No wreszcie jakaś nieduża waga, bo już się zaczęłam zastanawiać, czy naprawdę moja Maja nie jest za mała ;-) Przy startowej 4260g, 5 m-cy i tydzień: 7500g.Ola 6 miesięcy 6dni
7700g
69cm
reklama
Rondzia, ale to wcale nie tak źle. Wg siatki WHO to wypada gdzieś 35-40 centyl. Moja znajoma ma półtoraroczną córeczkę na 3-cim centylu i się nie przejmuje, dopóki dziecko zdrowo wygląda, jest aktywne, a badania krwi i moczu nie wskazują na anemię ani żadną chorobę.No to ja Cie Melulu pociesze. 6 miesiecy i waga 6880 gr. Za miesiac znowu kontrola wagi i badanie moczu. Pani doktor powiedziala ze Jasiula wyglada ekstra dopoki sie na wage nie polozy...
Ty się Rondzia nie słuchaj "kochanej pani doktor", bo tłuściocha wyhodujesz i to jeszcze w stresie! :-) Ja też miałam opcję w drugim miesiącu, że norma jest 26-35g/dobę, ale druga pani doktor podała mi normę 16-20g/dobę i ta druga norma duuużo bardziej mi się spodobała ;-)O nie nie!! Kochana pani doktor ma takie siatki ze jest na trzecim
I od tego czasu wierzę w Jedyne Słuszne Siatki Centylowe WHO - gdzie na 6 m-cy mamy...
No dobra, przegięłam. Tak się przywiązałam do mojej siatki centylowej, że z rozpędu zrobiłam Jasia dziewczynką. :-) Mea culpa.Melulu ale Rondzia ma chlopca;-) to siatki ciut inne...
Ale nadal twierdzę, że nawet na męskiej siatce Jaś wypada duuużo lepiej niż 3-ci centyl. Jak dla mnie tak na oko koło dziesiątego.
Ostatnia edycja:
wstretnamalpa
Zadomowiona(y)
młoda prawie 5,5 miecha, waga ok. 6500:-)
Melulu ale Rondzia ma chlopca;-) to siatki ciut inne... ja uwazam ze jak dziecko jest proporcjonalne i przybiera "cos" i utrzymuje sie na swoim przedziale centylowym to jest ok.... i nie ma sie czym przejmowac, widocznie taka uroda jedni sa drobni inni nie.... moj jest na 98 i wcale nie uwazam zeby byl grubasem
jest bardzo dlugi wyglada po prostu na starsze dziecko a nie na spaslaka.jego stopa jest wielkosci stopy jego rok starszego braciszka ciotecznego... a jakby nie przybral wogole to bym sie bardzo martwila a nie cieszyla, ze gruby bedzie bo dzieci w tym wieku powinny przybierac a jak zacznal chodzic to i tak zrzuca, co w nadmiarze... 

reklama
Melulu ale Rondzia ma chlopca;-)