• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

USG 1 trymestru

reklama
Jaką miałaś wartość białka pappa i wolne beta hcg ? U mnie pappa było 0,4 MOM a hcg 2,5 i na tej podstawie trisomia 21 ryzyko 1:115. Zrobiłam nifty pro i wyszło ryzyko niskie. Wszystkie USG i echo serca wyszły idealnie. Ile ja się naczytałam na forach o tym teście pappa i różnych historii, i praktycznie wszystkie dzieci były zdrowe. Ten test pappa jest przestarzały i nie aktualizowany od kilkunastu lat. Dla własnego spokoju proponuję zrobić test nifty :) bo wiem jak to jest zamartwiać się ….
Nie, po prostu bardzo dużo kobiet nie ma pojęcia o tym, czym jest pappa i jaką pełni funkcję. To badanie przesiewowe, które ma wyłonić kobiety, które powinny iść w kierunku dalszej diagnostyki. Tak samo działają każde inne testy przesiewowe np. w kierunku nowotworów. Oczywiste jest to, że przy ryzyku rzedy 1:150 praktycznie wszystkie dzieci będą zdrowe, bo to oznacza jeden na 150 przypadków.

Nie, po prostu bardzo dużo kobiet nie ma pojęcia o tym, czym jest pappa i jaką pełni funkcję. To badanie przesiewowe, które ma wyłonić kobiety, które powinny iść w kierunku dalszej diagnostyki. Tak samo działają każde inne testy przesiewowe np. w kierunku nowotworów. Oczywiste jest to, że przy ryzyku rzedy 1:150 praktycznie wszystkie dzieci będą zdrowe, bo to oznacza jeden na 150 przypadków.
Tak, zgadzam się, po prostu jak dostaje się wynik z ryzykiem 1:150 i lekarz mówi że należy zrobić amniopunkcję to stres jest niesamowity, i nawet wiedząc że szanse na chore dziecko i tak są małe to jednak traci się racjonalne myślenie i w głowie siedzi tylko myśl, że coś jest nie tak i że dziecko może być chore

Tak, zgadzam się, po prostu jak dostaje się wynik z ryzykiem 1:150 i lekarz mówi że należy zrobić amniopunkcję to stres jest niesamowity, i nawet wiedząc że szanse na chore dziecko i tak są małe to jednak traci się racjonalne myślenie i w głowie siedzi tylko myśl, że coś jest nie tak i że dziecko może być chore
No tak, bo ktoś musi byc tym jednym przypadkiem...ale pisanie, ze testy pappa sa przestarzałe to jakaś bzdura, to ważne badanie.
Pamiętajmy, ze tylko amniopunkcja w 100% wykluczy trisomie 21 np....

Ale amniopunkcji nie robią 5min po dostaniu wyniku i jest czas na to, żeby ochłonąć ;) i chyba lepiej wyłapać wczesniej niż zdziwić się po porodzie.

U syna ryzyko ZD 1:597 , obraz USG idealny, lekarza sugerował test nipt. Zdecydowałam się na sanco, po tym teście ryzyko bardzo niskie, kolejne badania USG także idealne, echo serca płodu też idealne. Sun urodził się zdrowy.
Ale wiem jak dużo stresu kosztuje taki telefonu z poradni genetycznej.

Pamiętaj, że to statystyka,tak naprawdę najistotniejszy jest obrazu USG.

Ja mam niecałe 34 lata PAPP-A wyszła ładna koło 0,9 w normie idealnie przezierność karkowa też jakoś 1.7 też ładnie jedynie wolne beta HCG koło 3. Podstawowe ryzyko na trysomii 21 1:387 skorygowane że względu na wiek 1:587 także dostałam takie telefon i myślałam że padnę na zawał... Zdecydowaliśmy się dla spokoju na Sanco i wyszła niemal w 100% zdrowa dziewczynka ❤️ mam nadzieję że tak już zostanie do końca. Za Ciebie także trzymam kciuki, będzie dobrze. A i ryzyko stanu przedrzucawkowego mam 1:82 więc wysokie mi wyszło dostałam acard na wieczór 150 mg do 36 tygodnia.

reklama
Ja mam niecałe 34 lata PAPP-A wyszła ładna koło 0,9 w normie idealnie przezierność karkowa też jakoś 1.7 też ładnie jedynie wolne beta HCG koło 3. Podstawowe ryzyko na trysomii 21 1:387 skorygowane że względu na wiek 1:587 także dostałam takie telefon i myślałam że padnę na zawał... Zdecydowaliśmy się dla spokoju na Sanco i wyszła niemal w 100% zdrowa dziewczynka ❤️ mam nadzieję że tak już zostanie do końca. Za Ciebie także trzymam kciuki, będzie dobrze. A i ryzyko stanu przedrzucawkowego mam 1:82 więc wysokie mi wyszło dostałam acard na wieczór 150 mg do 36 tygodnia.
Ale przecież ryzyko skorygowane wyszło Ci mniejsze niż podstawowe, chyba, że pomyliłaś cyferki :D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry