reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

trening czystości

My nawet nie mamy jeszcze nocnika, Maja nie kuma jeszcze że robi kupe czy siku, jak juz nawali w pieluchę i powiem Jej że idziemy zmienić pieluszkę to sama mnie ciągnie do łazienki, a kupe zawsze czuć na odległość i mówimy Jej "Maja śmierdzisz az muchy latają" i wtedy też leci do łazienki :-)

reklama
Mati też jeszcze nie korzysta ale kilka razy udało mi sie <złapać> do nocnika
ale sukces jest taki, że jak lata w majteczkach i sie posika to wie i go to denerwuje bo ściaga majtki :-) oczywiscie bez skutku ;-)
będę próbować za jakiś czas

Maja siada, zazwyczaj tył do przodu:-Di jeszcze szybciej schodzi, więc póki co nie walczę z nią, za to w żlobku wszystkie dzieci nocnikują i boję się, że bedzie zmuszana:-(

kobitki, jakie postępy w temacie?

u nas mały nocnika nie widział w życiu, czasem jak widzę, że mały przyjmuje 'dziwne' postawy to pytam 'robisz kupę'? na co obrzucona jestem spojrzeniem 'o co ci chodzi do cholery?!?' nie pokazuje na pieluchę jak zrobi kupę, ani nic z tych rzeczy, więc cisza w temacie... ciekawa jestem jak u Was?

u nas czasami informuje po fakcie "kupa!" wola, ale jeszcze nie nocnikujemy, bo jakos na zime bez sensu... bo moim
zdaniem jak juz odpieluchowywac to na maksa( jesli dz gotowe) a nie pol na pol a nie wyobeazam sobie zima tych przebieranekni hald prsnia... ale jak zacznie inf. w momencie robienia kupki yo juz bez szemranis bede nocnikowac.

kasiawilde u nas nocnik stał kilka dni ale służył do wkładania do niego samochodów i teraz stoi na górze w pokoju, wiec postepów a raczej nawet prób nie było
czasem jak podejrzewam ze mati ma kupe to pytam: "Mati ma kupe w pampersie?" lub "Mati zrobiłes kupę?" a Mati czasem "nieee" i wielkie krecenie głowa, a czesem biegnie do pokoju gdzie go przebieram i stoi przy przewijaku

na razie mysle ze na nocnikowanie i odpieluchowanie za wczesnie dla niego, moze na wiosne pomyslimy...

my nawet nocnika nie mamy, moim skromnym zdaniem Emi na to nie jest jeszcze gotowa, na razie nauka nocnikowania - teoria (książeczki, opowiadam itd), podobnie robiłam z myciem i teraz Emi sama bierze z moich rąk mydełko i się myje (buzia, rączki, brzuszek), z kremem podobnie:tak: Emi teraz sama bierze pampersa, stara się go rozłożyć na łożku, siada na niego i mówi 'Milka ama' ('Emilka sama' bo moja mała teraz wszystko chce robić sama:tak:) u mnie wszystko pomału:sorry2: co oczywiście dla mnie nie oznacza nic złego:-p

Ostatnia edycja:
u nas duza czesc roboty zalatwił żłobek :) nocnikują dzieci po podiłkach i przed i po spaniu :)

Beni sam przynosi nocnik i chce zeby go rozebrać :)

przed kąpielą juz kilka miesiecy sam robi siku a w trakcie dnia sikamy do nocnika jak chce sam :) kupy jeszcze nie złapalismy do nocnika ;-)

reklama
Szymek pokazuje jak zrobi kupę już od dawna, od kilku dni pokazuje też siusiu. Nocnikuję go 2-3 razy dziennie, czasem siusiu zrobi i się cieszy. Kupy w nocniku jeszcze nie było.

Do góry