ciasto dla Stefy :
Beet Chocolate Cake Recipe
1 ¾ cups flour - 1¾ szklanaki maki
1 ½ tsp baking soda - 1 ½lyzeczki sody oczyszczanej
¼ cup cocoa - ¼szklanki kakao do pieczenia
1 lb beets, peeled, steamed, and pureed (yields 2 cups puree)* - pol kg buraczkow, uparowanych, obranych i zmielonych na puree (powinno byc okolo 2 szklanki po zmieleniu)
¾ cups sugar - ¾ szklanki cukru (ja dalam mniej i to nie zwyklego cukru ale cukru kokosowego a innym razem uzylam miod zamiast cukier)
½ cup apple sauce - ½szklanki musu (przecieru)jablkowego
3 eggs - 3 jajka
1 tsp vanilla - 1 lyzeczka wanilii
3 squares chocolate - 3 kostki prawdziwej czekolady
½ cup vegetable oil - pol szklanki oleju (ja dalam olej kokosowy bo tylko taki uzywamy albo mozna tez uzyc rozpuszczone maslo)
1 cup chocolate chips - szklanka czekoladowych chipsow - tych takich do pieczenia.
Wymieszac wszystkie suche skladniki w jednej misce i odstawic na bok. Rozpuscic w garnku czekolade i chipsy razem z olejem badz maslem na malym ogniu ustawicznie mieszajac zeby sie nie przypalila i odstawic do przestygniecia. W tym czasie jak czekolada stygnie wymieszac zmielone buraczki, mus jablkowy, cukier i jajka na gladka mase. Do masy dodac przestygnieta czekolade i calosc dobrze wymieszac. Przelozyc do standartowej duzej formy (9x13 cali) uprzednio nasmarowanej - masa bedzie wygladala krwawo czerwono

. Piec w 170 C przez okolo 35-40 minut az patyczek ktorym sprawdzamy gotowosc ciasta bedzie suchy. Puree buraczkowe mozna sobie przygotowac 2-3 dni wczesniej i przechowywac w lodowce. Smacznego.
Mamusiu - czytalam, no psia mac no...akurat teraz jak czlowiek powinien sezonem swiatecznym sie cieszyc a nie stresy przezywac

Przytulam do minus B goraco i mam nadzieje ze nie bedzie tak zle.