• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Trzecia ciąża po dwóch cesarkach.

reklama
Zgłoś się do swojego ginekologa na wizytę, powiedz mu o swoich planach i poproś o sprawdzenie stanu blizny. Dopiero po zielonym świetle od ginekologa zdecydowałabym się na ciążę. Wiadomo lekarz też nie przewidzi wszystkiego ale przynajmniej powie ci o obecnym stanie blizny oraz twojego zdrowia

Mój lekarz mówił mi,że najbezpieczniej jest odczekać 2 lata. Leżałam w szpitalu z kobietą, która była w czwartej ciąży i rodziła kolejny raz przez cc,ale lekarze strasznie po niej jechali, że jest nieodpowiedzialna itd.Słyszałam,że jeśli chodzi o cc,to można mieć max 3,bo potem jest już bardzo duże ryzyko.

Co osoba to inna historia - są dziewczyny co po 6 cesarce praktycznie nie mają zrostów w otrzewnej i blizna jest super, są takie co po 1 cesarce mają takie zrosty (lub np. cienką albo nieciągłą bliznę), że lepiej byłoby żeby już więcej dzieci nie miały.
Przed kolejną ciążą napewno powinnaś mieć USG z oceną blizny - a co dalej to niech się wypowie ginekolog :)

Miałam dwie cesarki a moja blizna jest cieniutką , jaśniutką kreseczką. Naklejałam przez ok. 3 miesiące plastry contractubex, one też zapobiegają przerostom blizn, wygładzają, uelastyczniają.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry