Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Witam koleżankę po fachuKilka lat temu już, na studiach (fizyka medyczna) przekazywana mi była wiedza, że z Usg lepiej nie przesadzać, ze względu na to jak fale ultradzwiekowe zachowują sie na granicy ośrodków - przy znacznej roznicy gestosci tak jak w przypadku kości czaszki maluszka mogą spowodowac podgrzanie tkanek..
Niestety nie mogę znaleźć teraz żadnych badań ani artykułów na ten temat. Jedynie tutaj cos więcej na temat nieumiejętnego użycia ultradźwiękow (podrozdzial Leczenie):
Link do: USG. Jak to działa?
Wniosek- prawidlowo przeprowadzone badanie usg nie powinno szkodzić i powinno byc wykonywane kiedy jest potrzebne?
Pewnie tak[emoji6] [emoji18]
Jeszcze się nie spotkałam z nikim, kto by twierdził, że USG jest szkodliwe. Jest konsensus, że nie udało się wykazać żadnej szkodliwości i że raczej są bezpieczne. Są pewne wątpliwości co do dopplera we wczesnej ciąży, ale to raczej z braku danych niż czegokolwiek innego.U nas maja badania ze usg nie szkodzi np. Gdzie indziej ze tak.
Sluchajcie dziewczyny nie ważne ile usg, a lekarz, który je wykonuje/potrafi je odczytać. Moja siostra cioteczna urodziła dziecko z ciężką wadą serca oraz chorobą genetyczną nie wie jakie będą rokowania bo nie ma takiego przypadku... Lekarz robił co miesięc usg i mówił, że wszystko dobrze z dzieckiem, a wadę serca widać przecież na usg już na początku...A słyszałyście o przypadku gdzie lekarze nie zauważyli, że dziecko nie miało rączek i nóżek. Dopiero 3 lekarz zauważył, że coś nie tak. Nawet ja na zdjęciach z usg widziałam u swoich dzieci, więc nie wiem jak to możliwe.. Podsumowując "Nie ważna ilość, a jakość"...Gowno prawda za przeproszeniem. Każdy tutaj ma prawo do dodatkowych badań.. tylko nie każdy potrafi z tego korzystać. Te dwa są obowiązkowe reszta jest dobrowolna. Ja przed pierwsza wizyta u położnej będę już po 2 usg
I najważniejsze lekarz dobrego ginekologa ze świeczka szukać.Sluchajcie dziewczyny nie ważne ile usg, a lekarz, który je wykonuje/potrafi je odczytać. Moja siostra cioteczna urodziła dziecko z ciężką wadą serca oraz chorobą genetyczną nie wie jakie będą rokowania bo nie ma takiego przypadku... Lekarz robił co miesięc usg i mówił, że wszystko dobrze z dzieckiem, a wadę serca widać przecież na usg już na początku...A słyszałyście o przypadku gdzie lekarze nie zauważyli, że dziecko nie miało rączek i nóżek. Dopiero 3 lekarz zauważył, że coś nie tak. Nawet ja na zdjęciach z usg widziałam u swoich dzieci, więc nie wiem jak to możliwe.. Podsumowując "Nie ważna ilość, a jakość"...
Pozwól,że tego nie skomentujeOlcia im wiecej Twoich postów czytam tym częściej sie zastanawiam jaki jest Twój problem. Masz jakaś podstawowa wiedzę, wyczytana nie wiadomo z jakiego źródła i rozdajesz te swoje mądrości na prawo i lewo. Nie wiem po co. Poczytaj coś ciekawego zamiast pisać czasami bo az zal czytać.
Co do usg ja rownież miałam na każdej wizycie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk