakies takie byle co widzę... :nerd:

reklama
Mysmy juz mieli pierwsza kupke na nocniku. Maly lubi robic tylko siedzac na krzeselku, co technicznie nie jest latwe. Ostatnio po obiadku spinal sie i czerwienial juz dluzsza chwile, wzielam wiec nocnik posadzilam i po kilku sekundach bylo kupsko. Nie zamierzam jeszcze go uczyc, ale jak ma sie meczyc to niech robi.
Nocnik mam po Elenie (Babytopf mit Musik SEEHUND - Pflege- / Hygieneartikel bei TRENDS kaufen tylko granatowy), byl z muzyka (baterie juz nie dzialaja). Na poczatku mielismy zwykly, ale mloda lubiala sobie posiedziec nawet po skonczeniu, a tak muzyczka byla dla niej nagroda a dla mnie informacja, ze trzeba ja juz podniesc, po drugie ten zwykly nocnik przyklejal jej sie czasem do pupy jak wstawala i wylewalo sie. Nasza foczka jest za to bardzo stabilna. Mloda zaczelam sadzac jak miala chyba 10msc, sucha w dzien byla przed drugimi urodzinami, a w nocy po kolejnych dwoch miesiacach, wiec dosc szybko. Z mlodym zobaczymy kiedy bedzie mial ochote zaczac nauke.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry