reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

Temat na forum 'Młodziutkie mamy' rozpoczęty przez firanka, 21 Maj 2008.

  1. firanka

    firanka Fanka BB :)

    No więc proszę o przepisy na jedzonko i na ciasta :) Ja po ciąży nadal jestem łasuchem,tyle,że na diecie. Jednak po zakończeniu jej zamierzam rzucić się w wir pichcenia. Zamieszczam przepis na:

    ( sorry za brak Polskich liter ale kopiuje je z płyty z przepisami,gdzie nie kalałam się językiem Polskim)

    Baaardzo mięciutki sernik:

    1 kg twarogu
    1/2 szkl oleju
    2 budynie smietankowe
    2 jaja
    6 zoltek
    1 szkl cukru
    3 szkl mleka

    cale jaja i zoltka utrzec z cukrem.
    dodac twarog. jesli mieszamy normalnym robotem - nalezy ser wczesniej przemielic. jesli uzywamy robota wielofunkcyjnego, wybieramy miske z nozami i wrzucamy ser w kawalkach - maszyna ta swietnie sobie z nim poradzi.
    dodajemy budynie w proszku, pozniej olej.
    wlewamy 3 niepelne szklanki mleka. konsystencja bedzie bardzo plynna, ale o to chodzi.
    sernik pieczemy okolo godziny w 200*C. nalezy sprawdzic patyczkiem czy jest gotowy.

    mozna tez ubic pozostale bialka z 6 lyzkami cukru i nalozyc na sernik okolo 15 minut przed wyjeciem z pieca.

    mozna rowniez mase serowa wylac na uprzednio przygotowane ciasto kruche.

    Szukam dobrego wypróbowanego przepisu na babkę drożdżową.
     
  2. czarnulka2224

    czarnulka2224 Zaciekawiona BB

    Ja mam sprawdzony przepis na babke drozdzowa!
    Składniki :
    ciasto:
    150 ml mleka
    100 g cukru
    50 g wiórków kokosowych
    50 g masła
    50 g rodzynków
    20 g drożdży
    2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    aromat rumowy
    polewa czekoladowa:
    50 g mlecznej czekolady
    1 łyżka mleka
    1 łyżka margaryny

    ponadto:
    tłuszcz do wysmarowania formy
    wiórki kokosowe do dekoracji


    Wykonanie :
    Ciasto:
    Drożdże rozkruszyć , zasypać 1/4 części cukru, rozetrzeć i poczekać aż się rozpuszczą .
    Dodać 1/5 mąki i część podgrzaćnego mleka (tak aby uzyskać konsystencję gęstej
    śmietany).
    Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie.
    żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru.
    Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę , mleko i zarobić ciasto.
    Następnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki).
    Masło roztopić i dodać do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem
    rumowym i ponownie wyrobić .
    Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z o średnicy 21 cm i pozostawić
    do wyrośnięcia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni przez 35 - 45
    minut.

    Polewa czekoladowa:
    Składniki na polewę włożyć do rondla i podgrzać do połączenia składników mieszając,
    zagotować.

    Babka drożdżowa:
    Ostudzoną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi. ​
     
  3. reklama
  4. polna_N

    polna_N Mama Ali ... 2007

    Oooo cos dla mnie :-) chodziaz mi sernik nie wychodza-nie wiem czemu :crazy:

    ale podam dobry i latwy przepis na kruche obwarzanki - Ala je strasznie lubi :rofl2:
    Skladniki:
    40dag maki pszennej
    25 dag masla
    10 dag cukru pudru
    4 zoltka gotowane
    2 zoltka surowe
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    sok z cytryny

    Wykonanie:
    Maslo utrzec z cukrem pudrem i waniliowym,dodac surowe zoltka,przetarte przez sitko ugotowane zoltka a na koniec sokz cytryny,make z proszek do pieczenia.Wyrabiamy ciasto.pozniej z ciasta toczymy male waleczki i formujemy z nich obwarzanki.Piec az sie zarumienia a po wystawieniu posypujemy pudrem !! Mi sie zawsze udaja

    Dziekuje,dziekuje :-D:-D:-D
     
  5. femme fatal

    femme fatal Mama Ninki :)

    o masakra dziewczyny ! taka mnie teraz ochota na ciasto naszła ! ...i co teraz ? len jestem to po 1 a po 2 nie jestem zbyt dobra w kuchni więc sama sobie nie zrobię :-p może mama gdzieś da radę kupić :-)
     
  6. madzik1388

    madzik1388 Mój Skarb 12.11.08

    a ja mam pyszny przepis na sernik zapiekany
    i wyszedl mi za pierwszym razem
    chce ktoras??
     
  7. polna_N

    polna_N Mama Ali ... 2007

    madzik1388 Dawaj go ... tesciowa dala mi duuuzooo sera i musze cos z nim zrobic :-D a mama powiedziala ze Ona sernika robic nie bedzie bo juz wzyciu zrobila ich mnostwo a ze ja jestem mloda gospodynia to powinnam sie uczyc :rofl2:
    ja robilam sernik podobny do tego co pisala firanka ale za chiny mi nie wyszedl :wściekła/y:
    wiec moze Twoj pzepis mi sie uda :happy:
     
  8. madzik1388

    madzik1388 Mój Skarb 12.11.08

    SERNIK ZAPIEKANY:
    2 jajka
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl maki
    kisiel wisniowy
    kakao
    1/4 margaryny
    cwierc łyzki proszku do pieczenia

    2cale jajka ubic 0,5 szkl cukru, nastepnie dodac make i proszek. na koniec do przygotowanej masy dodajemy 2 lyzki kislu i rozpuszczona margaryne. wszystko dobrze wymieszac. Wyłozyc na blache i piec w temp 180stopni, sprawdzajac wykalaczka czy sie upieklo.

    Robimy drugi placek taki sam, tylko zamiast kislu dodajemy 2 lyzki kakao, i z plackow wycinamy szklanka kola, i przekladamy je z jednego placka do drugiego dla efektow wizualnych, jesli nie chcemy to nie musimy tego robic
    MASA SEROWA:
    1kg sera
    0,5 kostki masla
    o,5 kostki margaryny
    6 jaj
    1,5 szkl cukru pudru
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    zapach cytrynowy

    Ser przekrecic przez maszynke. ucieramy margaryne, maslo, cukier i żółtka, do tej masy dodajemy ser i ucieramy. Dodac make, zapach, i ubite bialka. Mase dzielimy na pol, kladziemy placek czerwony z brazowymi kolkami, mase serowa, kladziemy placek brazowy z czerwonymi kolkami i ser, i zapiekamy w temp 180stopni az ser nabierze ladnego brazowego koloru, po wylaczeniu piekarnika zostawiamy ciasto na kilka minut w piekarniku
     
  9. firanka

    firanka Fanka BB :)

    Piękne nie pytajcie się czy któraś coś chce tylko dawajcie przepisy :) i piszcie te które wykorzystałyście i jak się sprawdziły :)
     
  10. reklama
  11. netgirl

    netgirl AapMeriJaanLijiyea..

    to ja wam maly sekrecik zdradze, czasem trzeb ubic bialko na sztywna piane, ale jesli zoltka odrobinka wpadla to sie nie ubije.. lub bardzo slabo. czy wpadlo czy nie dobrze jest dodac szczypte soli, w zaleznosci co sie robi bo jak np slodka pianke na bezy to lepiej sobie darowac albo mniej niz szczypta soli, bowiem mi przez przypadek z solniczki polecialo za duzo... i slodkie bezy mialy nieco oryginalny smak :-D i dzieki tej soli sie slicznie balka ubija ;-)
     
  12. netgirl

    netgirl AapMeriJaanLijiyea..

    a co do ciasta, przepyszne kruche ciasto z pianka bezowa

    1 kostka margaryny
    3 szklanki maki
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    2 lyzki cukru
    2 lyzki smietany
    4 zoltka

    zmieszac to razem z tym ze margaryne rozpuscic i troche przestudzic
    zagniesc ciasto podzielic je na 3 czesci(lepiej jak ta trzecia jest mniejsza) .jedna (wieksza) wylepic blache posmarowana maslem i oproszona tetarta bulka.
    jedna(wieksza) z pozostalych czesci ciasta rozmieszac z 2 lyzkami kakao .schowac do zamrazalnika razem z reszta ciasta.
    na ciasto na blasze nalozyc dzemu lub powidel .
    ubic bialka na sztywna piane z 1 szklanka cukru.
    Na warstwe dzemu na blasze utrzec na tarce kakaowe ciasto wyjete z zamrazalnika .na to nalozyc piane.
    na piane utrzec na tarce pozostale ciasto(mniejsze). piec w srednio goracym piekaeniku ok.180 st. ok 1 godz.
     

Poleć forum