reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Uporczywy katar u 14 miesiecznego dziecka

Flapi2024

Zaciekawiona BB
Kochane mamuśki moze któraś z Was ma sprawdzone metody na katar. Synek 14 miesięcy załapał katar od starszaka. Oboje męczą się z tym katarem już prawie 2 tygodnie. W środę byłam z nimi u pediatry. Osłuchowo są czyści gardło i uszka tez zdrowe ale przypałętał im sie katar, który jest tak gesty, że starszak ma problem żeby go wysmarkać a u młodszego trudno sie go ściąga. Lekarz kazał tylko inhalacje robic z soli fizjologicznej i oczyszczać noszenia i tyle bo niby czysto. Ale ten uparty katar nawet po inhalacjach nie chce stać sie rzadszy. Jest tak gęsty i zielony ze oboje sie tak męczą. Stosuje inhalacje 3 razy dziennie oczyszczam nos u młodszego ale nie widzę rezultatów. Może któraś z Was ma jakieś sprawdzone sposoby?
Jezeli do poniedziałku nie bedzie poprawy wybiorę sie ponownie do pediatry ale weekend trzeba jakoś przetrwać.

reklama
A psikasz czymś? My na katar wymiennie rhino-argent albo nasivin (tylko zobacz czy baby czy już możecie kids).

Jak osłuchowo jest czysto, to więcej chyba nie zdziałasz. Taka jest katarowa pogoda, moj syn też tak ma teraz. Nic mu się nie dzieje tylko katar.

Możesz przykleic aromactiv na noc, moja corka jak tylko wybił wrzesien i powrót do przedszkola to zaczęły sie smarki ale przyklejałam jej plasterki 3 dni pod rząd i przeszlo. Do tego syrop z lipy i maliny

Zielone gile mogą być symptomem, że jest infekcja zatokowa. Dlatego też katar może być zbity. Takie infekcje trwają mega długo. Woda morska oczyszcza nos, ale nie oczyści zatok.

Z domowych sposobów (sprawdzone na córce) to podgrzej na patelni sól morską gruboziarnistą i dodaj ok 10 kropel olejku eukaliptusowego, następnie wsyp do bawełnianej skarpety i przykładaj na czoło. Pamiętaj żeby to było ciepłe, ale nie gorące. Nie wiem czy młodszy pozwoli sobie zrobić, ale i starszego powinno się udać. U nas sprawdza się świetnie.
A lekarz nie dał żadnego syropu na rozrzedzenie wydzieliny? Do inhalacji dobry jest też Mufluil, ale nie pamiętam od jakiego wieku można go stosować.

reklama
U nas sprawdza się:
-inhalacja z NEBU-dose dla dzieci
-psikam wodą morską i po 10 min odciagam
-Nasivin
-maść Majerankowa pod nos
-plasterki aromactiv
-pod materac daje książkę żeby był trochę wyżej
-nasza pediatra zaleca nam też fenistil w kroplach

Do góry