reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Waga ciagle na minusie

agata194

Zaciekawiona BB
Cześć Wam :)
Ostatnią wizytę miałam 2 tygodnie temu, a następna w przyszłym tygodniu. Wtedy na pewno dowiem się co u mnie się dzieje czy wszystko Ok, ale może mnie trochę uspokoicie... Czy to normalne, ze wkroczyłam w 18tc a brzuch mam nadal wklęsły? Doszło mi wprawdzie trochę w biodrach, No ale żeby dziecko tam się mieściło to nie wiem :( Martwię się bardzo. Zawsze byłam szczupła, nawet bardzo szczupla, ale biodra nie były wąskie nigdy Wiec może taka moja natura. Przed ciąża ważyłam 61kg przy wzroście 178cm. Odkąd zaszłam w ciąże schudłam 6 kg do 55kg i na tym waga stoi. Czy któraś mama doświadczyła faktycznie takiego stanu na sobie i może się podzielić tym? Kiedy np zaczęło Wam widać brzuch, kiedy waga poszła do góry ? Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi.

reklama
Mi waga teraz dopiero dobiła do tej sprzed ciąży- 24tc, a brzuch coś widać jest od 21/22tc. W ciąży z córką podobnie. Na Twoim etapie dziecko jest jeszcze nisko, poniżej pępka i zależy jak jest ułożone oraz od budowy miednicy.

Wprawdzie nie byłam tak szczupła, jak Ty, ale też bardzo schudłam w pierwszym trymestrze (blisko 5kg) i zaczęłam przybierać dopiero ok 18 tygodnia właśnie. Wagę sprzed ciąży osiągnęłam dopiero ok 25tyg, a teraz w 36tyg jestem w sumie jakieś 9/10kg na plus od tej najniższej (czyli jakieś +5-6kg od wagi sprzed ciąży). Wszystko jest w porządku, dziecko rośnie jak ma rosnąć i rozwija się prawidłowo. Nie przejmuj się na zapas, Twoje dziecko ma dopiero jakieś 200g. Teraz dopiero się zacznie przybieranie. Jeśli wyniki morfologii masz w porządku, to nie ma się czym martwić.

Ja przed ciaza wazylam ok 58 a w dniu porodu 65 ;-)
Na poczatku bardzo schudlam i zaczelam nadrabiac i przybierac jakos w polowie ciazy

Ja też aktualnie jestem w 18 tygodniu i nie mam brzucha, tzn. sam tłuszczyk ;) też czasem się martwe, bo to moja 3 ciąża i myślałam, że szybciej urośnie, a tu cisza. Ale czuję maluszka, więc mam nadzieje, że jest wszystko dobrze. A co do wagi to w pierwszej ciąży 20 kg mi przybyło bez żadnych spadków na poczatku, w drugiej +7kg, a teraz jak narazie mam -7kg. Lekarz się zainteresował ostatnio i powiedział, że na następnej wizycie zrobimy USG i jeśli będzie wszystko dobrze to nie ma się co przejmowac. A morfologię mam super i hgb 13,8 :D

Kochana ja mialam do 20 tyg wage na minusie przytyłam za cala ciaze 10 kg co w ogóle prawie widac nie bylo :)
Bruszek mialam mala piłeczkę mimo ze synek prawie 4 kg sie urodził.
Brzuszek dopiero sie pokazal maly 20 tyg.
Odrazu po porodzie cala waga spadla i waze jeszcze mniej niz przed ciąża.
KP.obecnie 52 kg przy wzroście 168 cm :D
Dodam ze nie wymiotowalam.

Ostatnia edycja:
W pierwszej ciąży nie miałam długo brzuszka. Z wagi 45 kg podskoczyłam do 55kg na koniec.Jak byłam na porodówce po terminie, to zachodzili w głowę czy na pewno, bo miałam brzuch jak w 7m ciąży.
Teraz w drugiej ciąży przez częste wymioty schudłam i w ciągu miesiąca przytyłam tylko 0,5kg. Do tej pory od początku ciąży było -2kg. Tyle, że jak to druga ciąża brzuszek już lekko widać.

reklama
I u mnie tez polozne na porodowce mówiły ze dzidzius na pewno maly bedzie bo maly brzuszek
a to tak nie ma nic do tego
Mialam koleżanki z wielkimi brzuchami i male dzieci :p

Do góry