• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wielki skok TSH - 8tc

Robaczeeek

Zaciekawiona BB
Potrzebuje małej porady. Oczywiście lekarz juz załatwiony.
Od początku roku brałam Letrox 100, ponieważ od 20 lat choruje na niedoczynnosc tarczycy- udało mi sie zejść ładnie na taki poziom aby spokojnie moc starać sie o dziecko.
Obecnie jestem w 8tc2d

Przedstawiam wyniki:
12 marca
TSH 0,128 IU/ml (zakres dla Itrym 0,01-2,32)
FT4 1,33 ng/dl ( zakres dla Itrym 0,90-1,62)
FT3 3,95 pg/ml (zakres dla Itrym 2,41-4,30)

Po tych wynikach i konsultacji z gin brałam Letrox 50.

Wyniki z 15 kwietnia
TSH 6,89 IU/ml ;(

Niestety nie oznaczylam ft3 i 4, ponieważ lekarka dała skierowanie jedynie na TSH :(

Dziewczyny czy taki wysoki skok moze zwiastować cos złego?
Od dzisiaj biorę Letrox 100 i mam termin na wtorek do endo, ale zastanawiam sie czy cos da taka szybka wizyta bo domyślam
Sie ze wlasnie zwiększy mi dawketroxu i każe przyjść za 3tyg z wszystkimi badaniami.

Czytałam juz wiele i jedni mówią ze dziecko urodzi sie upośledzone a inni ze dziecko wysysa ze mnie co chce i dlatego taki skok tsh.

Echh :((

reklama
Najważniejsze, że szybko działasz. Nie u Ciebie jednej takie skoki TSH bywały. Nie denerwuj się, po prostu będziesz musiała modyfikować dawkę. Wszystko będzie dobrze.

Niebezpieczne będzie jak się nie będzie kontrolować. A ty już dawkę zwiększyłaś i niedługo masz wizytę. To nie jest tak, że jest skok i od razu tragedia. Jakby się dłużej utrzymywało, to np. może zacząć odklejać się łożysko lub dojść do wcześniejszego porodu lub nadciśnienia. Nie czytaj za dużo :)

Niebezpieczne będzie jak się nie będzie kontrolować. A ty już dawkę zwiększyłaś i niedługo masz wizytę. To nie jest tak, że jest skok i od razu tragedia. Jakby się dłużej utrzymywało, to np. może zacząć odklejać się łożysko lub dojść do wcześniejszego porodu lub nadciśnienia. Nie czytaj za dużo :)
to racja - czasami internet to zło ! 😅 Trochę humor mi sie poprawił po Twoich słowach, dziekuje :) Dam znać po wizycie.

Potrzebuje małej porady. Oczywiście lekarz juz załatwiony.
Od początku roku brałam Letrox 100, ponieważ od 20 lat choruje na niedoczynnosc tarczycy- udało mi sie zejść ładnie na taki poziom aby spokojnie moc starać sie o dziecko.
Obecnie jestem w 8tc2d

Przedstawiam wyniki:
12 marca
TSH 0,128 IU/ml (zakres dla Itrym 0,01-2,32)
FT4 1,33 ng/dl ( zakres dla Itrym 0,90-1,62)
FT3 3,95 pg/ml (zakres dla Itrym 2,41-4,30)

Po tych wynikach i konsultacji z gin brałam Letrox 50.

Wyniki z 15 kwietnia
TSH 6,89 IU/ml ;(

Niestety nie oznaczylam ft3 i 4, ponieważ lekarka dała skierowanie jedynie na TSH :(

Dziewczyny czy taki wysoki skok moze zwiastować cos złego?
Od dzisiaj biorę Letrox 100 i mam termin na wtorek do endo, ale zastanawiam sie czy cos da taka szybka wizyta bo domyślam
Sie ze wlasnie zwiększy mi dawketroxu i każe przyjść za 3tyg z wszystkimi badaniami.

Czytałam juz wiele i jedni mówią ze dziecko urodzi sie upośledzone a inni ze dziecko wysysa ze mnie co chce i dlatego taki skok tsh.

Echh :((
Też mam niedoczynność tarczycy i w ciąży miałam dość duże skoki TSH. Mój Endo w pierwszym tygodniu ciąży TSH sprawdzał co 2 dzień, potem co tydzień, potem co 2 tygodnie. Najwyższy skok jaki zanotowałam to ok 5. Warto od razu przy takiej wartości jak twoja zwiększyć dawkę leku i może to zrobić ginekolog do czasu aż będziesz u endokrynologa. Pilnuj tego bardzo, bo wartość od 10 w zwyz ma niestety wpływ na ciążę.
Skoki TSH w ciąży w pierwszym trymestrze są częste. Potem chyba ok 16tc mogą się też pojawić. Wynika to z fizjologii ciąży. Natomiast trzeba TSH kontrolować regularnie do końca.

reklama
Ja nie wiedzialam ze mam problemy z tarczyca , przy badaniu tsh na poczatku ciazy wyszlo mi 10,5 po tygodniu kolejne badanie bez brania lekow i wyszlo mi 4,5 od tego czasu bylam pod opieka endo i bralam cala ciaze euthyrox 50mg i tsh bylo na wlasciwym dla ciazy poziomie. Nie wiedzialam o tsh i nie bralam lekow przez pierwsze 3 miesiace ciazy, corka urodzila sie zdrowa i bez problemow.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry