• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

USG 1 trymestru

reklama
Jaką miałaś wartość białka pappa i wolne beta hcg ? U mnie pappa było 0,4 MOM a hcg 2,5 i na tej podstawie trisomia 21 ryzyko 1:115. Zrobiłam nifty pro i wyszło ryzyko niskie. Wszystkie USG i echo serca wyszły idealnie. Ile ja się naczytałam na forach o tym teście pappa i różnych historii, i praktycznie wszystkie dzieci były zdrowe. Ten test pappa jest przestarzały i nie aktualizowany od kilkunastu lat. Dla własnego spokoju proponuję zrobić test nifty :) bo wiem jak to jest zamartwiać się ….
Nie, po prostu bardzo dużo kobiet nie ma pojęcia o tym, czym jest pappa i jaką pełni funkcję. To badanie przesiewowe, które ma wyłonić kobiety, które powinny iść w kierunku dalszej diagnostyki. Tak samo działają każde inne testy przesiewowe np. w kierunku nowotworów. Oczywiste jest to, że przy ryzyku rzedy 1:150 praktycznie wszystkie dzieci będą zdrowe, bo to oznacza jeden na 150 przypadków.

Nie, po prostu bardzo dużo kobiet nie ma pojęcia o tym, czym jest pappa i jaką pełni funkcję. To badanie przesiewowe, które ma wyłonić kobiety, które powinny iść w kierunku dalszej diagnostyki. Tak samo działają każde inne testy przesiewowe np. w kierunku nowotworów. Oczywiste jest to, że przy ryzyku rzedy 1:150 praktycznie wszystkie dzieci będą zdrowe, bo to oznacza jeden na 150 przypadków.
Tak, zgadzam się, po prostu jak dostaje się wynik z ryzykiem 1:150 i lekarz mówi że należy zrobić amniopunkcję to stres jest niesamowity, i nawet wiedząc że szanse na chore dziecko i tak są małe to jednak traci się racjonalne myślenie i w głowie siedzi tylko myśl, że coś jest nie tak i że dziecko może być chore

Tak, zgadzam się, po prostu jak dostaje się wynik z ryzykiem 1:150 i lekarz mówi że należy zrobić amniopunkcję to stres jest niesamowity, i nawet wiedząc że szanse na chore dziecko i tak są małe to jednak traci się racjonalne myślenie i w głowie siedzi tylko myśl, że coś jest nie tak i że dziecko może być chore
No tak, bo ktoś musi byc tym jednym przypadkiem...ale pisanie, ze testy pappa sa przestarzałe to jakaś bzdura, to ważne badanie.
Pamiętajmy, ze tylko amniopunkcja w 100% wykluczy trisomie 21 np....

Ale amniopunkcji nie robią 5min po dostaniu wyniku i jest czas na to, żeby ochłonąć ;) i chyba lepiej wyłapać wczesniej niż zdziwić się po porodzie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry