reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ustawa żlobkowa dla babci?

Madzia_pl

Fanka BB :)
Witam,
Moja córka opiekuje się babcia. Babcia jest w trudnej sytuacji finansowej, jest na bezrobociu, wspomagamy ją trochę finansowo w zamian za opiekę nad dzieckiem. CO mam zrobić, by miała odprowadzone składki przez ZUS? czy Zus określi ile powinniśmy płacić babci za opiekę? Prosze o odpowiedź. Dziękuję.

reklama
hej ja pracuje na takiej umowie, chetnie pomoge,

Aby były odprowadzane na Babcie składki musicie podpisać miedzy sobą umowę (mogę Ci przesłać wzór na podstawie mojej umowy) i to na tej umowie podajemy kwotę jaką placimy Babci, Zus jej nie ustala, tylko Rodzic. Następnie musisz się udać razem z Babcią do Zusu, który pomoże Wam wypisać dokumenty, u nas całość w Zusie nie trwała dłużej niż 10 minut, Państwo opłaca wszystkie składki od kwoty podanej na umowie oprócz składki chorobowej, tą opłaca Rodzic jeśli chce, ale to nie duża kwota. Osobną kwestię stanowi to, iż Babcia będzie musiała wykazać swój dochód do Urzędu Skarbowego, bo musi płacić podatek. Podatek może być opłacany co miesiąc lub raz w roku poporzez zeznanie roczne. zaraz dołącze Ci tu linka do tematu w którym rozmwiałam z Panią Prawnik na temat podatku.
Myslę, ze pod tym linkiem znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi na Twoje pytania, są tam też wypowiedzi, odpowiedzi Pani Prawnik:
https://www.babyboom.pl/forum/porady-prawnika-f344/legalne-zatrudnienie-niani-53491/

Ostatnia edycja:
Z tego wynika, że mogę płacić babci co miesiąc inną kwotę, ale składki bedzie miec odprowadzane od kwoty podanej na umowie i w papierach ZUSu? A czy odprowadzanie podatku przez babcię to wysoka kwota (od kwoty 750zł)?
bardzo prosże tez o wzór umowy.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Z tego wynika, że mogę płacić babci co miesiąc inną kwotę, ale składki bedzie miec odprowadzane od kwoty podanej na umowie i w papierach ZUSu?

Tak.

A czy odprowadzanie podatku przez babcię to wysoka kwota (od kwoty 750zł)?

18% -zasada ogólna. Jesli niania (babcia) nie ma innych dochodów pozostaje kwestia kwoty wolnej od podatku, poza tym nalezy uwzględnić koszty uzyskania przychodu itp. Realnie podatek będzie znacznie nizszy niż 18%.

bardzo prosże tez o wzór umowy.

Podaj mi Twój emeil to Ci prześlę.

Z tego wynika, że mogę płacić babci co miesiąc inną kwotę, ale składki bedzie miec odprowadzane od kwoty podanej na umowie i w papierach ZUSu?

Zgodnie z umową kwota wypłacana w każdym miesiącu powinna być zgodna z kwotą w umowie. W przeciwnym razie poświadcza Pani/babcia nieprawdę.

Do góry